12 év rabszolgaság Kritika

A cikk olvasási ideje kb. 4 perc

Rengeteg megtörtént esemény alapján készült már film. Jó magam is sok ilyenről írtam már kritikát és most folytatom a sort, hiszen a 2013-as 12 év rabszolgaság című dráma is ismét egy ilyen alkotás. Persze nem azért tartom fontosnak ezt a filmet megemlíteni, mert ez is egy igaz történetet dolgoz fel, hanem mert egy kiemelkedő mű. Ez egyértelmű, hiszen az idei Oscar díjat ez a film kapta a legjobb film kategóriában.

Amerika történelmében a négerek felszabadítása a rabszolgaság alól komoly történelmi esemény volt és mái napig jelentős hatása van. Ezért ez mindig érdekes téma az élet minden területén így a filmkészítésben is. Jelen esetben az 1800-as évek Amerikájában vagyunk, ahol a néger rabszolgatartás legkegyetlenebb történései zajlottak. Egy Solomon Northup nevű néger családos férfit elrabolnak és rabszolgaságba taszítanak. Az ő drámáján keresztül ismerhetjük meg az amerikai rabszolgatartás borzalmait.

MCDTWYE FS008

Ezt az alkotást minden szempontból csak dicsérni lehet, valószínűleg ezért is kapta meg a legjobb filmnek járó Oscar díjat. Elsőnek a történetet emelném ki. Ez egyszerűen lenyűgöző a maga értelmében. Igazán átérezhető a borzalom a szenvedés, a kilátástalanság, a szenvedés amit Solomon és a többi néger ember átél a filmben. Másrészről egy az egyben élethű helyzetek, párbeszédek jellemzik a történetet. Ez nem csoda, hiszen egy megtörtént eseményt dolgoz fel a 12 év rabszolgaság, pontosabban e, eseményről íródott könyvet. A film kiválóan adaptálja ezt, ezért meg is kapta a legjobb adaptált forgatókönyv kategóriában az Oscar díjat. De a történetvezetés is hibátlan, egy hosszú, lassú történetvezetésű mű ez, de ennek ellenére cseppet sem unalmas. Minden egyes képkocka, szó, momentum komoly súllyal bír a történet előrehaladását illetően.

12-years-a-slave (1)

Továbbá a zene is szavakkal leírhatatlan. Egyszerre csendülnek fel a szokásos drámai dallamok és egy egészen egyedi stílus, amely kicsit az akciófilmekre hasonlít, de mégsem teljesen az. A beállítások, a vágás és a jelmezek is tökéletesek.

De persze egy jó színészi teljesítmény nélkül mit sem érne ez a remek alkotás. Szerencsére ebből sincs hiány. Chiwetel Ejiofor alakítja Solomont egészen leírhatatlan módon. De az összes többi mellékszereplő is igazán kitett magért. Különösen Lupita Nyong’o, aki a legjobb női mellékszereplőnek járó díjat zsebelhette be a 86. Oscar gálán. Ő egy néger rabszolgalányt alakít Solomon mellett, aki a legjobban dolgozik a farmon, de mégis kegyetlenül elbánik vele a sors. Ez a színészi teljesítmény nem csak azért érdemel különös figyelmet, mert Oscar díjjal jutalmazták, hanem mert a színésznő tulajdonképpen még kezdő és ennek ellenére mégis képes volt összehozni egy ilyen lenyűgöző alakítást. Továbbá Brad Pittet is érdemes megemlíteni, aki tulajdonképpen csak néhány perc erejéig tűnik fel a filmben, egy apró mellékszerepben, de karakterétől igen mélyen szántó gondolatok hangzanak el a néger rabszolgatartást illetően, amely nagymértékben növelik a film filozófiai értékét.

brad-pitt15-12-years-a-slave

Tehát a 12 év rabszolgaság című történelmi dráma egy lenyűgöző darabja a filmtörténelemnek, amely kiválóan bemutatja, átérezteti a néger rabszolgatartás borzalmait és egy ember személyes drámáját. Továbbá kiváló darabja a megtörtént eseményeken, valós személyeken alapuló filmeknek. Mindenkinek csak ajánlani tudom, a dráma és történelmi filmek kedvelőinek kötelező. De minden más nézőnek is ajánlatos megtekinteni, mert rengeteg mondandóval, tanítással teleszőtt mű ez, amit mindenkinek érdemes magába szívnia. Egyébként ezt a mozit Steve McQueen rendezte, akinek egy filmet leszámítva ez az első igaz nagyszabású alkotása, hiszen eddig csak néhány rövidfilmet rendezett. Azt gondolom nem semmi teljesítmény ez tőle. Ilyen kevés tapasztalan ellenére egy Oscar díjas filmet összehozni nem kis teljesítmény.

About E.T.

A Debreceni Egyetem Szabad Bölcsészet szakának Filmtörténet és filmelmélet szakirányán végeztem. Továbbá a Debreceni Református Hittudományi Egyetemen szereztem Sajtótechnikus végzettségemet. Tanulmányaimból fakadóan a filmek világa és a filmkritika írás különösen érdekel. A filmek területén kiváltságos érdeklődési területem nincs, minden érdekel, ami filmmel kapcsolatos.

Check Also

Nyári olvasmányok 1000 forint alatt

Öt szórakoztató történet magyar íróktól, amit a kütyüdre töltve bármikor magaddal vihetsz a nyaralásra, és …