Trója – háború egy asszony szerelméért- valóságtartalom

A cikk olvasási ideje kb. 2 perc

Olyan ember szinte nem is létezik aki nem hallott volna még erről a hatalmas háborúról, de a kérdés mindeddig nyitott maradt: a szerelemért harcoltak vagy a hatalomért- esetleg mindkettőért?

1

A történet amelyet mindenki jól ismer: Paris és Hector herceg ellátogat Spártába, ahol az ifjú Paris herceg megismeri a gyönyörű, ámde férjes asszonyt: Helenét. A két fiatal egymásba szeret és mindent kockára téve Helené hajóra száll az ifjú trójai királyfival és elhagyja férjét. Menelaosz spártai király bátyjához, Agamemnonhoz fordul, aki összehívja a görög hadakat és csaknem ezer hajóval útra kel, hogy bevegye Trója városát. A háború tíz évig tartott, a görögök sehogy sem tudták bevenni  a várost, ezért egy cselhez folyamodtak: megépítették a hatalmas falovat, amelyben elbújtak a harcosok- ezért a Trójaiak azt hitték, hogy a több éves ostrom után a görögök feladták a harcot és hazamentek. Hatalmas ünnepséget rendeztek, a falovat pedig bevitték a városba. Amint leszállt az éjszaka, a harcosok kimásztak a hatalmas falóból és szinte percek alatt elfoglalták a várost.

A harcban elhunyt Priamosz Trójai király elsőszülött fia, Hector, akit Achilleus, a hatalmas harcos ölt meg. Ennek az előzménye: a Trójaiak rajtaütésszerűen akartak lesújtani hajnalban a görög csapatokra. Achilleus mivel beleszeretett a Trójai király lányába, haza akart térni csapatával. A harcban Achilleus unokaöccse vívott meg Hectorral, aki megölte a fiatal fiút, de mindvégig azt hitte, hogy nem vele küzd, hanem unokabátyjával: csak akkor derült ki, hogy kivel is harcolt amikor levették róla a sisakot. Achilleus bosszúból másnap Trója falai előtt öli meg a herceget.

2

Örök igazság marad az, hogy nem mindenki egy célért harcolt: Menelaosz a feleségét szerette volna visszaszerezni, bátyja a hatalomért, Achilleus pedig a hallhatatlanságért küzdött.

Hozzá kell fűzni, hogy Menelaosz spártai király bátyja, Agamemnon igencsak hatalomvágyó ember volt, mindene volt a hódítás, a harc és a dicsőség. Okkal hihetjük azt, hogy őt nem érdekelte az öccse házassága: a hatalom volt a tét, nem a szerelem.

About Vdorina99

Check Also

Jelentés a könyvfesztiválról

Szerzőként megjelenni a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon talán minden író álma. Hatalmas élmény találkozni az olvasókkal, …