Denis Villeneuve legújabb thrillere: Enemy

A cikk olvasási ideje kb. 3 perc

Denis Villeneuvetől tavaly már láthattunk egy nagyszerű thrillert, a Fogságbant. De kevésbé vált ismerté egy másik nagyszerű thrillere az Enemy, ami szintén tavalyi. De ennek ellenére érdemes szót ejteni erről az alkotásról, mert nagyon jól sikerült ez is.

A történet lényege, hogy Adam egyetemi történelem tanár fárasztó napja után egy film megnézése közben a főszereplőben magára ismer. Nem csak, hogy hasonlít rá, de a színész egy az egyben ugyanúgy néz ki, mint ő. Ezért úgy dönt, felkeresi a harmadrangú színészt, Anthonyt. A találkozást követően teljesen felborul megszokott életük…

enemy pic

Az Enemy ízig-vérig thriller a javából. Hangulata nagyban hasonlít a Fogságbanra. Igaz az utóbbiban erős a krimi vonal is. De az Enemyben semmi krimi nincs és ettől lesz igazán különleges. Egy feszültségkeltő, szintén nyomozós történet ez, de mellőzi a megszokott gyilkossági vagy eltűnt személy esetét és a nyomozó rendőr karakterét. Így igazán egyedi hangvétele van a filmnek.

Ez a hangulat az érzelmek hangsúlyozásában nyilvánul meg. Háttérbe szorul a párbeszéd, viszonylag keveset beszélnek a karakterek és e helyett nagy szerepet kapnak a merengős lassú jelenetek. Sok olyan momentum van filmben, amikor egy szereplő, általában Adam/Anthony csak mereng magában a semmiben, egy csöndes szobában, vagy épp megfigyel valakit. Mindezt mi nézők hosszú, lassú beállításokon keresztül szemlélhetjük. De ezek abszolút nem unalmasak, erős érzelmi kifejeződés és feszültség keltés sugárzik ezekből a képsorokból és egyre izgalmasabbá válik a történet ezek alkalmazásával. A feszültség folyamatosan nő és a film végére már robbanásig feszül, mígnem hirtelen vége szakad a történetnek. Igazán stílusos befejezése van az Enemynek. Nincs hosszú megmagyarázós lezárás, egy hirtelen csattanóval meg van oldva az egész gyakorlatilag egy másodperc alatt és ezzel minden meg is van magyarázva a történetben, minden a helyére kerül. Páratlan rendezési megoldás ez.

enemy-movie-2014

A fogságban, című krimiben Jake Gyllenhaal az egyik főszereplő. Az Enemyben is ő szerepel, de itt már nem csak az egyik főszereplő ő, hanem az abszolút főhős. Egyszerre játszik két szerepet, mindezt igazán lehengerlően teszi. Mindenki más szinte lényegtelen e történetben, de nem is sorakoztat fel sok szereplőt e mű.

A zenéről is érdemes néhány szót ejteni. Ez viszonylag egyhangú, szinte mindig ugyanaz halható, de ettől még cseppet sem unalmas. Ez hangulatilag jól kifejezi a látottakat, sokat dob az érzelmek kifejezésében.

Tehát az Enemy című misztikus thriller egy kiváló darabja a műfajnak. Aki szereti a nyomozós, gondolkodtató, elmélkedő filmeket, azoknak kötelező, és akinek tetszett a Fogságban, annak is ajánlott megtekinteni ezt a mozit.

GD Star Rating
loading...
Denis Villeneuve legújabb thrillere: Enemy, 4.0 out of 5 based on 4 ratings

About E.T.

A Debreceni Egyetem Szabad Bölcsészet szakának Filmtörténet és filmelmélet szakirányán végeztem. Továbbá a Debreceni Református Hittudományi Egyetemen szereztem Sajtótechnikus végzettségemet. Tanulmányaimból fakadóan a filmek világa és a filmkritika írás különösen érdekel. A filmek területén kiváltságos érdeklődési területem nincs, minden érdekel, ami filmmel kapcsolatos.

Check Also

Nyári olvasmányok 1000 forint alatt

Öt szórakoztató történet magyar íróktól, amit a kütyüdre töltve bármikor magaddal vihetsz a nyaralásra, és …