Hogyan vásárolj gyermekbútort ?

A cikk olvasási ideje kb. 4 perc

Gyermekeink folyamatosan nőnek, szépen fejlődnek.

A bababútorzatot óvodakezdést megelőzően már célszerű kisgyermek bútorzatra cserélni. Legyen praktikus, balesetmentes, éles felületektől mentes. Ekkor a kisgyermeknek már van elképzelése, milyen környezetben érzi jól magát. Mivel már problémamentesen kommunikál, így soha ne nélküle vásároljuk meg azokat a bútorokat és kiegészítőket, melyek minden nap őt fogják körülvenni.

Kérjük ki a véleményét, hogy amit vásárolni szeretnénk, tetszik-e neki. Ezt egyébként egyértelműen látjuk is a gyermeki reakciókon, ugyanígy, ha valami taszítja őt.

A következő bútorzat- és kiegészítők, természetesen a tapéta, sőt a függöny, de akár a csillár- vagy világítótestek cseréjének ideje akkor érkezik el, amikor a gyermek iskolakezdés előtt áll.

1

Mivel az általános iskola 8 év, hosszabb időszakra kell felkészülnünk.

Ekkor már kialakul a gyermeknek valamiféle értékrendje, sőt már határozottan érdeklődik bizonyos dolgok iránt, tudja mondani, hogy mit szeret és mit nem.

A bútorzat és a kiegészítők vásárlása a gyermek nélkül tilos ! Ha szeretnénk, hogy gyermekünk harmonikus körülmények között tudjon tanulni, és jó eredményeket érjen el, akkor biztosítsuk ehhez számára a megfelelő környezetet.

A gyermeknek ekkor már biztosan szüksége van arra is, hogy néha egyedül tegyen-vegyen a szobájába, kicsit elmélyülhessen, akár egyedül tv-t nézzen, vagy kreatívkodjon.

A bútorzat célszerű, ha ergonomikus jellegű, az asztal mérete igazodik a gyermek igényéhez. Fontos, hogy állítható magasságú legyen, hiszen a gyermek sokat nő. A gyermek soha ne görnyedjen, ne kelljen nyújtózkodnia, hogy bizonyos tárgyakat az asztalán elérjen. Ülő helyzetben a vállai lazák legyenek, a hát és a nyak egyenes tartású legyen.

Az ergonomikus székek megfelelnek a növekvő gyermek egészséges testtartásának megőrzésére, a szék magassága legyen állítható, az sem baj, ha karfás széket kap a gyermek, hiszen neki is szüksége van pihenésre tanulás közben is. Elmélet tárgyakat sokkal könnyebb tanulni, ha kényelmes, kissé lazább elhelyezkedésre lehetőség van.

A karfás szék legyen bevonva szövettel vagy bőrrel, éles szélű széken soha ne üljön a gyermek hosszabb ideig. Káros, ha az éles szélű szék nyomja a gyermek combját, ezzel gátolja a megfelelő vérkeringést, ez tanulási- és egészségi zavarokat okoz.

2

A gyermek talpa kényelmesen érjen le a padlóra, káros, ha lóg a lába és az is, ha be kell hajlítania.

Mivel a gyermekek sok időt ülnek az iskolában és otthon, a tanulmányok felett is, ezért fontos a testmozgásról gondoskodni. Vásároljunk a gyermeknek egy olyan nagy labdát, melyre pihenésképpen ráülhet, kicsit ugrálhat, ezzel megmozgatja az izmait, egyenesíti a testtartását. Nézhet így akár tv-t is.

3
A következő bútorvásárlás a középiskola megkezdése előtt esedékes, a gyermekbútorok helyett már abszolút a tini egyéni igényei szerint kell berendezni lakószobáját.

Sok szülő nem is gondol arra, hogy gyermekének hangulatát, harmóniáját, és tanulmányi előmenetelét mennyire nagymértékben befolyásolja, ha nem megfelelő színek, formák és bútorzat veszi körül.

Minden jószándékú szülő szeretné, hogy a gyermeke kiegyensúlyozott, vidám és elégedett legyen, ehhez azonban meg kell teremtenünk a megfelelő körülményeket számára.

About Krisztina Várnay

Privát végzettségem jogász és igazságügyi medátor, emberi jogok tanár. Újságíró-kommunikációs technológiák képzésen részt vettem. Jelenleg a KRE BTK szociológia szakán tanulok, miközben az University UNESCO hallgatójaként célom a nemzetközi globális fejlődés és a katasztrófavédelem területén történő segítségnyújtás.

Check Also

Jelentés a könyvfesztiválról

Szerzőként megjelenni a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon talán minden író álma. Hatalmas élmény találkozni az olvasókkal, …