Azok a fránya tabletták: Mellékhatások [Kritika]

A cikk olvasási ideje kb. 3 perc

Vannak rendezők, akik nevei híressé váltak a kiváló munkái mellett a kiállhatatlanok miatt is. Sajnos nem egy olyan rendező létezik, aki képes volt valami maradandót, nagyszerűt, felejthetetlent alkotni, aztán sorra ontja magából a nézhetetlen filmeket. Persze minden rendezőnek van jobb és rosszabb filmje és mindenkinek van egy rosszul sikerült. De én arról a jelenségről beszélek mikor egy-két kiemelkedő filmet leszámítva csak nézhetetlen alkotások készületnek egy rendezőtől és még is ott van a neve mindenhol. Steven Soderberghről is hasonló mondható el. 2000-ben igazi remekmű volt tőle a Traffic és 2001-ben az Ocean’s Eleven. De e két film óta nem láthattunk igazán élvezetes filmet a rendezőtől, pedig készített ő bőven eleget. A 2013-as Mellékhatósok című thriller kicsit felrázza a lerakódott port, de még ez sem hoz igazi megváltást, mégis azért érdemes róla néhány szót ejteni.

Mondanom sem kell, rengeteg olyan film van, aminek a sztorija igazán jó, de mégse sikerült azt egy élvezetes filmmé megkreálni. Hasonló a helyzet a Mellékhatásokkal is. Izgalmas alap sztori, remek fordulatokkal és igazán stílusos befejezéssel, de még is tele üres járattal a film. A történet lényege, hogy egy lány depresszióba esik és pszichiáterhez fordul, aki gyógyszerekkel kezeli a súlyos beteget. De a kezelés alatt súlyos dolgok történnek, ami hatással van a lány és a doktor életére is…

sideeffects2

Egy lassú, nem túl mozgalmas film ez, ahogy ezt már megszokhattuk Soderberghtől. De sajnos ezek közt a lassú jelenetek közt rengeteg unalmas, semmit mondó jelenet van. Na, jó túlzás az előző állításom, de azért elég sok idő eltelik a moziból, amíg valami fejlemény történik. Addig csak a lány szenvedéseit láthatjuk, ami tulajdonképpen kevésbé lényeges a történet szempontjából, mint amennyire ki van emelve. Ez a legfőbb problémája a filmnek. De szerencsére a végkifejlet igazán felcsigázza a nézőt és itt már van min izgulni.

side-effects-image09

Az viszont dicsérendő, hogy a feszültség keltés és ennek növekedése, a krimi hangulat kiválóan meg van teremtve, de a lassan beinduló sztori azért rombol ezen az élményem, ami azért kár, mert egy igazán ütős film is lehetne ez. A további építő elemekről, csak annyit, hogy a rendező stílus jegyét viselik: lassú kameramozgás, fura színek és fényviszonyok, kicsit hanyag háttér.

SideEffects1

A színészi felhozatal azért jelentősen dob a hanyag történet vezetésen. Catherine Zeta-Jones, Jude Law, Channing Tatum, Rooney Mara játsszák a főszerepeket. Szerencsére megfelelően gondoskodnak a krimi-thriller hangulatról. Színészi teljesítményünk igen jól megteremti drámai hangulatot is.

side-effects-image01

Tehát a Mellékhatások című krimi-thriller egy jobb filmje Steven Soderbergh utóbbi tíz éves munkásságának. Igaz ebben is van kivetni való, de ha igazán nincs mit néznünk, akkor egyszer ki lehet bírni, ha más nem a színészek miatt.

GD Star Rating
loading...
Azok a fránya tabletták: Mellékhatások [Kritika], 5.0 out of 5 based on 1 rating

About E.T.

A Debreceni Egyetem Szabad Bölcsészet szakának Filmtörténet és filmelmélet szakirányán végeztem. Továbbá a Debreceni Református Hittudományi Egyetemen szereztem Sajtótechnikus végzettségemet. Tanulmányaimból fakadóan a filmek világa és a filmkritika írás különösen érdekel. A filmek területén kiváltságos érdeklődési területem nincs, minden érdekel, ami filmmel kapcsolatos.

Check Also

Nyári olvasmányok 1000 forint alatt

Öt szórakoztató történet magyar íróktól, amit a kütyüdre töltve bármikor magaddal vihetsz a nyaralásra, és …