Ha napszemüveget választasz, akkor ezekre kell figyelned

A cikk olvasási ideje kb. 2 perc

Ahogyan a bőrödet kell óvnod a káros UV sugaraktól, úgy a szemedet is kell. Nyáron a napszemüveg kötelező darab, viszont nem mindegy, hogy hol szerzed be ezt a kiegészítődet, ahogy éppen az sem, hogy milyet választasz.

9264315365

Ügyelned kell arra, hogy csakis UV szűrős napszemüveget vegyél, hiszen azok a szemüvegek, amelyekben nincsen UV szűrő, szinte semmit sem érnek a szemed megóvása szempontjából. Hogy mi is lehet ennek a súlyos következménye? Legenyhébb esetben szemgyulladásról beszélhetünk, amely egy vagy két héten belül elmúlik, de ennek van sokkal durvább fokozata is: akár tartós szemkárosodást is okozhat a közvetlen UV sugárzás! Ilyen esetben sokszor előfordul, hogy a tünetek csak nagyon lassan jelentkeznek, sőt esetenként felismerhetetlen, mert nem feltétlen érzel fájdalmat. Érdemes a napszemüveg minőségére is nagy hangsúlyt fektetned, a látásélesség csökkenésével járó problémák egy része ugyanis nem visszafordítható. Egy tipikus jelenségként jelentkezik a hóvakság is, amely a megfelelő UV védelem nélkül nemcsak a hegyekben, de a vízparton is előfordulhat.

A hóvakság pár napig tartó vakságot jelent, mely mellé még éles fájdalom is társul. Napszemüveg vásárlásakor azt se felejtsd el, hogy ha rossz minőségű napszemüveget veszel, sokkal többet ártasz a szemednek, mintha semmi sem lett volna rajtad. Hogy miért is? Azért mert a sötét lencse hatására kitágulhat a pupillád, ezáltal még védtelenebb lesz a szemed a káros sugarak ellen! Mit is lehet tenni, hogy elkerüljük a hasonló eseteket? Az első az, hogy eszedbe se jusson az utcán vagy a piacon napszemüveget venni. Vásárlás előtt mindig nézd meg, hogy van-e rajta UV védelmet garantáló matrica: vannak olyan helyek, ahol be is lehet vizsgáltatni, hogy tényleg véd-e a káros sugaraktól, hogy biztosra menj!

Ne higgy annak a tévhitnek, miszerint a napszemüveg minél sötétebb, annál jobban véd: csak a szemed érzékenységétől függ, hogy melyik passzol hozzád. A legjobb döntés az ha nagy méretűt veszel, így a szemed környékét is beárnyékolja majd!  Napszemüveg mellé célszerű egy kalapot is választanod, hiszen ez a darab árnyékolja az arcodat, ezáltal a szemed környékét is!

GD Star Rating
loading...

About Vdorina99

Check Also

Mélyen a zsebébe nyúl a magyar szülő nyáron

Tábor, zsebpénz, nyaralás és játékok Budapest, 2017. június 22. – A nyári szezonban gyerekjáték bolti …