Varázslat vagy megtévesztés: Szemfényvesztők Kritika

A cikk olvasási ideje kb. 4 perc

A bűvészekről, mentalistákról, varázslókról és ezek egyvelegéről szóló filmek mindig is egy külön csoportot képeztek a hollywoodi filmek világán belül. Valami újjal mindig megpróbálnak a rendezők előrukkolni, hogy elkápráztassák a nézőket egy addig nem látott bűvész trükkel. Vannak emlékezetesebb és kevésbé emlékezetes alkotások. Az ide Szemfényvesztők című thrillerről nehéz meg mondani, hogy melyik csoportba is tartozik.

Az biztos, hogy egyedi hangvétele, stílusa van a filmnek, de ettől még nem feltétlen kiemelkedő alkotás. Mindenképp láthatunk új, eddig nem alkalmazott dolgokat, ami egyrészről pozitív lecsengésű, másrészről negatív. Sajnos a történetről is ez mondható el. Az alap sztori igen ízlésesre sikerült: Négy utcán bűvészkedő trükk mestert felkarolja egy titokzatos idegen egy nagy tervhez melyben ők négyen különböző nagyszabású bűvész trükköket hajtanak végre három nagy show keretén belül. E showkban nem mindennapi trükkök szerepelnek, például bankrablás. De sajnos a remek alap sztorit nem sikerült egy tökéletes forgatókönyvbe átültetni. Rengeteg helyen maradnak hiányosságok a történetben, ez leginkább a film végére igaz, kicsit megmagyarázatlan marad az egész film értelme még úgy is, hogy kiderül a kiderülni való. Ez nem azért van, mert érthetetlen és bonyolult történetvezetés jellemezné a filmet, hanem mert egész egyszerűen nincs jól felépítve.

nowyouseeme

Az egyik nagy hibája a filmnek, hogy csak alapvető bűvész trükköket láthatunk, abból is keveset, továbbá néhol egyértelműen CGI-vel van megjelenítve némely trükk. Ez azért probléma, mert ezek nincsenek is megmagyarázva, aminek valószínűleg oka, hogy a készítők se tudják, hogy lehetne az megcsinálni, csak egész egyszerűen kitalálták, hogy ez jól mutatna a filmben, de arra már nem vették a fáradtságot, hogy ezt egy valós trükkben mutassák meg nekünk. De mindez nem is akkora probléma, hiszen a film lényege a nagyvilágot megrengető varázslatok, amik tulajdonképpen csak gondosan előkészített átverések, amik rengeteg időt igényeltek. Ez helyén is van, de azért nem dobjuk hanyatt magunk tőle és e mellé jó lenne az a néhány valós trükk, amit mellőztek a készítők és ráadásul ezek még is fel vannak fújva a filmben. Persze nem azt mondom, hogy nincs benne egy élvezhető trükk sem és egy sincs megmagyarázva, de azt kell, mondjam ezek, kevesek.

NOW YOU SEE ME

A csapongó történetvezetésen és trükkökön sokat javít a neves színészi gárda. A négy nagy varázslót Jesse Eisenberg, Woody Harrelson, Isla Fisher és Dave Franco játssza. Velük tökéletesen meglehetünk elégedve. De Morgan Freeman és Michael Caine is feltűnik főbb szerepekben. Morgan Freeman természetesen megint olyan karaktert játszik, akinek mindent meg kell megmagyaráznia, ő a mindentudás anyja ismét. Itt kicsit már el is van túlozva mindez, de ez még irtó jól mutat. Freeman és az ő karaktere igen sokat lendít a filmen. Michael Caine egy milliomos „bármit megtehetek, mert gazdag vagyok” figurát alakít, aki szintén színesebbé teszi ezt az alkotást. Két FBI-os szerepben pedig Mark Ruffalo és Mélanie Laurent látható, akik szintén odateszik magukat.

still-of-morgan-freeman-and-mark-ruffalo-in-now-you-see-me--jaful-perfect

Tehát a Szemfényvesztők című misztikus thrillerről röviden azt lehet elmondani, hogy egy kiváló alapötleten nyugvó hibákat és pozitívumokat egyaránt magában hordozó krimi. Kiváló a mozgalmassága a zenének, beállításoknak, vágásnak, színészi játéknak köszönhetően. Még az alap sztori is jó, de sajnos a trükkök és a történet hibákkal küszköd. Egyszer mindenképp érdemes megnézni, mert azért láthatunk egy-két új dolgot és tud némi izgalommal szolgálni e mű, de sajnos a hibák felett nem lehet átcsúszni. Szóval amolyan tipikus egyszer nézős film ez egy fárasztó nap után.

About E.T.

A Debreceni Egyetem Szabad Bölcsészet szakának Filmtörténet és filmelmélet szakirányán végeztem. Továbbá a Debreceni Református Hittudományi Egyetemen szereztem Sajtótechnikus végzettségemet. Tanulmányaimból fakadóan a filmek világa és a filmkritika írás különösen érdekel. A filmek területén kiváltságos érdeklődési területem nincs, minden érdekel, ami filmmel kapcsolatos.

Check Also

Nyári olvasmányok 1000 forint alatt

Öt szórakoztató történet magyar íróktól, amit a kütyüdre töltve bármikor magaddal vihetsz a nyaralásra, és …