Hová tűnt a Lego-birodalom? – 1

A cikk olvasási ideje kb. 3 perc

Ole Kirk Christiansen szegény családba született, nem sok játékkal büszkélkedhetett. A XX. század első felében gondolt egyet, és létrehozta saját fafeldolgozó üzemét, ahol nemsokára repülőmodellek, versenyautók és több megfizethető fajáték került legyártásra. Különféle játékokat gyártott, majd 1934-ben “Játssz jól !” felszólítással létrehozta a Lego márkanevet. A márkanév a dán leg godt – játssz jól szóból ered. Mivel Ole úgy látta, hogy a környék szegény családjai nem tudják rendszeresen megvenni a játékokat gyermekeiknek, nemcsak a gyártást, de az értékesítést is a kezébe vette, házról házra járva értékesítette a játékokat, nem ritkán élelemért cserébe. Ekkor még hazai piacra termelt, majd terjeszkedni próbált, figyelte a játékipari trendeket. Egy ideig jojókat is gyártott, de mivel ezt az emberek eléggé hamar megunták, így ebben az üzletben kára keletkezett. A jojókat nem dobta ki, hanem játékautók gyártásába kezdett, melyhez a megmaradt jojókból építette a kerekeket. Céljává vált a végtelen módon felhasználható játék létrehozatala.

A második világháború után az gyorsabb gyártási technológiára, a műanyag-játékok gyártására állt át, mely egyben olcsóbb is volt. Ez azért is jó ötletnek bizonyult, mert így már szinte minden család gyermekei számára elérhetők lettek a játékok.

1

Ole fia, Godtfred apja társaként beszállt a családi vállalkozásba és gondolt egy nagyot : színesebb, egyszerűbb és bonyolultabb játékokat kell gyártani, mindezt rendszerszemlélettel, így létrehozta a Lego-játékrendszert.

A játékok már szétszedhetőek, újra összerakhatók, halak és tengerész-figurák is megjelentek a kínálatban, ekkor még arc nélkül. Ők dobták piacra elsőként a ma Monopoly néven ismert játék ősét, a Monypoli-t, mely akkor közlekedés-biztonsági társasjáték volt.

A Lego egy ideig különböző színű játékpisztolyokat is gyártott, majd eléggé gyorsan elfordult az erőszak megtestesítőjeként ismert játék, és mindenféle harci játék gyártásától.

A Lego-játékrendszer tovább épült, megjelentek a különböző formájú és méretű házak, később egész városrészeket lehetett összerakni a kockákból.

Ole 1958-ban elhunyt, ekkor fia egy új technológiával stabilabb kötést-illesztési lehetőséget adott a játékoknak, így a játékok egyre népszerűbbek lettek, a cég bevétele folyamatosan emelkedett.

1960-ban leégett a fajátékokat gyártó üzem, mely újraépítésre nem került. A cég ekkor már kizárólag csak a Lego-játékrendszer népszerűsítésével, fejlesztésével foglalkozott.

2

 

About Vdorina99

Check Also

Jelentés a könyvfesztiválról

Szerzőként megjelenni a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon talán minden író álma. Hatalmas élmény találkozni az olvasókkal, …