Hatékony munkaerő-vizsgálat

A cikk olvasási ideje kb. 3 perc

Több országban készület már különböző kimutatás, statisztika arról, hogy adott szférákban éppen ki a hatékony munkaerő.

4

Volt olyan statisztika, mely azt mutatta, hogy az idősebbek nem hatékonyak életkoruknál fogva. Ez szerintem erős diszkriminálás, hiszen a mai felgyorsult világban az idősebb munkaerőknél is szép számban vannak olyanok, akik még túlszárnyalják teljesítőképességükkel a fiatalokat is. A élet- és szakmai tapasztalat pedig elvitathatatlan előny az idősebbeknél. Számtalan idősebb “halad a korral”, és képes önképzésre, önfejlesztésre. Mindezzel elérhető a fiatalosság, a vitalitás egészen hosszú életkorig.

Más statisztikai adatok szerint a legtöbb munkáltató fiatal, gyermektelen munkatársakat keres. Önmagában a fiatal, gyermektelen munkaerő csak azt jelenti, hogy a fiatal nem rendelkezik sem megfelelő szakmai-gyakorlati tapasztalattal, sem élettapasztalattal, így a munkáltató képes lehet saját céljainak megfelelően formálni a fiatalt, olyan eszméket, iránymutatásokat adni, melyet a fiatal mérlegelési lehetőségeinek híján kontroll nélkül elfogadhat, követhet.

A fiatal munkaerőkről elmondhatók, hogy többségük még nem szakadt el a szülői háztól, azaz önálló életfenntartásra képtelen. Több fiatal felnőtt nyíltan is vállalja, hogy számára milyen kényelmes a biztonságos szülői háttérből navigálni az életüket. Gyakorlatilag semmi mással nem kell foglalkozniuk, csak magukkal, ez nagyon veszélyes egyébként az egora, a párkapcsolatok kialakítását, a másik elfogadásának képességét is veszélyeztetik. A munkahelyi vezetők ezért akár nagyon érzéketlen és kemény vezetőket is tudnak faragni belőlük.

Más statisztikák – köztük egy nemrégi amerikai felmérés – kimutatták, hogy a leghatékonyabb munkaerők azok, akik szülők. Aki szülő, az már biztosan képes az önálló létfenntartásra, a kötelezettség- és felelősségvállalásra. Normális esetben egy vagy gyermekeik vannak, akikről gondoskodni kell nap, mint nap, szeretettel kell őket körülvenni, ezért a szülők szociális érzékenysége is igen magas. A mindennapi családi élet képessé tette őket a másokhoz való alkalmazkodásra, mások leigázása nem cél. Általában harmonikus, kiegyensúlyozott kapcsolatok kialakítására törekednek.

Mindez nagyon jól megmutatkozik a munkavégzés terén is. Aki szülő, annak számtalan társadalmi szerepben kell helytállnia (szülő, anya, nő, apa, férfi, barát, barátnő, alkalmazott, vállalkozó, gyermek, felnőtt, szakember, stb.), így a munkahelyen is gyakorlatilag bármilyen – akár váratlan – helyzetben is gyorsan, okosan reagálnak, a teendőket összehangoltan, rendszerszerűen végzik. Termelékenységük kiváló. A munkahely mindig számíthat rájuk.

Véleményem szerint gyakorlatilag paraszti logikával is tisztán érthetőek, láthatóak a különbségek, úgy gondolom, azt is nyilvánvaló, hogy aki már benne van az élet sűrűjében, az könnyebben birkózik meg az előtte álló feladatokkal.

Érthetetlen ezért számomra, hogy a munkáltatók nagy része mégiscsak a fiatalok felé fordul, elkótyavetyélve az értékes középkorú és idősebb korú munkavállalókban rejlő hatalmas lehetőségeket.

5

GD Star Rating
loading...
Hatékony munkaerő-vizsgálat, 5.0 out of 5 based on 1 rating

About Vdorina99

Check Also

Jelentés a könyvfesztiválról

Szerzőként megjelenni a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon talán minden író álma. Hatalmas élmény találkozni az olvasókkal, …