Boldogságvadászok

A cikk olvasási ideje kb. 2 perc

A boldogságról általában úgy gondolkodunk, mintha egyfajta cél volna, amelyet az életünk során el kell érnünk, amelyet fáradozásaink jutalmaként megérdemlünk. A boldogságot hajszoljuk , várjuk, reméljük születésünktől fogva, mígnem egyre öregebben rádöbbenünk, hogy addig-addig hajszoltuk a boldogságot, amíg észrevétlenül elrohant mellettünk az élet.

A legnagyobb igazság az, hogy a saját boldogságunkat nem a múltunkban, nem is a jövőnkben, hanem a hétköznapjainkban, a mindennapjainkban, azaz önmagunkban találjuk meg.

2

A boldogság megtalálásának leggyakoribb akadályai közé tartozik az, hogy az ember folyton a múltban elkövetett hibái miatt emészti magát. Álmatlan éjszakákon és/vagy borúsabb hangulatú napokon átfut az ember elméjén a gondolat, hogy mit csinált volna jobban X évvel ezelőtt- azaz “mi lett volna ha”, amely meglehetősen nyomasztó, sőt egyenesen megmérgezik a lelket.  Mit tehetünk ez ellen? Azt, hogy soha többet nem gondolunk a múltunk baklövéseire és nem őrlődünk rajta, azaz egyszerűen elengedjük a múltat és helyette a jelenre koncentrálunk- a múlton nem lehet változtatni és nem is szükséges, hiszen csak egy valami áll a rendelkezésünkre: a jelen, az adott pillanat. A boldogság legkönnyebben használható ősi receptje az, hogy éljünk, élvezzünk és használjunk ki minden pillanatot. Egy alapvető ténynek bizonyul az, hogy nincs múltbeli hiba, téves döntés, illetve elhibázott élet. A megoldás az, hogy akkor és ott azért éltünk úgy mert úgy kellett élnünk, hiszen ez járult hozzá a lelki fejlődésünkhöz: a világon semmi sem történik véletlenül.

Egy másik közismert és gátja a boldogságnak és a jövő miatti aggódás, de ez teljesen felesleges. Miért nem érdemes aggódni a jövő miatt? Azért mert a jövőnkben remélt boldogság teljesen másképp valósul meg, mint ahogyan azt az elején elképzeltük.

A legfontosabb dolgok összefoglalása: ne rágódjunk soha többet a múlt miatt, ne féljünk a jövőtől, éljünk meg a jelenben minden egyes pillanatot, valamint ne tépelődjünk a boldogságon, csak tartsuk nyitva a szemünket és a szívünket: ha pedig megérkezik az életünkbe fogadjuk el olyan formában, amilyenben megérkezik.

About worldsoul

Check Also

Jelentés a könyvfesztiválról

Szerzőként megjelenni a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon talán minden író álma. Hatalmas élmény találkozni az olvasókkal, …