Ingatlan adásvétel biztonságosan – V.rész – végrehajtási jog az ingatlanon

A cikk olvasási ideje kb. 4 perc

Először is ismerkedjünk meg azzal, hogy hogyan is kerülhet végrehajtási jog bejegyzésére sor az ingatlan-nyilvántartásba.

Biztosan van tartozás, elmaradás, mely 3 hónapnál régebben keletkezett, és amely nem került a jogosultnak megfizetésre.

A legtöbb szolgáltató, pénzügyi cég, sőt bankok is adnak megbízást külső pénzügyi szolgáltatóknak kintlévőségeik beszedésére. Ilyen cégek a Creditexpressz, Intrum Justitia, stb. Ezek a cégek jogi értelemben azonban semmit sem tehetnek, a végrehajtási eljárásban sem vehetnek részt, hiszen nem képezik az állami igazságszolgáltatási gépezet részét. A megbízásért jutalékot kapnak, ha fizetünk, azonban egyáltalán nem vagyunk kötelesek szóba állni velük, sőt ha túl sokat keresnek minket telefonon, levélben, e-mailben, akár személyesen is, akkor már feljelentést tehetünk zaklatásért, hiszen velük semmiféle szerződéses kapcsolatban nem állunk.

A jogosult megbízásának lényege az, hogy jogi eljárás lefolytatása nélkül gyorsan fizessen az adós, egyszerűen záruljon le az ügy.

Amennyiben szeretnénk a tartozást kiegyenlíteni, akkor keressük meg a jogosulttól kapott csekket, melyen a számlaszám is szerepel, így postai befizetést vagy átutalást is tudunk teljesíteni. Mindig írjunk rá azonosítót, vagy ügyszámot, hogy a jogosult tudja azonosítani a befizetést.

Ha nem egyenlítjük ki a tartozást, akkor a jogosult fizetési meghagyást fog benyújtani a törvényszékre (bíróságra) a fennálló tartozásunk kiegyenlítéséért. A fizetési meghagyás, ha nem reagálunk, 15 napon belül jogerőre emelkedik, ezután elkezdődik a végrehajtási eljárás, melyet szintén a jogosult kezdeményez.

Amennyiben a tartozás összegével nem értünk egyet, a fizetési meghagyást le kell reagálni, így perré alakul az ügy, és majd 3-4 hónap múlva kapunk egy idézést tárgyalás kitűzéséről.

Ha tehát a tartozásunk továbbra is fennáll, és a végrehajtási eljárás megindításra került, akkor a törvényszék (bíróság) legelőször megvizsgálja, hogy van-e munkahely, akkor a jövedelem 33 %-a tiltható le. Ha nincs, akkor a NAV-tól kér információt, hogy van-e visszaigényelhető adóösszeg, amit nem vettünk fel (!), ha igen, akkor ennek terhére fogják a tartozást jóváírni. Ha ez nem kivitelezhető, akkor következik a bankszámlák vizsgálata, majd a 35 napos inkasszóval való terhelés.

Ha egyik módozat sem vezet eredményre, akkor a tulajdonunkban lévő ingatlan végrehajtási jelzálogterhelése következik, majd idővel az ingatlan árverésének kitűzése.

realestate

Nem kell megijedni, mert a teljes végrehajtási eljárás időtartama kb. 4-5 év, de persze arra kell fókuszálnunk, hogy a tartozást mielőbb kiegyenlítsük a jogosult felé, akár részletfizetés útján is.

Ha az ingatlan végrehajtási joggal terhelt, akkor is szabadon eladható, forgalomképes, azonban az adásvételi előszerzésben legelőször is a végrehajtási joggal terhelt tartozás(ok) kiegyenlítésének kell megtörténnie A JOGOSULT felé, azaz vegyük fel közvetlenül a kapcsolatot a jogosulttal a tartozás kiegyenlítése érdekében.

Ha a tartozás kiegyenlítésre került, a jogosult feladata 24 órán belül jelezni ezt az ingatlan-nyilvántartás (földhivatal) felé, ahol a végrehajtási jog törlése megtörténik.

Ezután az ingatlan adásvétel a megszokottak szerint zajlik le.

About Krisztina Várnay

Privát végzettségem jogász és igazságügyi medátor, emberi jogok tanár. Újságíró-kommunikációs technológiák képzésen részt vettem. Jelenleg a KRE BTK szociológia szakán tanulok, miközben az University UNESCO hallgatójaként célom a nemzetközi globális fejlődés és a katasztrófavédelem területén történő segítségnyújtás.

Check Also

Kezdődik a számolgatás a magyar válogatottnál

Jelen állás szerint még mindig van esélye kijutni a magyar labdarúgó-válogatottnak a 2020-as Európa Bajnokságra, …