Az év csalódása: Csak isten bocsáthat meg

A cikk olvasási ideje kb. 3 perc

Nicolas Winding Refn azok közé a rendezők közé tartozik, aki nem sok filmet készített ez idáig és neve se hangzik túl ismerősen a filmrajongóknak. De a 2011-es Drive – Gázt! meghozta neki a sikert. Azóta is sokan emlegetik e művet, mely tényleg kimagaslóra sikeredett. De a főszereplőnek, Ryan Goslingnak is jót tett a 2011-es mű, bár már előtte is köztudott volt, hogy nem egy B kategóriás filmekben játszó színész ő. Valószínűleg e film apropóján döntött úgy Refn, hogy idei filmjében is a már említett színészt teszi főszereplővé, gondolván ez is siker lesz. A reklámok, előzetesek, miegymás erre is engedett következtetni, de sajnos a filmet megnézve nagy csalódás éri a nézőt.

A Drive lassú jelenetekből építkező mozi, melyben Gosling egy fapofájú, szótlan szereplőt alakít. A rendező ezt próbálja itt is a siker kulcsává tenni, mondván egyszer ez már bejött. De sajnos jelen esetben most erősen mellényúlt Refn. Roppant unalmas a film, nagyon vontatott és lassú, rengeteg üresjárattal. A történet szerint Julian (Gosling) Thaiföldön él, ahol egyik nap megölik cseppet sem ártatlan testvérét. Ezért ő és kicsit elvetemült anyukája bosszút esküszik. A bosszú bosszút követ és így tovább. A köztes jelenetek nagy része pedig semmit mondó, szinte csak arra szolgál, hogy valamivel ki legyen töltve a másfél óra. Ráadásul ezek a felesleges jelenetek még unalmasak is.

letöltés (3)

A béna történet vezetést Gosling kicsit feldobja, de az ő karaktere is pont olyan unalmas, mint a film. Szinte végig fapofával szótlanul bámul. Egy kezemen megtudom számolni hányszor, szólal meg a filmben és akkor se szép kerek mondatokban mesél történeteket. Talán akivel nem hibáztak sokat a készítők az Julian anyja, az ő karaktere egész tűrhetőre sikerült és még a színészi játék is megfelelő, hiszen Kristin Scott Thomas játssza őt.

only-god-forgives-gosling

Egyébként a film valószínűleg a forgatókönyvnél lett elrontva, ezért lett unalmas a sztori. Hiszen azt leszámítva a többi dologban nincs hiba. A helyszínek megfelelőek, látványosak. Na és persze érződik a távol keleti filmek hatása is a filmen, hiszen egy-egy szín erős használata megfigyelhető (piros, kék), ami szintén pozitívum. A lassú képek használata is tulajdonképpen ezeknek a filmeknek a hatására tudható be, de talán itt kicsit túlzásba vitte a rendező ezek használatát. Még a zenei aláfestésekkel is meglehetünk elégedve, bár ez se éri el a Drive színvonalát.

2013-04-18-only_god_forgives

Tehát a Csak isten bocsáthat meg című thriller a várakozásokkal ellentétben egy gyenge film. A képi világa tetszetős, de egyébként roppant unalmas és rengeteg üresjárat van benne. Ennek ellenére talán egy egyszeri megtekintést mégis megér, ha nincs mit néznie az adott filmkedvelőnek, hiszen azért talán nem annyira borzalmas, mint én állítom, bár valószínűleg sokan hasonlóan éreznek e művel kapcsolatban

About E.T.

A Debreceni Egyetem Szabad Bölcsészet szakának Filmtörténet és filmelmélet szakirányán végeztem. Továbbá a Debreceni Református Hittudományi Egyetemen szereztem Sajtótechnikus végzettségemet. Tanulmányaimból fakadóan a filmek világa és a filmkritika írás különösen érdekel. A filmek területén kiváltságos érdeklődési területem nincs, minden érdekel, ami filmmel kapcsolatos.

Check Also

Nyári olvasmányok 1000 forint alatt

Öt szórakoztató történet magyar íróktól, amit a kütyüdre töltve bármikor magaddal vihetsz a nyaralásra, és …