Hát, veled meg mi van?

A cikk olvasási ideje kb. 6 perc

Mostanában kezdtem elgondolkodni azon, hogy egész sok olyan színész és színésznő van, akik régebben a legfelkapottabbak, legjobban fizetettek voltak, de mára semmit sem tudni róluk. A rosszabb eset, hogy ha szegények meghaltak, csak az ember nem értesül róla időben. Így voltam John Candyvel, mikor feltűnt vagy tíz éve, hogy nem játszik semmiben egy ideje. Aztán láttam, hogy a ’90-es évek végén szívroham vitte el szegényt. Ám egyes színészek elfordulnak a médiától és a közszerepléstől vagy színházakban vállalnak szerepet. Összegyűjtöttem egy csokorba azokat, akik hirtelen eszembe jutottak és régen emberek milliói, milliárdjai rajongtak értük.

spaceballstopphoto

Kezdjük talán a legszembetűnőbbel, a ’80-as és ’90-es évek kultikus amerikai filmjeinek sztárjával, Rick Moranisszal. Sokszor gyerekeknek való filmekben játszott, amiket én is imádtam süldő kismalac koromban, mint például a Drágám, a kölykök… sorozat vagy a Flinstones család, de ő volt az a rettentő idegesítő és esetlen arc a Szellemirtókban is. A kétezres években még bevállalt pár szinkronszerepet, aztán 2006-ban a Mackótestvér második részével végleg letette a lantot. Azt is valószínűleg azért vállalta, mert nem akart a gyerekekkel úgy kitolni, hogy az elsőben ő volt hang, a másodikban meg már nem. 2005-ben ugyanis bevallotta, hogy felesége halála után egyedülálló szülőként nem szívesen vállalt filmezést. Először csak szünetelni akart, de később kezdett rájönni, hogy nem hiányzik neki a szakma. Ezt valahogy meg tudom érteni.

Hasonló a helyzet az old school vígjátékok egyik nagy alakjával, Gene Wilderrel. Ki ne emlékezne arra, mikor süketet játszott a vak Richard Pryor oldalán a Vaklármában. De ő volt az első Willy Wonka is vagy az ifjú Frankenstein. A kétezres években egyetlen szerepet vállalt a Will és Graceben epizódszereplőként két rész erejéig. Aztán ő is búcsút intett a filmes szakmának.

Úgy ahogy feltűnt és egy világgal szeretette meg magát Jaye Davidson, úgy tűnt el a filmek világából örökre. Jaye Davidson az a nyíltan homoszexuális színész, aki lányos külsejével tört be Hollywoodba, mikor elvállalta először Dil szerepét a Sírójátékban, ahol okozott némi meglepetést, majd ő volt Ra a Roland Emmerich-féle első Csillagkapu produkcióban. Nagy karrier állt előtte, mert habár nagyon utáltam a Sírójátékot, az egyetlen dolog, amiért nem hánytam hupililát az Jaye szereplése volt, amiért Oscarra is jelölték. Végülis elég jó mérleggel vonult vissza. Két film, ebből egy aranyszobor jelölés. Később még játszott két TV filmbe, de az senkit nem érdekel.

see-no-evil-hear-no-evil

Egy világ szerette és egy világ utálta a színészt, aki kizárólag idióta amerikai vígjátékokban szerepelt, és amiket egytől egyig rongyosra néztem kis tizenéves koromban. Később megunhatta, hogy ő a világ hülyéje és mára már nem vállal ő sem filmeket, max kisebb-nagyobb produkciókban valami szerepecskét. Amúgy Pauly Shore-ról beszélek. Hasonlóan csak kis semmikbe szerepel manapság a Nulladik órában felejthetetlen alakítást nyújtó Judd Nelson, a Godzilla Nick Tatopoulosa Matthew Broderick, vagy Michael Dudikoff – de az nem akkora baj.

Aztán ott van a Dallas teljes stábja. A világ egyik leghíresebb amerikai sorozatának sztárjai mára teljesen köddé váltak, vagy feltűntek néhány B-filmben, amikről a kutya se hallott. Végül aztán a most futó Dallas sorozatra néhányukat leporolták, de harminc-negyven év alatt megkopott a fényük. A legnagyobb ámulat akkor vett elő, mikor megláttam a Cliff Barnes-t játszó Ken Kerchevalt az RTL II-n a Dallasban (amit anyám néz, nem én, de tényleg!).

Akad továbbá pár olyan gyerekként nagyot alakító emberke, akiknek szintén nem jött be az amerikai álom vagy csak simán nem akarták ezt csinálni tovább. A Ragyogás kisfiújának (tudjátok, aki az ujjával beszélt) Danny Lloynak például az volt az egyetlen szerepe, ugyanúgy, Carrie Henn-nek, aki a szőke kislány volt az Alien második részében. Lehet félt, hogy kap még egy olyan szerepet. Viccelek! De mivan Haley Joel Osmenddel, aki szintén méltatott az Akadémia anno a Hatodik érzékkel? Csupa ismeretlen film, amit még azok se néztek meg, akik játszottak benne. A világ leghíresebb gyereksztárját meg már nem is említsem. Ennyit fűznék csak hozzá: „TARSTD MEG AZ APRÓT, TE MOCSKOS ÁLLAT!”

friends-cast-old

Sorozatsztárok milliói jutottak hasonló sorsra, mint az itt felsoroltak. Mit csinál mostanában például a Rém rendes család Bud Bundyja, David Faustino? Sorozatokban vállal mellékszerepeket, akárcsak az én egyik nagy kedvenc színészem Matthew Perry. Nem hiszem el, hogy senki nem akar neki valami szerepet adni filmben, mert bármit eljátszana. De ha már Jóbarátok: hova tűnt Lisa Kudrow? Sőt ha belegondolok egyedül Jennifer Anistonnak jött be az élet a híres sorozat után. Meg Matt LeBlancnak is talán, mert a Sikersorozat című sorozattal. Most sorra kapja érte a nagy jelöléseket, amiben mellesleg Matt LeBlancot alakítja. De említhetném nem Jóbarátok körökből Andie MacDowellt, akiről mostanában csak annyit tudni, hogy a bőre még mindig olyan, mint húsz éves korában, vagy Tom Hulce-t, aki már nem úgy néz ki, mint az Amadeusban. 2008 óta róla se hallani semmit.

De a legnagyobb kérdést a végére hagytam. Mert ezt tényleg fel nem foghatom. Mert hát… hova tűnt Jack Nicholson?! A kétezres években is már csak hét filmben alakított, aztán 2010 óta semmiben nem lehetett látni, és ahogy néztem semmi felkérést sem kapott. Nem olvastam, hogy visszavonult, de ettől még visszavonulhatott. Nem úgy, mint Bakancslistás párja, Morgan Freeman, aki évente három filmben minimum ott van, az a csoda, hogy még nem kapott infarktust.

Ha több idő belefecölnék, biztos találnék még számtalan olyan alakot, akik eltűntek valamilyen formában a filmes mezsgyékről. Ha jut még eszembe csinálok ennek egy második részt, de főleg rajtuk töprengtem sokat. Aki tud még írja meg nekem, tényleg érdekelne.

About ElSaiko

Nappal diplomás "filmestészta", éjjel szuperhős vagyok. Általában filmekről és a világ bajairól szeretek értekezni a magam pikírt és csípős módján. Célom sokkal inkább a szórakoztatás és arcokra való mosoly felnyalása, mintsem a megbotránkoztatás és az utálkozás magasfokon. Szeretem a thrillereket, Natalie Portmant és a töltött káposztát. Béke, szeretet, padlógáz, ablaktörlő!

Check Also

Jelentés a könyvfesztiválról

Szerzőként megjelenni a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon talán minden író álma. Hatalmas élmény találkozni az olvasókkal, …