Film utca 63.: Az út

A cikk olvasási ideje kb. 5 perc

Eddig nem tudtam TOP 5-ös listát csinálni a „legfelkavaróbb filmek, amiket láttam” címmel, mert négy volt mindig a listán. Kettő a vége miatt sokkolt le, az egyik az eredeti Oldboy, a másik egy korábbi állomás, a Köd volt. Volt szintén egy korábbi állomás, a Cukorfalat, ami a vége és egy bizonyos jelenete miatt ölt meg. Illetve nem rég végignéztem a Fogságbant, az sem volt egy karnevál. Immár megvan az ötödik alkotás, ami rögtön elnyerte az első helyet, ez pedig a 2009-es Az út című film.

theroad_1_1024

Amerikát rejtélyes katasztrófa sújtja. Az energiaellátás leáll, az állatok kipusztulnak, az emberek pedig a túlélésért küzdenek. A film egy férfiről és annak fiáról szól, akik próbálnak eljutni dél felé, ahol reményeik szerint valamivel jobb a helyzet, és élelem is van.

A kétezres évek rengeteg világvége hangulatú filmet termelt ki magából. Rengeteg sci-fit, egy-két horrort, és mostanában vígjátékot. De ez a film valami egészen más. Annak idején egy „a legfelkavaróbb filmek” című listában pillantottam meg egy külföldi oldalon, és talán a borító alapján ez tűnt az egyik legbarátságosabbnak. A többi főleg Jodorowsky, Cronenberg, David Lynch és pár elmebeteg japán rendező filmje volt. Bizonyos időközönként megnézek egyet-egyet a felsoroltakból, így került sorra ez is. Hát, ennyit arról, hogy a borítóján nem volt semmi rémisztő, így barátságos lesz. De nem szoktam borító alapján ítélni, mielőtt bárki a szememre hányná.

Ha csak úgy beraktam volna a lejátszóba, anélkül hogy bármit is tudtam volna róla, például a műfaját, az első képkockákból azt gondolhattam volna, hogy valami családi film lesz. Virágok, boldogság, ló, élénk színek. Aztán, bumm. Szürkeség, ami végigkíséri a filmet. Majdnem fekete-fehér az egész. Azt viszont meg kell hagyni, hogy a képi világa annak ellenére, hogy csupa borzalmat és kopár, kihalt tájat mutat be, nagyon szép. Kicsit ellentmondásos, de tényleg elképesztő egy két jelenet. Mint egyfajta művészfotó-sorozat.

El se hittem, hogy egy ilyen sztorijú filmből ennyi borzalmat ki lehet préselni. Elég lett volna abba belegondolni, hogy mit esznek az emberek, ha egyszer elfogy a kaja… Vagy eleve az, hogy milyen fontos lehet, hogy legyen az embernek egy cipője. A hihetetlenül reménytelen lét bemutatása nagyon hatásos a filmben. Bemutatják, hogy milyen az, ha egy gyerek nem tudja, mi az a sampon, vagy a chips. Fogalma sincs, hogy kell imádkozni, villával enni vagy fémdobozból inni, de azt már igen, hogy kell megölnie magát egy pisztollyal.

A legdöbbenetesebb és leghatásosabb momentumai azok a filmnek, amikor halljuk apát és fiát beszélgetni olyan dolgokról, amiről nem is lenne szabad. Növelve a sehonnan jött senki jelenséget, se az apának, se a fiúnak nem tudjuk meg a nevét. Még a stáblistában is úgy szerepelnek, hogy „apa” és „fiú”.Ráadásul nem elég a szívszaggató és szomorú cselekményvezetés, helyenként olyan döbbenetes és felkavaró jelenetek szakítják meg az amúgy sem vidám sztorit, hogy csak egy gondolatom volt, miközben néztem, hogy ha vége megnézek valami rajzfilmet.

theroad-after-6-13-2013

Habár úgy tűnhet, hogy én kutyázom a filmet, valójában épp ellenkezőleg. Annyira hatásos az egész, hogy tényleg belegondolunk, hogy mi lenne ha holnap megtörténne velünk is ez a világpusztulás. Végig nincs benne egyetlen poén vagy vicces jelenet, mert tényleg nincs benne helye. Megmosolyogtató talán, de az is csak azért, mert van benne valami apró öröm, mint például egy doboz, porosodó kóla, vagy hogy egy madár felszáll egy fáról.

Mesélhetnék a helyenkénti filozofálgatásról, vagy arról, hogy miként vélekednek Istenről, vagy jóról és rosszról a filmben, de az a filmnek annyira egy kisebb szeletkéje, úgyhogy nem is kívánok belemenni. El tudja képzelni mindenki szerintem, hogy mi játszódik le egy hittel teli emberben egy ilyen elcseszett helyzetben.

Viggo Mortensen bebizonyította, hogy ő nem csak Aragorn a Gyűrűk urából, hanem igenis egy tehetséges színész, akit ráadásul durván lefogyasztottak a filmre. Szép is lett volna, ha kigyúrtan mutatják, ahogy átszeli a sivár pusztákat az éhhalál szélén. A fiút játszó kissrác is ügyes színészpalánta, akinek valószínűleg hosszú évekig nem engedték meg a szülei, hogy megnézze élete leghíresebb filmjét.

Az út című filmet ajánlom azoknak, akik nem félnek attól, hogy megtekintsenek egy életszerű világ végéről szóló filmet, és főleg azoknak, akik azt hiszik, hogy az életük rossz, pedig nem is.

About ElSaiko

Nappal diplomás "filmestészta", éjjel szuperhős vagyok. Általában filmekről és a világ bajairól szeretek értekezni a magam pikírt és csípős módján. Célom sokkal inkább a szórakoztatás és arcokra való mosoly felnyalása, mintsem a megbotránkoztatás és az utálkozás magasfokon. Szeretem a thrillereket, Natalie Portmant és a töltött káposztát. Béke, szeretet, padlógáz, ablaktörlő!

Check Also

Kondorosi iskolások filmterve vált valóra

Közel húsz általános iskolai osztály diákjai pályáztak filmtervekkel az EAThink2015 Európai Uniós projekt nemzetközi pályázata …