Madras Cafe [Kritika]

A cikk olvasási ideje kb. 4 perc

Hazánkat szinte csak az amerikai filmek lepik el. Még az európaiak is hátrányban vannak az amerikaiakkal szemben, nem beszélve a világ más tájáról származó filmekről. Az ázsiai országokból származó mozgóképek szinte el se jutnak hazánkba, pedig vannak itt olyan országok, amik legalább annyira termékenyek filmkészítés terén, mint az amerikaiak. De a kevésbé termékeny országokban is születnek említésre méltó alkotások, amik szintén nem, vagy alig jutnak el Magyarországra. Most egy ilyen filmet szeretnék bemutatni, a 2013-as indiai Madras Cafe című történelmi filmet.

E mű hazánk film kedvelőinek kicsit szokatlan, lehet, hiszen felépítése kicsit más, mint az általunk megszokott filmeknek. Egyrészt tartalmazza az indiai filmkészítés stílusát. Ezt legjobban a 2012-es Gangs of Wasseypur című akció-krimihez lehet hasonlítani. Ez különösen a történetre igaz, a Gangs of Wasseypur és a Madras Cafe is egy történelmi eseményt dolgoz fel. Egy adott helyszínen vagy azért történő háborúzást, polgárháborút. Mivel ez a hétköznapi embereket jelentősen érinti, így az ő életük bemutatása lesz fő szempont még akkor is, hogyha nem egy átlagember a főszereplője e filmeknek. A Madras Cafe-ban egy ügynök a főszereplő, aki egy merényletet próbál meghiúsítani, de még is jelentős szerepet kap az indiai és Srí-lankai emberek életének bemutatása.

19madras-cafe3

További érdekessége a Madras Cafe-nak, hogy indiai zene hallható benne. Ez jellemző volt a Gangs of Wasseypur-ra is. Bár a Madras Cafe-ra már hatással van az amerikai filmgyártás is és ezért már nem ízig-vérig indiai film, mint a Gangs of Wasseypur. Ez a zenei aláfestéseken is megfigyelhető. Igaz hogy indiai zenék is halhatók a Madras Cafe-ban, de erősen jelen van az akciófilmekre jellemző hatásfokozó zene is. Stílusát tekintve ez megegyezik az amerikai filmekével, de a hangok, dallamok kicsit másmilyenek. Ezt magyar nézőként jó hallani, mert hozza a műfaji elvárást, de ugyanakkor kicsit eltér az amerikaitól, amit minden filmben halhatunk. Ráadásul remekül illeszkedik a film hangulatába.

De más építő elemeken is látszik az amerikai filmek hatása e mozi esetében. A képi világ is egyben indiai és egyben amerikai filmes vonásokat is hordoz. Indiai a helyszíneket tekintve. De kompozíciókat, beállításokat, vágást tekintve amerikai. Az akció jeleneteknél is megfigyelhető a keveredés, ami csak jó, mert ezek elég látványosak. Továbbá szintén növeli a kettőséget, hogy nem csak hindiül beszélnek a filmben, hanem nagyon sokszor angolul is. Ez néha kicsit vicces is, mert egyértelműen észre vehető az artikulációkból, hogy egyik színész sem angol, vagy amerikai.

madras-cafe-4

Egyébként a történet vezetés nem rossz, de nem is mondanám kiemelkedőnek. Tulajdonképpen ez is az amerikai akció-dráma történetvezetését viseli magán. Nincs unalmas, vagy semmit mondó jelenet, és vannak viszonylag izgalmasak. De nem olyan, amit eddig nem láthattunk más filmekben. Bár azért azt megjegyezném, hogy egy indiai vagy Srí-lankai polgárnak biztos nagyobb izgalmat és drámát nyújt ez a történet, mint egy magyar nézőnek. Valószínűleg a színészekkel is hasonló a helyzet, hiszen hazánkban teljesen ismeretlenek a Madras Cafe-ban játszó színészek, de azért azt elmondhatom, hogy egyikük se játssza rosszul a szerepét, de kiemelkedőnek sem mondanám a teljesítményüket, inkább csak átlagos.

13aug_NargisFakri-MadrasCafe01

Tehát a Madras Cafe című dráma egy jobb darabja az ázsiai és azon belül az indiai filmeknek. Nem nevezném egy kiemelkedő alkotásnak, de egy egyszeri megnézésre teljesen tökéletes, különösen, akkor, ha valaki már unja a megszokott amerikai akció-drámákat.

GD Star Rating
loading...
Madras Cafe [Kritika], 5.0 out of 5 based on 1 rating

About E.T.

A Debreceni Egyetem Szabad Bölcsészet szakának Filmtörténet és filmelmélet szakirányán végeztem. Továbbá a Debreceni Református Hittudományi Egyetemen szereztem Sajtótechnikus végzettségemet. Tanulmányaimból fakadóan a filmek világa és a filmkritika írás különösen érdekel. A filmek területén kiváltságos érdeklődési területem nincs, minden érdekel, ami filmmel kapcsolatos.

Check Also

Nyári olvasmányok 1000 forint alatt

Öt szórakoztató történet magyar íróktól, amit a kütyüdre töltve bármikor magaddal vihetsz a nyaralásra, és …