A munkanélküli magyarok már az amerikai akciófilmekben vannak: Bosszútól fűtve

A cikk olvasási ideje kb. 3 perc

A munkanélküli magyarok már az amerikai akciófilmekben vannak. Ez is lehetne a címe a bénára fordított Bosszútól fűtve (Dead Man Down) című kriminek. De azért félreértés ne essék nem kivándorolt munkanélküli magyarokról szól a film, csupán magyar származású karaktereket sorakoztat fel e mű, pontosabban a főszereplő, Colin Farrell is magyar jelen esetben.

A film előzetese és plakátja kicsit csalóka. Egy átlagos, már-már unalmas akciófilmre lehet számítani azok alapján, de ez mégsem az. Csöppet sem az akcióról szól, persze egy nagyon kevés van abból, pont amennyit megkövetel a sztori. Inkább a bosszúról szól. Erre megint mindenki foghatja a fejét, hogy ez már egy lerágott csont. Persze így is van ez, hiszen már az amerikai szuperhősök is bosszút álltak nem csal Liam Neeson sok más akcióhőssel karöltve a filmtörténelem során. De szerencsére ebben a moziban valami újnak lehetünk szem és fül tanúi. Nem szeretném a sztorit lelőni, hiszen így már nem lenne izgalmas a film. Csak annyit árulok el, hogy a magyar Colin Farrell átlagos család bosszú hadjárat a maffia ellen nem egy egyszemélyes hadjárat lesz, hanem egy különös személy társul mindehhez, Noomi Rapace színésznő személyében.

dead-man-down-img06

Tehát a sztori elég izgalmas mindvégig. Végre valami újat is lát az ember az amerikai akciófilmek világában. De további érdekesség, hogy némi romantikus szál is felfedezhető a filmben, még a mindenki számára emészthető formában. De a remek történet mellett a kiváló operatőri munka is sokat dob a filmen. Ezt csak tetőzi, hogy semmi CGI nincs a Bosszútól Fűtvében. Személy szerint én ennek nagyon örültem.

IMG_2896.CR2

Természetesen a színészi teljesítmény sem elhanyagolható. Colin Farrellt biztos nem kell senkinek bemutatni, szóval csak annyit fűznék mindehhez, hogy itt ismét bebizonyította, hogy remek színész. Noomi Rapace se kutya, de akinek nem lenne ismerős, annak azért megemlítenék egy-két filmcímet, amiben már szerepelt: Prometheus, A tetovált lány.

Összességében tehát a Bosszútól fűtve krimi egy üdítő darabja az unalmas amerikai filmeknek. Nem egy eget rengető alkotás, de mindenképp tökéletes egy izgalmas délutáni szórakozásra barátokkal, párunkkal.

About E.T.

A Debreceni Egyetem Szabad Bölcsészet szakának Filmtörténet és filmelmélet szakirányán végeztem. Továbbá a Debreceni Református Hittudományi Egyetemen szereztem Sajtótechnikus végzettségemet. Tanulmányaimból fakadóan a filmek világa és a filmkritika írás különösen érdekel. A filmek területén kiváltságos érdeklődési területem nincs, minden érdekel, ami filmmel kapcsolatos.

Check Also

Nyári olvasmányok 1000 forint alatt

Öt szórakoztató történet magyar íróktól, amit a kütyüdre töltve bármikor magaddal vihetsz a nyaralásra, és …