Egy teljesen más élet – és világszemlélet: Anna Karenina

A cikk olvasási ideje kb. 3 perc

Bizonyára sokaknak ismerős a film, és sokan látták is: egyeseketteljesen meglepetésként ért, hogy a régi világ mennyire más isvolt, hogy a világ és az értékrendek mennyire eltérőek voltak. Arendező egy fiatal és gyönyörű nő szemszögéből tárja elénka régi világ jellemzőit és meséli el a történetét: azt, hogyegy nő számára milyen is volt az a világ- egy olyan nő számára,aki férjes asszony, de mégis egy véletlen találkozáskövetkeztében beleszeret valaki másba.

keira-knightley-anna-karenina-1
A film közben felmerülnek a kérdések: ismerve ezeket azértékrendeket, mennyi esélye lehet, hogy a végén a szerelmesekegyütt lehessenek, anélkül, hogy ezt bárki rossz szemmel nézné?Létezett-e egy ilyen korban olyan házasság, amely szerelembőlköttetett? És a legfontosabb: mit kell elviselnie, illetve mikenkell keresztülmennie egy nőnek azért, hogy boldog lehessen? AnnaKareninában már felfedezhetünk olyan vonásokat, amelyekfelvilágosultságra vallanak: a film során egyre közelebb kerülegy modern világhoz, egy olyan világhoz, ahol a nők véleménye isszámít, ahol nem nyomasztja többé a házastársakat a szerelemhiánya, ahol senki sem néz rá szúrós tekintettel.

Anna harcba szállt a saját boldogságáért, de minél elszántabbanharcolt céljáért, annál távolabb került tőle: elhagyta aférjét, megmondta neki, hogy mást szeret, azonban hiábakönyörgött azért, hogy a gyermeke vele maradhasson, esélye semvolt. Ami után Anna elment szerelmével, azt hazudták agyermekének, hogy az édesanyja meghalt: így adván magyarázatot akisgyermeknek arra, hogy az anyukája miért nincs mellette.

Mindezek ellenére, Annában tovább élt a gondolat, hogy majdegyszer újra mellette lehet a gyermeke. De később egy váratlanfordulat is mutatkozott a történetben: szerelmével is megromlott aviszonya. A férfi nem akart vele mutatkozni, amíg el nem vált aférjétől, így Annának mindig a házban kellett maradnia, soha nemtarthatott a férfival, amikor az elment otthonról, előadásokravagy bálokra. Ekkor a fiatal nőn egyre inkább elhatalmasodott aféltékenység, és ezeknek a gondolatainak hangot is adott. Egyrenehezebben viselte a korlátozottságot, a bezártságot, azt, hogy aszerelme csak hitegette, hogy egyszer jobb lesz és mindenmegoldódik. Annán egyre inkább felfedezhetővé váltak az elmebajjelei: végül a vonat elé ugrott és így vetett véget azéletének.

Sok vélemény van, hogy mi is lehetett az oka ennek a tragédiának.Vajon mibe őrült bele Anna? Lényegében abba, hogy nem tudottazonosulni ezekkel a régimódinak tartott világnézetekkel, azállandó elnyomással, hogy más mondta meg helyette, hogy mitcsináljon vagy hogy hová menjen. Az még csak olaj volt a tűzre,hogy a gyermekét is elvették tőle és a szerelmétől iselhidegült. Valószínűleg ebbe őrült bele és ez okozta avesztét.

Sok kritika született a filmmel kapcsolatban: egyesek szerintóvatlanság volt belekezdeni egy olyan viszonyba amielőreláthatóan már az elején halálra volt ítélve, hiszen kikők, hogy eldobják jelenlegi életüket és megpróbáljanakváltoztatni mások életszemléletén, illetve gondolkodásmódján.Mások szerint nem volt felesleges: megismerhetett a világ egyigazán bátor és felvilágosult nőt, aki az álmaiért és aboldogságáért harcba szállt, nem törődve az értékrendekkel ésa világgal, ezáltal – ha halála után is – sikerült egy kicsitmegváltoztatnia az embereket, az ő esete milliókatelgondolkodtatott: a szerelemről, a családról, a harcról és abátorságról.

About Vdorina99

Check Also

Jelentés a könyvfesztiválról

Szerzőként megjelenni a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon talán minden író álma. Hatalmas élmény találkozni az olvasókkal, …