Sztárban sztár van

A cikk olvasási ideje kb. 4 perc

Az a helyzet, hogy én meglehetősen sok… hát mondjuk úgy finoman, nem túl színvonalas műsort nézek. Ebbe nem tartoznak bele ezek a mai amatőrszereplős retkek. Valahol a tehetségkutató műsorokat is ide lehetne sorolni, az RTL Klubosokat legalábbis biztosan. Az az abszolút rongyrázás kategória. Ebből a szempontból a rivális, vagy szebb szóval konkurens kereskedelmi csatorna valamivel színvonalasabb(nak nevezhető) műsorokat tűz a képernyőre. Mikor először megláttam a Sztárban sztár beharangozóját, és utána olvastam mi is ez, azt gondoltam: ez egy baromság. Semmi, de semmi reményt nem fűztem hozzá. Ennek dacára az első adásnál azt gondoltam, hogy nahát, ilyesfajta újdonságot is tud produkálni a magyar média?

Sztárban-sztár-logó

Azoknak mondom, akik még nem láttak egyetlen adást sem: a műsor lényege nagyon egyszerű, magyar énekesek bújnak bele más, legyen az honfi vagy külföldi előadók „bőrébe” és előadják azt úgy, hogy minél jobban hasonlítson az eredetire. Ezt megspékelve azzal, hogy külsőre is a megszólalásig hasonlítaniuk kell az adott sztárra.

Szerintem ez már azért is egy jó ötlet, mert be kell valljam, én utálom, mikor tehetségkutatókban kifacsarják a számokat a ritmusából. Tudom, hogy az a lényeg, hogy ne legyen olyan, minta az eredeti, mert akkor az „utánzás”, de mikor megszoksz egy dallamot, nekem fülsértő mikor azt megcifrázzák, vagy lebutítják. Ebben a műsorban pontosan az a lényeg, hogy úgy adják elő, mint ahogy az eredeti szól.

Valahol irigylem egyébként a versenyzőket, mert szerintem a beöltözős bulikat nagyon kevesen nem szeretik. Ott már eleve egy handycappel indul az ember, hogy ő most más lehet, mint szokott. De a műsorban olyasfajta jelmezkavalkád és (főleg) maszkmesteri munka van, hogy az parádés. Akkor jöttem rá, hogy ez az én műsorom lesz, mikor megláttam Bereczki Zoltánt, mint Demjén Ferenc. Nem a szívem csücske a csávó, de a tehetségét elismerem. Varga Viktor Amy Winehouse prezentációján pedig gurguláztam a nevetéstől. Egy szó, mint nyolc, első látásra szerelem. Elképesztő profi munka zajlik ott a háttérben.

66087_529138_750x450

Amúgy éppen ez a dolog pikantériája, hogy hát nem az a nagy kunszt, ha mondjuk Dér Heni elénekel, teszem azt, egy Pink számot, vagy valamelyik férfi egy másik férfi előadó dalát. Itt bárkiből csinálhatnak nőt, avagy férfit. Ki hitte volna, hogy Varga Viktor jó Amy Winehouse lesz, vagy Nótár Mary Csipát a Hoolingensből, vagy Puskás Peti jól fogja előadni Tina Turnertől a Simply the Bestet. De mondhatnám Feke Palit Adele-ként, Nika Stevie Wonderjét, Heincz Gábor „Biga” Geri Halliwelljét vagy Szinetár Dóra Nagy Feróját már ne is említsem.

Ehhez persze kell nagyfokú önirónia, humor, mozgáskultúra és egy nagy adag exhibicionizmus. Egyetlen ember lógott ki csupán a sorból, mert míg a többieket kedveljük és hallgatjuk, addig – én speciel – ki nem állhatom a magát „a magyar könnyűzene őfőméltóságának” nevező Delhusa Gjont. Ő az RTL-es dzsungeles műsor óta elvesztette szerintem az őt kedvelők háromnegyedét. Szerencsére ki is esett rögtön (már ebből). Még ma is tikkelek ha eszembe jut, ahogy kigombolta az ingjét Enrique Iglesiasként.

De hogy valami negatívat is mondjak (Gjon Rambón kívül) két dologgal mégsem vagyok megelégedve. Az egyik a műsorvezető, aki szerintem annyira… széttagolja a… mondatokat, hogy az… borzalmas. Ráadásul próbálja kiölni a humort, a finom erotikát és a szabadszájúságot a műsorból, merthogy „ez egy családi műsor”. Erre már ott rácsesztek, hogy Varga Viktorból Amy Winehouse-t csináltak, az ott megölte a családiasságot szerintem (ami nem is baj).

sztárban sztár 2

A másik a zsűri. Nem is az emberekkel van bajom, hanem néha olyan ökörségeket hordanak össze olyanról, amikről szegény versenyzők nem is tehetnek. Heincz Gábor mindent kihozott az ő Geri Halliwelljéből. Igaz, hogy valóban bizarr volt, de akkor ne adjanak nekik ilyen szerepet. Hajóst imádom, Liptai kellően hülye, Lakatos Márk – akit én amúgy kedvelek – gátlástalan, mint mindig. Majka pedig, habár őt is bírom mint embert, túl nagy „okosságokat” beszél, aminek a fele nem is úgy van, vagy csak ő gondolja úgy az egész világon.

Mindezek ellenére, nekem ez a show a kedvencem lett a mai híg felhozatalból. Ez szerintem egy üde színfoltja a kereskedelmi sugárzásnak. Aki még nem látott egy adást se, próbáljon rá, míg megteheti (mert nemsokára vége!).

About ElSaiko

Nappal diplomás "filmestészta", éjjel szuperhős vagyok. Általában filmekről és a világ bajairól szeretek értekezni a magam pikírt és csípős módján. Célom sokkal inkább a szórakoztatás és arcokra való mosoly felnyalása, mintsem a megbotránkoztatás és az utálkozás magasfokon. Szeretem a thrillereket, Natalie Portmant és a töltött káposztát. Béke, szeretet, padlógáz, ablaktörlő!

Check Also

Jelentés a könyvfesztiválról

Szerzőként megjelenni a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon talán minden író álma. Hatalmas élmény találkozni az olvasókkal, …