A tévé az agy rágója

A cikk olvasási ideje kb. 4 perc

Unatkozunk. Van egy kis szabadidőnk. Porszívózunk. Főzünk. Port törlünk. Macskát patkolunk. Mit teszünk? Bekapcsoljuk a tévét. Csak „hogy valami menjen” címszó alatt. Ám ahogy apáink mondják, „mikor még hétfőnként nem volt adás” egyrészt, másrészt: csupa hülyeség van benne. És tényleg. Akkor döntöttem úgy, hogy megírom ezt a cikket, mikor édes jó anyám, aki sokat nézi a varázsdobozt, ült és nézte a szerengeti tigris mindennapjait, annyira nem volt semmi. De nem hibáztatom, mert tényleg nincs benne jószerivel értelmet sugárzó dolog.

poltergeist-carol-anne-carol-anne-freeling-frightening-ghost-haunted-haunting-heather-o-rourke-poltergeist-scary

Reggel felkelünk, reggeli műsorok, meg bugyuta rajzfilmek. És nem a Tom és Jerry félék, hanem ezek az idegfűrész agyradír mesék. Aztán délután négyig Jose Armando megcsalja Mari Chuit, akinek apja, Alvarado Gomez földbirtokos épp indul meggyilkolni Santiago Rodriguezt, mert annak élettársa, Maria Sanchez szemet vetett Angelo Martinezre. Ez megy, vagy az aloe vera jótékony hatásai, esetleg az új értelmetlen szabadalom, amit valami nevenincs senkifia ránk akar sózni, most csupán 36 ezer forint plusz áfáért.

Ezeket néha megszakítják a tarot kártya nagy zsugamesterei. Vagy a szép színes háttér előtt ülő bárgyú jóbarátok, akik elmondják, mikor fog fájni a hónom alja, vagy hogy a szerencseszámom a kék. Vagy ül mindenki kedvenc baltaarcú jósnője, Müller Rózsa (kérem, ha ezt olvassa, ne átkozzon meg!) és egy szmokingos ürge, aki a karót nem darabokban, hanem egyben nyelte le. Ezek a délutáni sit down-comedyk.

De azért adnak filmeket is. Persze nem a filmtörténelem nagyjai közül. Van a tarsolyukban húsz film, amit újra és újra odadobnak a plebsnek. Ebből tizenöt Bud Spencer vagy Terrence Hill. A maradék a két Reszkessetek betörők, Apáca show első, második rész, a csendőrös filmek és/vagy társaik. Vagy leadják a Dallas valamelyik részét, amire már a híres rendező, Ingmar Bergman is azt mondta: „tudom, hogy rettenetes a forgatókönyv, rettenetes a rendezés és rettenetesek a színészek, de nem tudom nem nézni”. Vannak jó filmes csatornák is, ha van pénz. Innen a mondás: „ha a televíziónak keze lenne lopna is”.

Aztán hat után jön a híradó. Egymásba rohantak, elütötték, felkötötték, feldarabolták, felgyújtották, megették, leszúrták, elásták, kiásták, feldöntötték, megrongálták. Aztán megmutatják, ahogy a kis gyapjas hangyászsün meglátta a napvilágot az állatkertben. Utána: nekiment, elütötte, véresre verte, felnyársalta, levágta, felvágta, szétvágta, összerakta, felrobbantotta, szétrúgta, megverte, megalázta, agyon köpte. Illetve közbe van egy kis politika, afféle üdítőként.

tv

És persze ott van a kedvenc műsorfajtám, az amatőr színészekkel előadatott életszagú helyzetdrámák. Aki kitalálta, azt ott helyben kellett volna agyonütni. Én csak úgy hívom ezeket, hogy az „ordítozós műsorok”. Minél hangosabb egy ember, annál jobb színész. Amúgy nem!

Aztán nap végén a kereskedelmi csatornák az általuk megvett D-kategóriás filmjeiket leporolják, és arcunkba tolják. Mérges hangyák 4, Kickbox harcos 7, Gyilkos cápa 5, Halálos kobra 3 és még sorolhatnám. Mindegy, csak legyen több, mint egy része.

Hát csoda, hogy én csak az ismeretterjesztő és a dupla C-betűs csatornát nézem. Utóbbinál is állandó ismételnek, de nincs Hozé Álvárádó, felgyújtott és félig megevett kismama, gyilkos zsiráf, Bobby Ewing, számmisztika és a többi. Meg amúgy is: ismétlés a tudás anyja… vagy az unalom apja, nem tudom pontosan.  Nem vagyok álszent, én is nézek tévét, de én nem csodálom, hogy ma már minden aggyal rendelkező emberi lény inkább a „Dizskóveri csenelt” nézi, vagy a sárgatéglalapos csatornát (National Geographic).

Szóval, megy el a zeszünk. A televízió nézése közben, szépen elfolyik a fejünkből, le a csatornába. Az én dédunokám csak azért nem fogja elfelejteni hogy kell levegőt venni, mert benne lesz a tévében.

GD Star Rating
loading...

About ElSaiko

Nappal diplomás "filmestészta", éjjel szuperhős vagyok. Általában filmekről és a világ bajairól szeretek értekezni a magam pikírt és csípős módján. Célom sokkal inkább a szórakoztatás és arcokra való mosoly felnyalása, mintsem a megbotránkoztatás és az utálkozás magasfokon. Szeretem a thrillereket, Natalie Portmant és a töltött káposztát. Béke, szeretet, padlógáz, ablaktörlő!

Check Also

Nyári olvasmányok 1000 forint alatt

Öt szórakoztató történet magyar íróktól, amit a kütyüdre töltve bármikor magaddal vihetsz a nyaralásra, és …