Amikor a buli rémálommá változik

A cikk olvasási ideje kb. 3 perc

A katasztrófahelyzetek különösen meghatározó formái a fesztiválok, a zsúfolt bulihelyek, egyes koncertek, a felfokozott hangulatú tömegrendezvények során fellépő vészhelyzetek.

1

Mi befolyásolhatja a katasztrófa kirobbanását? Elsősorban a zsúfoltság nyomasztósága, majd a vevők fiatal életkora és a felhevült hangulat. A tömeg egy nagyon veszélyes csoport lehet- pánikot, fejvesztett menekülést eredményezhet.

Egy hétköznapi példa arra, hogy mennyire rossz hatással van az emberekre a tömeg: egy túlzsúfolt villamoson vagy buszon, az emberek egymást nyomják, taszigálják egymást. Ekkor kellemetlenné válik a közérzetünk és nagyon megkönnyebbülünk amikor kinyílik az ajtó. A testfelületünkön kívül 10-15 cm-es távolság a személyes zónának minősül- ha valaki ezt a határt átlépi, akkor joggal érezzük magunkat szintekkel rosszabbul- azaz diszkomfortérzést kelt, ha valaki átlépi a személyes zónánkat.

A tömeg lélektani hatása: az ésszerű gondolkodás a háttérbe szorul, az érzelmek és az indulatok felerősödnek, ilyenkor szinte bármi megtörténhet. Egyfajta beszűkült tudatállapot alakul ki, amely a pillanatnyi érzéseket és benyomásokat fölerősíti, a mérlegelést a háttérbe szorítja. Nagy igazság az, hogy a racionalitásunkra nagy szükség van/lehet vészhelyzet esetében.

A tömegpánik sodró és veszélyes, mivel minden tényező az örvény felé mutat. Mindezt tovább rombolja a konformizmus , viszont az embereknek alig egyharmad része tud normál helyzetben ellenállni a csoportnyomásnak- érzelmileg felfokozott állapotban ez az arány jóval kevesebb. Leggyakrabban a fiatal életkor különösen fogékonnyá teszi erre a buli résztvevőit, mert ilyenkor a kortársaknak való megfelelés, a velük való azonosulás különösen előtérbe kerül, így valódi ok nélkül is kirobbanhat a tömegpánik. A szorongás a dominóelv alapján terjed és fertőz, mágnesként vonzza maga után a többieket, akár valódi, akár feltételezett a veszély.

A tömegpánik súlyos veszteségekkel járhat, mivel ilyenkor felborulnak az addig érvényes elvek és erkölcsi formák. Ilyen esetben a testi épség megmentésére kerül a hangsúly.

Hogy mi segíthet igazán sokat egy ilyen helyzetben? Az, hogy ha a tömegből kiemelkednek a „vezetők”, akik bárkik lehetnek, de elsősorban azok akiknek sikerült megőrizni a logikus gondolkodást és a higgadtságot- ez még visszafordíthatja az elszabadult indulatokat.

About Vdorina99

Check Also

Kezdődik a számolgatás a magyar válogatottnál

Jelen állás szerint még mindig van esélye kijutni a magyar labdarúgó-válogatottnak a 2020-as Európa Bajnokságra, …