Személyi “súgógép”- az ösztön

A cikk olvasási ideje kb. 3 perc

Mi, emberek tudatos lények vagyunk, de biztos, hogy minden esetben az eszünkre hallgatunk, amikor meghozunk egy-egy döntést? Milyen gyakran hallgatunk az ösztöneinkre?

Az ösztön mint fogalom nagyon sokrétű. Az evolúciós pszichológia azt a választ adja, hogy az ösztönünk a viselkedésünk genetikailag programozott eleme, amelynek egy része tapasztalással nem módosítható, de egy másik része képes rugalmasan alkalmazkodni a környezeti hatásokhoz, mint például az anyai ösztön.

A tudósok nagyon sok alapösztönt különböztetnek meg, mint például a félelem, a társas kapcsolatok, a behódolás és az önérvényesítés. Sigmund Freud az élet- és halálösztönről beszélt, tanítványa, Alfred Adler szerint minden törekvésünk akár tudat alatt is a hatalom megszerzésére  és az irányítás átvételére összpontosul. Ezzel szemben más tudósok szerint a hormonok, illetve a biokémiai folyamatok szabják meg a viselkedésünket.

Minél tudatosabb lesz az ember, annál kevésbé lesz képes az ösztöneinek a követésére. Weisinger szerint az ősi ösztöneink megfelelő eszközöket adnak a kezünkbe és utat mutatnak, hogy sokáig meg tudjuk őrizni az egészségünket, boldogok legyünk az életben, fokozzuk a kreativitásunkat, illetve javítsunk a társas kapcsolatainkon.

Közös tulajdonságuk a különféle ösztönöknek az, hogy minden egészséges emberi lény rendelkezik velük, nem kell tanulni, alkalmazásuk pedig egy tudattalan folyamat.

1

Egy amerikai kutató meghatározta az egyént boldoggá tevő ösztönöket- összesen hatot:

1.) A menedékkeresés- azaz képesek legyünk kiválasztani azt a környezetet, ahol biztonságban érezzük magunkat. Régen az embereknek a túlélés volt a céljuk, napjainkban viszont az, hogy minél harmonikusabb közegben élhessenek. A környezet kiválasztásában fontos szerepük van az érzelmeknek.

2.) A segítségkérés- mint minden élőlény, úgy az ember is sebezhető, felnőttkorban viszont ez az ösztön háttérbe szorul. Ennek kétféle oka van/lehet: a visszautasítástól való rettegés és a gyengeség érzése.

3.) A gondoskodás- az emberi kapcsolatainkba fektetett energia legjobb biztosítéka, hosszú távú befektetés.

4.) A csábítás- a szépség evolúciós szerepe:vonzóvá tenni a megjelenést, de nem csak külsőleg vonzóvá: belsőleg is.

5.) Az együttműködés-arra tanít, hogy identitásunk megőrzése mellett munkamegosztásban érdemes gondolkodni, valamint legyünk megbízhatóak.

6.) A kíváncsiság- a környezet felfedezése, tanulmányozása. Működésének jelentőségét a mindennapokban úgy érthetjük meg, ha arra irányítjuk a figyelmünket, hogy hogyan járul hozzá életminőségünk javulásához.

About worldsoul

Check Also

Jelentés a könyvfesztiválról

Szerzőként megjelenni a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon talán minden író álma. Hatalmas élmény találkozni az olvasókkal, …