Disney és a western: A magányos lovas [Kritika]

A cikk olvasási ideje kb. 4 perc

Jó ideje már hogy gyakorlatilag kihalt a western, mint műfaj. Ez nem is csoda, hiszen ez az amerikai műfaj, korunkban már nem állja meg a helyét, mint társadalmi tükör. A westernnek végül is ez volt a lényege, persze túlzásokkal élve. De ma már nem népszerű az indiánokat pocskondiázni és a nőket együgyű élőlényeknek beskatulyázni. Így gyakorlatilag, ha néha készül is egy-egy western manapság az inkább a vígjátékformát ölti magára és gyakorlatilag kifigurázza a western műfaját. A Disney A magányos lovas című filmjétől is ezt vártuk, de ez némi csalódást hozott számunkra.

Mondani se kell, hogy a Disney rajzfilmekben, animációs filmekben és családi mozikban az ász. Persze a 2000-es évek egyre kevertebb műfajú Disney filmeket produkál, ami persze cseppet sem probléma. Ez történt A magányos lovas esetében is. De sajnos ez hátrányára vált a Disneynek. Ennek oka, hogy a megszokott Disney filmekhez képest ez „erőszakosabb”. Ezt már nem lehet konkrétan családi kaland-vígjátéknak nevezni, hiszen jó pár durva jelentet tartalmaz, ami gyerekeknek nem való.

Ez nem feltétlenül lenne baj, hiszen a felnőtt nézőknek így még tetszhetne e mozi. De azt kell mondanom, hogy még a felnőtt korosztálynak sem biztos, hogy teljes mértékben kielégítő ez a western. Ennek oka, hogy egyrészt megpróbál családi maradni A magányos lovas, ahogy ez szokott lenni a Disney esetében, másrészt meg már kicsit felnőtt tartalmak felé húz az erőszak miatt. Így elég ellentmondásos a film, ami egyáltalán nem tesz jót az élvezetnek.

De persze más problémák is vannak a filmmel. Egyrészt a történet se egy eget rengető, de ez még nem is baj, egy ilyen színvonalú filmtől nem is várja az ember, hogy világmegváltó történetbe keverjen minket. Másrészt a főhősünket, a Magányos lovast játszó színész, Armie Hammer alakítása sem mindig túl meggyőző. Igaz Johnny Depp-el most is meglehetünk elégedve, aki a másik főszereplője e alkotásnak. Jelen esetben egy különös Tonto nevű indiánt alakít. A színész neve mindig is húzó erő volt a filmiparban, és talán most is ő lendít valamelyest a nézettségen. A fő gonosz szerepében pedig William Fichtner látható, aki talán a legmeggyőzőbben játssza szerepét ebben a filmben. Különösen jó egy ilyen szerepben látni őt, ez rá nem nagyon jellemző, de kiválóan megbirkózott ezzel a feladattal is.

the_lone_ranger

Igaz sok rossz jelzővel láttam el ezt a produkciót, de azért koránt sem annyira borzalmas ez. A látvány lenyűgöző. Igaz CGI mázban úszik ez a Disney film is, de attól még látványos. Na és a zene is jóra sikeredett, ez igen sokat dob a hangulaton. Ami szintén pozitív lecsengésű, hogy több régi western filmnek hangulatát egy-egy jelenetét felidézi ez a mozi. Bár a fiatal vagy éppen gyerek vagy akár átlag nézők ezeket nem biztos, hogy értik és értékelik, mert valószínűleg nem annyira jártasak a filmtörténelem eme bugyrában. Ezek nagy része már nem feltétlen tartozik bele az alapműveltségbe.

Review-The-Lone-Ranger-03

Tehát A magányos lovas című western egy gyengébb darabja a Disney filmeknek. Ennek oka, hogy családi filmnek volt ez is bereklámozva, de abszolút nem az. De ettől eltekintve se egy nagy durranás, de egy egyszeri egyszerű kikapcsolódásra azért megfelel, mert látványra és hangzásra azért élvezetes. Persze ne várjon senki sokat ettől a produkciótól. Johnny Depp rajongóknak mondani se kell, hogy ez is kihagyhatatlan, de azt gondolom, hogy nekik se ez lesz kedvenc Depp filmjük.

About E.T.

A Debreceni Egyetem Szabad Bölcsészet szakának Filmtörténet és filmelmélet szakirányán végeztem. Továbbá a Debreceni Református Hittudományi Egyetemen szereztem Sajtótechnikus végzettségemet. Tanulmányaimból fakadóan a filmek világa és a filmkritika írás különösen érdekel. A filmek területén kiváltságos érdeklődési területem nincs, minden érdekel, ami filmmel kapcsolatos.

Check Also

Nyári olvasmányok 1000 forint alatt

Öt szórakoztató történet magyar íróktól, amit a kütyüdre töltve bármikor magaddal vihetsz a nyaralásra, és …