Ingatlan adásvétel biztonságosan – I.rész

A cikk olvasási ideje kb. 4 perc

Mire kell figyelned, amikor ingatlant adsz el, vagy vásárolsz ?

Célszerű, ha magad is megnézel minden iratot és nem hagyatkozol kizárólag a szerződést készítő ügyvédre. Bár az ingatlan adásvételi szerződés földhivatalhoz történő benyújtásához minden esetben ügyvédi ellenjegyzéssel készült szerződés szükséges, számos ügyvéd követ el hibát az eljárás során.

Ebben a részben ismertetésre kerül az „egyszerű” ingatlan adásvételhez-, de általában az adásvételi szerződés érvényességéhez szükséges négy minimum tartalmi elem.

1

1. A szerződésben szerepeljen az eladó, vevő minden adata (teljes  név, leánykori név, születési hely, év, hó, nap, e-mail cím, mobiltelefonszám, személyi igazolvány száma, adóazonosító száma, és a személyi szám). Az ügyvédnek le kell másolnia a személyi igazolványt, lakcímkártyát és adókártyát a szerződés megkötése előtt. Kérd el az ügyvédtől az iratokat,  nézd meg, hogy valóban az ül veled szemben, aki az igazolványban szerepel.

2. Szerepelnie kell az ingatlan pontos helyének a következők szerint: pld. „a Fővárosi Kerületek Földhivatalnál 2345/4. hrsz. nyilvántartási szám alatt, természetben a „1201 Budapest, Fő u. 11.” szám alatt található társasházi / családi házas ingatlan.”. Az ingatlant megtekintett és megismert állapotban kell megvásárolni.

3. Következő kritérium a vételár pontos rögzítése számmal és betűvel egyaránt.

4. Mielőtt aláírod a szerződést, minden esetben tekintsd meg a tulajdoni lapot, mely nem lehet 24 óránál későbbi. Erre azért van szükség, hogy esetleges, nem várt és nem kívánatos bejegyzések nehogy szerepeljenek rajta. A tulajdoni lapon nézd meg, kik a tulajdonosok és mióta, továbbá hogy az ingatlan cím alatt valóban fel legyen tüntetve, hogy a telekrészen ingatlan is áll.
A telek belterületi kell, hogy legyen, egyéb esetben a későbbiekben nem fogják engedélyezni számodra a bővítést vagy
hozzáépítést.

Ha a telek külterületi, az nagymértékben csökkenti az ingatlan eladási árát. További árcsökkentő tényező a szolgalmi jogok bejegyzése, de pld. az ELMŰ vezetékjoga is.

A tulajdoni lap utolsó részében láthatod, ha az ingatlanra bármilyen teher került bejegyzésre. Ebben az esetben legelőször is fel kell venni a kapcsolatot a bejegyző hivatallal, és ekkor két részletben történhet meg az ingatlan megvásárlása. Először előszerződést kell készíteni, ki kell egyenlíteni a tartozást.  A tartozás összegét a vevő fizeti ki a vételár első részeként. Kívánatos, hogy a tartozás úgy kerüljön kiegyenlítésre, hogy a vevő és az eladó együtt jelennek meg személyesen a bejegyző hivatalnál, ahol a kifizetést követően azonnal kézbe vehetik a törlési nyilatkozatot.

Ezután már, mint tehermentes ingatlan-eladásról van szó, így elkészülhet a második adásvételi szerződés, amiben nyilatkozat  történik a tartozás kiegyenlítéséről, majd az ingatlan vételár fennmaradó összege is átadásra kerülhet azzal, hogy meg kell jelölni az ingatlan teljes birtokbaadásának napját.

Az összes iratot az illeték egyidejű befizetésével be kell nyújtani az illetékes földhivatalhoz,ahol 24 órán belül megtörténik a tulajdonjog-változás bejegyzése.

Mit jelent a birtokbaadás ?
Ez ugyan az adásvétel utolsó stádiuma, mégis nagyon körültekintően kell eljárni az ügyben. Nem csupán arról van szó, hogy az ingatlan összes kulcsa átadásra kerül. Ekkor kell leolvasni a villany-, gázóra, vízóra állását, az eladónak igazolni kell, hogy a vételár kifizetését követő 24 órán belül kijelentkezett az ingatlan címről, továbbá, hogy cégnek sem székhelye, sem telephelye nincs a címen. Ezt a helyi népességnyilvántartó hivataltól kapott igazolással lehet igazolni a vevő részére.

Az ingatlan adásvétel még számos módon és eljárással valósulhat meg, pld. hitelfelvétellel vásárolt ingatlan,  öröklés után eladott ingatlan, végrehajtási jog bejegyzésével történő adásvétel, kiskorú ingatlanvagyonának eladása, stb.

A következő részekben részletesen ismertetni fogom ezeket a szerződéskötési módozatokat is.

About Krisztina Várnay

Privát végzettségem jogász és igazságügyi medátor, emberi jogok tanár. Újságíró-kommunikációs technológiák képzésen részt vettem. Jelenleg a KRE BTK szociológia szakán tanulok, miközben az University UNESCO hallgatójaként célom a nemzetközi globális fejlődés és a katasztrófavédelem területén történő segítségnyújtás.

Check Also

Mélyen a zsebébe nyúl a magyar szülő nyáron

Tábor, zsebpénz, nyaralás és játékok Budapest, 2017. június 22. – A nyári szezonban gyerekjáték bolti …