Film utca 35.: Trükkös fiúk

A cikk olvasási ideje kb. 3 perc

Tudom! Már megint Sam Rockwell! Pedig nem direkt csinálom. Viszont direkt választottam egy olyan rendezőt, akire a legkevésbé sem lehet azt mondani: beskatulyázható. Forgatott ő már horrort, drámát, romantikus filmet, kalandfilmet, történelmi filmet, thrillert, mindent. Ráadásul egytől egyig a filmtörténelem nagyjai. Ezúttal egy kevésbé ismert krimi-vígjátékát választottam. A rendező Ridley Scott, a film pedig a 2003-as Trükkös fiúk.

bom_matchstickmen

Roy Waller (Nicolas Cage) profi szélhámos. A legnagyobb fondorlatokkal csalja ki gyanútlan emberek pénzét hűséges társáva, Frankkel (Sam Rockwell). Roy nagyon profi és nagyon kényszerbeteg. Egy nap megtudja, hogy van egy tizennégy éves lánya, aki pont olyan találékony, mint ő. Időközben Roy és Frank életük legnagyobb buliját készülnek elkövetni.

Ami leginkább megfogott a filmben, az a lenyűgöző kamerajáték. Nem csak Nicolas Cage talán legzseniálisabb alakítása hiteti el velünk, hogy súlyos OCD-s, de a kameramozgásról és szubjektív kameranézetről is ordít, hogy főhősünkkel nincs minden rendben. Kavarog, forog, eldől, mozog folyamatosan. Szinte mesél nekünk. Az operatőrnek volt munkája.

Persze belső mondanivalója is van a filmnek, ami szintén megfogott rögtön. Mennyire meg tudja változtatni egy ember egy másik ember életét. Én aztán főleg nagyon tudtam azonosulni Nick Cage karakterével, mert kiskoromban nekem is volt egy kis kényszerbajom, amit kinőttem szerencsére. Így én is tudom min ment keresztül, és tényleg segít néha, ha valaki lefoglalja az ilyen betegségben szenvedőket. Gondoljunk csak a másik nagy kényszeres szerepre, Jack Nicholsonra az egyik nagy kedvencemben, a Lesz ez még így se című eposzban. Egészen máshogy élik meg mind a ketten, így inkább nem hasonlítgatom nagyon össze őket.

A történet egyébként zseniális. Teljesen átlagosnak és lerágott csontnak tűnhet, de a főszereplő abszolút mértékben viszi a hátán a filmet. Mikor már azt hinné az ember, hogy ez a film már tényleg csak az apa és lánya egymásra találásáról szól, akkor tartogat csak igazán még nagy meglepetéseket a forgatókönyv. Semmiképp ne kapcsoljuk ki, még ha unjuk is, bár remélem, erre nem kerül sor.

@mx_600

Sam Rockwell filmjeiben általában őt imádom a legjobban, legyen főszereplő, vagy mellékszereplő. Ezúttal kivételesen nem ő volt a csúcskarakter. Merem állítani, hogy Cage egyik legnagyobb, ha nem a legnagyobb szerepe volt ez (habár az Oscar-díjas filmjét, a Las Vegas végállomást még nem láttam). Ahogy a tikkelő, folyton ideges, ajtónyitogató és tisztaságmániás kényszerbeteget előadja, az felülmúlhatatlan. Valamiért mégis Rockwellt jelölték érte valami piszlicsáré díjra. Az akkor még Alison Lohmant pedig tényleg el lehet adni akár 12 évesnek is. Ügyes kiscsaj.

A Trükkös fiúk egy igazi kikapcsoló, nevettető krimi szagú vígjáték. Ridley Scott ilyet is tud. Egyszer mindenképpen érdemes megnézni. Nicolas Cage miatt többször.

About ElSaiko

Nappal diplomás "filmestészta", éjjel szuperhős vagyok. Általában filmekről és a világ bajairól szeretek értekezni a magam pikírt és csípős módján. Célom sokkal inkább a szórakoztatás és arcokra való mosoly felnyalása, mintsem a megbotránkoztatás és az utálkozás magasfokon. Szeretem a thrillereket, Natalie Portmant és a töltött káposztát. Béke, szeretet, padlógáz, ablaktörlő!

Check Also

Kondorosi iskolások filmterve vált valóra

Közel húsz általános iskolai osztály diákjai pályáztak filmtervekkel az EAThink2015 Európai Uniós projekt nemzetközi pályázata …