Külföld: avagy menni vagy maradni?

A cikk olvasási ideje kb. 3 perc

A külföldre távozás okai nem elsősorban a valóságban, sokkal inkább a távozást fontolgatók agyában és szívében keresendők.

Legtöbbször a tanulmányok befejezésekor, a munkavállalás kezdetén vagy a családalapítás céljából távoznak el. Ritkább a hirtelen felindulásból elkövetett távozás. Akik úgy érzik, hogy képtelenek otthon érvényesülni vagy olyan életminőségben élni amilyenre mindig is vágytak, jóval a tényleges utazás előtt kezdenek gondolkodni. De biztos, hogy helyesen döntünk? A pszichológia szakértői az alábbi tényezőket tartják fontosnak átgondolni a helyes döntéshez, avagy menni vagy maradni:

3

1.) Személyes kötődések, kapcsolatok- nagyfokú elégedetlenség és erős elhatározás kell ahhoz, hogy valaki hátrahagyja a szüleit, a rokonait, a barátait vagy éppen a szerelmét.

2.) Kalandvágy, az „új és ismeretlen” felfedezése- a vállalkozó kedvnek és a nyitottságnak a mértékét mindenképpen érdemes felmérni, mielőtt az ember új életet kezd és teljesen tiszta lappal indul a határon túl. Ha a mindennapok munkahelyi konfliktusa, elégedetlensége megviseli, ezek ellenére mégis nehezen tud elképzelni egy munkahelyváltást, akkor érdemes az embernek elgondolkodnia azon, hogy készen áll-e az eddigieknél nagyobb és tartósabb stresszre, amely az első időkben, különösen az első hónapokban jelentkezhet.

3.) Tolerancia, alapkövetelmény- úgy tartják, hogy akik frissen érkeznek egy másik országból azok azonnal a kisebbség automatikus tagjává válnak, azaz nekik kell alkalmazkodniuk és nem az őt befogadókban kell keresnie saját nehézségeinek okát. Különösen türelmesnek kell maradnia az embernek, aki egyszerűbb munkába, viszont ezzel alacsonyabb társadalmi státuszba kerül.

4.) Nyelvtudás- nem igaz az a tény, hogy egy csöppnyi angol nyelvtudással bárhol el lehet boldogulni a világban. Ha nem tudja az adott nyelvet az visszaüthet például a munkájában ahol kommunikálnia kell az ügyfelekkel és nem tud gyorsan reagálni munkatársainak a szavaira sem, hiszen nem érti az adott nyelvet.

5.) Útiterv: a célország, avagy hová is megyünk- napjainkban szinte mindenhonnan információ áramlik, hogy hogyan élnek az emberek egy adott országban, milyen említésre méltó dolgok történnek ott kint, de a távolból a legtöbb ember mégsem tudja elképzelni azt, hogy mi várhat rá odakint.

Ha mindezeket megfontolva úgy döntünk itt szeretnénk hagyni az országot és kipróbálni magunkat odakint, akkor valószínű az indulás. A maradás viszont mindig kiszámíthatatlan, ugyanis csak nagyon kevesen indulnak útnak „örökre”.

About worldsoul

Check Also

Kezdődik a számolgatás a magyar válogatottnál

Jelen állás szerint még mindig van esélye kijutni a magyar labdarúgó-válogatottnak a 2020-as Európa Bajnokságra, …