Mielőtt meghaltam Kritika

A cikk olvasási ideje kb. 4 perc

Rengeteg igaz történet alapján készült már film, de mindig van egy új téma, esemény, személy, akiről lehet egy izgalmas mozit csinálni. Talán az AIDS ellen való küzdelemről kevesebb alkotás született, mint bármely más igaz történetről. 2013-ban ebben a témában is készült végre egy igazi dráma, amely valós eseményeken alapszik. Ez nem más, mint a Mielőtt meghaltam, amely az idei Oscar díjátadó ünnepségen néhány díjat be is zsebelt.

A világnak rengeteg problémát okoz a hív vírus, de talán a 80-as és 90-es években ez még nagyobb probléma volt, mint manapság. Nem csoda, hogy akkoriban születtek meg e probléma ellen fontos intézkedések. Ezért nem meglepő, hogy a Mielőtt meghaltam című film is a 80-as évek második felében játszódik és az akkor élt Ron Woodroof életét és „munkásságát” dolgozza fel.

movies-dallas-buyers-club-matthew-mcconaughey

A film történetről túl sokat nem érdemes beszélni, hiszen azt valószínűleg mindenki sejti, vagyis, hogy AIDS-ben szenvedő emberek életéről szól. Ez így is van. Főszereplőnk, a már említett Ron, aki igazi nagymenő férfi, aki falja a nőket, vedeli a piát és nagy mennyiségben fogyasztja drogokat. De nem egyfajta gazdag emberről van szó, hanem egy átlag melósról, egy villanyszerelőről, aki csak élvezni akarja az életet. De sajnos egyik nap megfertőződik a hív vírussal és az orvosok szerint 30 napja marad hátra az életből. Ekkor ő úgy dönt, hogy nem akar meghalni és felhagy az önpusztító élettel és a gyógyulás kulcsát kezdi keresni. Odáig jut, hogy ezzel rengeteg AIDS-esnek segít tovább élni. De sajnos a módszerei törvénybe ütköznek, ezért komoly harcot kell vívnia a használható gyógyszerek törvényességéért.

dallas buyers club.jpg.CROP.article568-large

Tulajdonképpen a film lényege és nagyszerűsége abban rejlik, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy a gyógyszergyártó cégek nem a betegek gyógyulását helyezik előtérbe, hanem a saját pénzügyi nyereségüket és nem törődnek azzal, hogyha egy olyan gyógyszer kerül piacra, ami csak árt, és nem használ. Mindez addig megy, amíg valaki fel nem veszi a harcot, ha kell törvénytelenül. Ezt a jelenséget és ezt a harcot igazán páratlan módon reprezentálja ez az alkotás.

Másrészről a korszak hiteles ábrázolása, ami a film előnyévé válik. Az autók, a ruhák, a frizurák, minden egyes díszlet, az emberek viselkedése, egyszóval tényleg minden tökéletesen visszaadja a 80-as évek végét. Ezt jól jelzi, hogy a legjobb smink díjat meg is kapta e mű az idei Oscar díjátadó ünnepségen. Persze az operatőri munka és a vágás is sokat dob ezen, de ezek nem jobbak más hasonló színvonalú filmnél.

dallas-buyers-club-movie-review

De ne feledkezzünk meg a színészekről sem. Ron-t Matthew McConaughey alakítja egészen leírhatatlan módon. Nehéz szavakba önteni profizmusát, annyira életszerűen játssza karakterét. Ezt jól mutatja, hogy az idei Oscar díjat ő kapta a legjobb férfi főszereplő kategóriában. Jennifer Garner is a főbb szereplők, közt van egy orvosnő szerepében, aki az AIDS-es betegeket kezeli. Vele is teljesen meglehetünk elégedve. Ron meleg társa a gyógyszerekkel való kereskedelemben Jared Leto. Pontosabban ő játssza a meleg srácot. Ő rá is büszke lehetünk, hiszen a legjobb férfi mellékszereplőért járó Oscar díjat zsebelte be a néhány nappal ezelőtti gálán, de hát ez nem is csoda, hiszen lenyűgöző az ő alakítása is.

Dallas-Buyers-Club-Leto

Tehát a Mielőtt meghaltam című dráma egy kiváló darabja a megtörtént eseményeken, élő személyeken alapuló filmeknek. A történet páratlan és a megvalósítás is magáért beszél. A színészi játékról nem is beszélve. Minden filmkedvelőnek bátran ajánlom.

About E.T.

A Debreceni Egyetem Szabad Bölcsészet szakának Filmtörténet és filmelmélet szakirányán végeztem. Továbbá a Debreceni Református Hittudományi Egyetemen szereztem Sajtótechnikus végzettségemet. Tanulmányaimból fakadóan a filmek világa és a filmkritika írás különösen érdekel. A filmek területén kiváltságos érdeklődési területem nincs, minden érdekel, ami filmmel kapcsolatos.

Check Also

Nyári olvasmányok 1000 forint alatt

Öt szórakoztató történet magyar íróktól, amit a kütyüdre töltve bármikor magaddal vihetsz a nyaralásra, és …