Film utca 47.: Treevenge

A cikk olvasási ideje kb. 3 perc

A karácsony szelleme lengi be lelkem virágoskertjét, így ezúttal egy karácsony témájú filmmel kedveskedem nektek. Aki már látta, annak üzenném: „nem azt mondtam, hogy szép film, azt mondtam karácsony témájú”. Az alkotó megfilmesítette azt, amire mindannyian gondoltunk már, hogy vajon mit is érezhet egy fenyőfa karácsonykor. Persze ez egy fikció, szóval nyilván nem ezt, de mivel ez egy film, ezért miért ne? A mostani ünnepi különkiadásnak mondható filmes böfögésem a 2008-as Treevenge című rövidfilm.

treevenge1

Mielőtt tényleg elhinné bárki, hogy ez egy aranyos film, annak azt üzenném, hogy ne a gyerekével nézze meg, mert szegény megáll a fejlődésben.

A Treevenge cím a tree, mint fa és az avenge igéből jön össze, mint annyit tesz: megbosszulni. Innen már ki is lehetne találni, miről szól ez a kis 16 perces szösszenet, de azért leírom. A fenyőfák megunják, hogy karácsonykor kivágják őket, ezért megkezdik vendettájukat a gyanútlan ünneplő embereken.

A film úgy kezdődik, mint egy délutáni gyerekeknek szóló ünnepi előadás. Fenyőfákkal teli miliő, havas táj. Mígnem megjelennek a marcona fűrészes favágók, és megkezdődik a fairtást. Ez az a része a karácsonynak, amibe nem szívesen gondolunk bele. Na, erre a rendező úr még rá is tesz vagy nyolc lapáttal. Az elején amúgy kicsit túlzásba esnek, szóval hamar ki akarja kapcsolni az ember, de kérem ne, lesz ez jobb is.

Mivel ez egy horror-vígjáték, a fákat emberi tulajdonságokkal ruházzák fel, miszerint beszélgetnek, éreznek és próbálnak menekülni. Ami viszont szerintem zseniális, hogy épp az emberek tűnnek élettelen dolgoknak, mert annyira szadisták és alpáriak az elején, hogy rögtön a fákkal vagyunk. Az már csak a hab a tortán, ahogy a fák azon gondolkoznak, hogy miért érdemlik ezt a bánásmódot.

Később beindul a féktelen, brutális és öt hektoliter művérrel fellocsolt vérontás. Az okosok szerint felismerhető benne pár olasz horrorból ellesett elem. Aki a brutalitást fogja látni a filmben, mintsem az egész karácsonyi dolog megfordítását és a fák szemszögéből való szürreális bemutatást, annak nem fog tetszeni. A többiek jót fognak rajta mulatni.

o62ybium

Az egész amúgy annyira rettentő gagyinak és amatőrnek hat, hogy imádnivaló. A film rendezője amúgy sem a direktori munka csimborasszójáról híres. A rendező Jason Eisener olyan B-kategóriás filmeket adott ki a kezéből, mint a Koldus puskával (amit a Grindhouse „Hobo with a shotgun” fake trailere ihletett, ami szintén a sajátja), illetve társrendező volt a V/H/S második részében, amiről szintén semmi pozitívat nem hallottam eddig.

Itt jön az a rész, ahol a színészekről szoktam beszélni, de a filmben szereplő összes ember amatőr. Szóval nem lesz semmivel rosszabb, mint mondjuk az Éjjel-nappal Budapest. A filmben egyébként maga a film szellemi atyja is feltűnik, mint favágó.

A Treevenge egy alap problémát boncolgató elmebeteg alkotás. Egyszer érdemes megnézni, nem feltétlen elgondolkodtató célzattal, hanem csak mert szórakoztató.

About ElSaiko

Nappal diplomás "filmestészta", éjjel szuperhős vagyok. Általában filmekről és a világ bajairól szeretek értekezni a magam pikírt és csípős módján. Célom sokkal inkább a szórakoztatás és arcokra való mosoly felnyalása, mintsem a megbotránkoztatás és az utálkozás magasfokon. Szeretem a thrillereket, Natalie Portmant és a töltött káposztát. Béke, szeretet, padlógáz, ablaktörlő!

Check Also

Kondorosi iskolások filmterve vált valóra

Közel húsz általános iskolai osztály diákjai pályáztak filmtervekkel az EAThink2015 Európai Uniós projekt nemzetközi pályázata …