Hová tűnt a Lego-birodalom? – 2

A cikk olvasási ideje kb. 3 perc

A cég vezetése tudatosan kezdte fejleszteni a cég marketing-rendszerét is. Minden elembe belekerült a Lego-márkajelzés, ugyanakkor ahány játékdoboz volt, annyiféle dísztőelem, mely ártott a márkanév és a cég egyértelmű azonosításának. Nem mindenkinek volt egyértelmű, hogy egyes játékok ugyanahhoz a gyártótól származnak.

Cél lett tehát a vásárlók üzletekbe történő visszacsalogatása is, a Lego márkanév egyértelmű-egynemű megjelenítése.

Figyelembe vették azt is, hogy a játékok fiúknak-lányok igényeit is kielégítsék, sőt további cél volt, hogy a gyermekek a játékhoz minél hosszabb ideig ragaszkodjanak. Ezért új cél lett olyan lego-játékok gyártása is, mely a gyermekek képzeletét és kreativitását is erősíti. Az ember- és állatfigurák valóságos és egyedi arcot kaptak, melyeket kézzel festettek a kockákra.

3

Az új terv és a gyártás tökéletesre sikerült, a cég és a játék elindult világhódító útjára. Olyan játékrendszer került megalkotása, melynek minden egyes darabját érdemes volt beszerezni.

A Lego-játékok eljutnak a világ minden tájára, a kreatív építőjáték megtestesítőjévé válik.

A cég megnyitja Legolandot, mely a gyár játékait népszerűsítő miniállam lett, milliónyi gyermek és felnőtt kedvenc játék- és szórakozóhelye.

4

1985-ben kerül megalapításra a Lego-díj, melyet a gyermekekkel való kreatív foglalkozásokat űző magánszemélyek és cégek kaptak meg.

1995-ben Godtfred elhalálozik, fia, Kjeld Kirk Kristiansen veszi át a játékipari konszern vezetését.

A harmadik generációs cégvezetés kudarcot vall, a cég bevételei csökkenni kezdenek oly mértékben, hogy a cég kénytelen nyitni a számítógépes- és média ipar felé.

2005-ben a cég kénytelen eladni Legolandot, vidámparkjait és átszervezi teljes működését.

Kristiansen azonban nem nyugszik bele a Lego kudarcba, 2007-ben apja és nagyapja nyomdokain próbálja ismét feléleszteni a játékbirodalmat.

Munkáját, az ismételt játékgyártást a cég a hagyományos építőelemek újragyártásával kezdi meg.

A Lego márkanév ismét jó hírnévre tesz szert a nemzetközi játékipari piacokon, ugyanakkor a klasszikus, hatalmas legojáték dobozok nem kerültek máig sem ismét a játékboltokba. Kisebb, egy-egy darab legojáték megvásárlására van lehetőség, a játék ára pedig igencsak megemelkedett.

Talán nincs is olyan gyermek a világon, aki nem ismerné a Lego márkanevet, ne játszott volna legalább egy játékkal.

Remélhetőleg a Lego-játékok egyre nagyobb mennyiségben fognak ismét megjelenni a játékpiacon, hogy gyermekeink és gyermekeik is játszhassanak vele, kiélhessék a kreativitás élményét.

About Vdorina99

Check Also

Jelentés a könyvfesztiválról

Szerzőként megjelenni a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon talán minden író álma. Hatalmas élmény találkozni az olvasókkal, …