OSHO – “sohasem született, sohasem halt meg”

A cikk olvasási ideje kb. 4 perc

Osho-celebrating-500

Osho nem más, mint egy kivételes egyéniség, egy USA-ban élt, indiai vallási vezető, aki meghódította a világot. Végzettsége szerint filozófia professzor volt.

Rajneesh Chandra Mohan Jain, majd későbbi nevén  Bhagwan Shree Rajneesh – OSHO – 1931. december 11-én született és 1990. január 19.-én távozott a földi életből. Tanításai, vallási mozgalma azonban olyan felkavaró, egyedülálló eszmékkel rendelkezik, hogy ma is csak ajánlani lehet gondolatait, műveit mindenkinek.

Tudni kell, hogy Oshot a tanításai, nézetei miatt igen sok országból kitiltották, Indiában “szexguru”-nak is nevezték, bár vitatkozni nem nagyon tudtak vele. Oshonak egyedülálló gondolkodásmódja volt az ezotéria, az újjászületés, a vallás, a párkapcsolatok, az emberi érzések, az intelligencia-elmélet, stb. terén.

Alaposan tanulmányozta, ismerte a keleti tanokat, a nyugati tanításokkal azonban nem nagyon foglalkozott. Saját ideológiát és eszmerendszert hirdetett, hatalmas erő, végtelen nyugalom és tekintély áradt belőle. Kinyilatkoztatásait feljegyezték, számtalan videó és könyv őrzi tanításait.

Tanítását a megtapasztalásra alapozta, az élet legfontosabb értékként jelölte meg a szeretetet, a (zen) meditációt, a nevetést, és az emberi élet egyetlen céljaként jelölte meg a szellemi megvilágosodás elérését.

Indiában azért hívták „szex gurunak”, mert pártolta a szabad szerelmet, a szabados szexualitást, tanításait ortodox közösségekben hirdette, és a tantrával magyarázta. “A tantrában minden szent, és semmi sem szentségtelen”.

Osho műveiről nyugodtan mondhatjuk, hogy gondolatai mai felvilágosult világunkban az alapműveltség részét képezik.

Osho irodalom – pld -:

Szerelmesen – exkluzív, kb. 1,5 órás dvd-vel-. Ebben a könyvben Osho arra bíztat, hogy utasítsd el az egészségtelen kapcsolati mintákat, melyeket a környezetedben élőktől tanultál, láttál, tapasztaltál és önállóan fedezd fel a szeretet jelentését. Ha elindulsz ezen az úton, örökre megváltozik az emberekhez fűződő kapcsolatod is. Megszűnnek számodra az elvárások, a szabályok, követelések, a magánytól valófélelmed, megtanulod, hogy érezd jól magad a kapcsolatodban anélkül, hogy a másikra akaszkodnál vagy gátolnád a fejlődését, megszabadulhatsz a birtoklási-, ragaszkodási vágyadtól, stb.

Együttérzés – 104 perc exkluzív videóval -. Osho szerint az együttérzés a legmagasabb szintű szeretettel egyenlő. Megtanulhatod, hogy szabadulj meg az önhittségtől, az elismerések, a karrier hajkurászásától, attól, hogy beállj és sorba és hagyd, hogy erővel kényszerítsenek rá változásokra, melyeket szívből elutasítassz. Arra bíztat, hogy élj teljes életet őszinte együttérzéssel, mások teljes elfogadásával ugyanakkor önmagad szeretetével. Önmagad szeretete, az egészséges önzés vezet el téged oda, hogy másokat is tudjál tisztelni, elfogadni.

Osho nem a gyengeszívűek tanítója, hanem az önállóság, az erő, a tekintély, a szabad és vidám élet, a nyugalom meghatározó forrása számodra.

További világsikert aratott könyveit megvásárolhatod az Édesvíz Kiadó gondozásában (www.edesviz.hu).

249111_461466220600635_106584304_n

Osho létrehozta az Osho International Meditation Resort – Nemzetközi Meditációs Üdülő – központot, melyet ma is sokezren látogatnak, akik valódi változást szeretnének elérni az életükben.

salvapantallas

 

About Krisztina Várnay

Privát végzettségem jogász és igazságügyi medátor, emberi jogok tanár. Újságíró-kommunikációs technológiák képzésen részt vettem. Jelenleg a KRE BTK szociológia szakán tanulok, miközben az University UNESCO hallgatójaként célom a nemzetközi globális fejlődés és a katasztrófavédelem területén történő segítségnyújtás.

Check Also

Nyári olvasmányok 1000 forint alatt

Öt szórakoztató történet magyar íróktól, amit a kütyüdre töltve bármikor magaddal vihetsz a nyaralásra, és …