Hogyan írjunk jó könyvet? | Lépésről lépésre 7. | Merj nagyot álmodni!

A cikk olvasási ideje kb. 5 perc

Könyvet írsz, minden rendben; van ihleted, a könyved már tele; úgy érzed, jót írtál, de mintha valami hiányozna… Nem, nem! Ha ezt érzed a végén, akkor tájékoztatlak, hogy valamit elrontottál. Egy könyvben mindig kell lennie valami nagyszerűnek, ami magával ragadja az olvasót: saját atmoszféra, elbűvölő szereplők, óriási rejtélyek… Előző cikkünkben a végkifejlet előkészítéséről beszéltünk, most pedig olyan dolgokról lesz szó, amivel nagyszerűvé teheted a könyvedet!

Mi ihletett meg? Sokan kérdezték már tőlem, és sokszor meg is lepődtek a válaszon. Egyetlen videó, amit most nem szeretnék bemutatni, mert akkor lelövöm a “poént” a könyvemben. Egy olyan videó, ami közel ugyanaz a jelenet, mint ami a könyvem legvégén van. Annyira magával ragadott első pillantásra ez a videó, hogy meg akartam egy hosszabb verzióban, könyvként örökíteni.

Legyen saját történet

A választható ajánlott opciók közül az egyik, hogy legyen saját sztori a könyv, vagy éppenséggel egy rész alapja. Hidd el, nincs is annál jobb történet, mint amit az élet ír. Valós karakterekkel tudod fűszerezni, valós cselekvésekkel, még az emberek közötti hiteles kapcsolatábrázolással sem kell küszködnöd, hiszen azt az életből egymagában veszed át.

Az ilyen történetek előnye az, hogy senki sem kérdőjelezheti meg azt, hogy ez megtörtént-e vagy sem; persze lehet olyan rendkívüli esemény is, ami csak kis képzelőerővel mondható igaznak. Törekedj arra, hogy ne tegyél bele olyan fantáziaelemeket, amelyek jelentősen eltorzítják a történetet, legyen annyira hiteles a regény vagy az adott rész, amennyire csak lehet, így biztosan át tudod adni majd a teljes élményét az olvasónak.

Hátránya mindössze annyi, hogy előfordulhat, hogy a főszereplők magukra ismernek, úgy, hogy te azt nem szeretnéd. Előfordul, majd elfogadják, hogy róluk írtál.

Természetesen én sem fogom elfelejteni a megalkotott karaktereim valós alapjainak tetteit. Minden ugyanazon részletességgel lesz visszaadva a trilógiámban, ahogyan azt én akkor átéltem. Mire is jó az élet által ihletet könyv…

Legyen kitalált történet

Másik lehetőség a teljesen kreált sztori, én nem szoktam vele próbálkozni, de mindenkinek bátran ajánlom, aki bele akar fogni a könyvírásba, vagy éppenséggel már elkezdte.

Úgyis közel van a végkifejletünk, próbáljunk meg most erre vonatkoztatva együtt kitalálni valamit! A főszereplőnk éppen a konyhában ül, amikor kint megjelenik egy dinó. Ahhoz, hogy ne csináljunk magunkból teljesen hülyét most, és normális történetet tudjunk e köré csavarni, komoly erőfeszítést kell tennünk. Én mondjuk most kitalálnám a legvégét ennek: lekaszabolja a dinót. Eddig tök egyszerű, de most jön még csak a történet. Mit találjon meg? A megfelelőt kérjük aláhúzni! A kardját… A bájitalt, amitől hatalmas ereje lesz… A barátját a dinó mögött, aki segít neki… Rendben, ez megvan. Hogyan fordítsa ezt a hasznára? Kapásból ki is nyiffantja némi közelharc segítségével… Megissza a bájitalt és puszta kézzel veri szét a már kihalt faj egyedét… Összedolgozik a haverral… Természetesen lehet ezt csűrni csavarni rendesen, ez most csak egy rövid példa volt. Ugyanígy lehet kitalálni az adott elem végére x-féle történetet: a dinó kinyír minket, a dinó átváltozik, de hogy elszakadjunk a dinóktól, például tűzeset, ki hogyan kerül oda be és hogyan jön ki, kocsmai verekedés, miért robban ki, mi fog történni utána, házibuli, viszály két feles között, dráma és botrány, esetleg feltört Facebookok és következményeik… Lehet rengeteg történetet kitalálni, aminek egyszerűen csak létre kell hozni a szerkezetét: az alapsztori, a megoldás és a töltelék, hogy hogyan jutunk el odáig.

Igaz történet alapján

Az Igaz történet alapján nem feltétlenül azt jelenti, hogy a könyv tartalma teljesen igaz. Lehet olyan valós alapú sztori benne, amit aztán – mivel nem volt valami túl izgi -, az író feldobott egy kis izgalommal. Például a főszereplőt átveri a legjobb barátja, és még bevallani sem tudja, ő pedig kideríti az igazságot… Adjunk hozzá egy csipetnyi sót: feljelenti a rendőrségen olyanért, amit nem tett meg, ennek ellenére az igazság kiderül… Vagy… Hiába nem történt semmi a valóságban ez után, a könyvben óriási balhé kerekedik az igazság kiderülésével.

A következő cikk már a végkifejletről fog szólni, azután pedig szeretnék néhány tanácsot adni.

About Tr220

Check Also

Nyári olvasmányok 1000 forint alatt

Öt szórakoztató történet magyar íróktól, amit a kütyüdre töltve bármikor magaddal vihetsz a nyaralásra, és …