Film utca 27.: A nyakörv

A cikk olvasási ideje kb. 4 perc

Ez a film is azok közé tartozik, ahol eszem megállt, hogy mennyien nem ismerik, annak ellenére hogy a nem túl nívós kereskedelmi csatornák néha-néha leporolják. De persze tudom én, hogy attól még, hogy én imádom, nem kell mindenkinek szeretnie vagy egyáltalán ismernie. Habár nincs benne a top 10 kedvenc filmemben, évente egyszer megszoktam nézni, mert szerintem Jet Li legjobb filmje. A mostani delikvens A nyakörv címet viseli, ami 2005-ben látott napvilágot.

Danny-the-Dog

A film két címen is fut. Egy kevésbé találó Danny the dog, és egy nagyon is találó Unleashed címen. Kivételesen a magyar címadással sincs baj, bár egyiket sem fedi le az eredeti címek közül.

A történet Dannyről (Jet Li) szól, aki egészen kiskorában árva lesz és befogadja őt egy maffiózó (Bob Hoskins). Meglátva benne a potenciált, Dannyből valóságos gyilkológépet nevel, akiről ha leveszik a nyakörvet, „Ölj!” vezényszóra ártalmatlanná tesz egy tucat fegyveres embert. Egy véletlen találkozás és egy vérbosszú aztán elszakítja a hálátlan „gazdától” és befogadja egy vak zongorista (Morgan Freeman), aki megtanítja élni. A maffiózó mindent elkövet, hogy újra igába hajtsa a fiút.

Aki ismeri Luc Besson filmjeit és történeteit tudja, hogy mindig újat tud mutatni. Ez a film tökéletes egyvelege az izgalmas akciónak, kellemes drámának és őrületes verekedéseknek. Mindig azt szoktam mondani, hogy három kedvenc „verekszős” filmem van: a B-13: A bűnös negyed (ami szintén Besson-sztori), az Ong Bak és ez.

Sok ember, akik nem szeretik az akciót meghátrálnak a film nézése közben már az elején és elkapcsolnak, de higgyük el, sokkal több van ebben a filmben. Főleg onnantól, hogy befogadják Dannyt. Szokták mondani, hogy sosem késő tanulni, ennek a filmnek ez az egyik üzenete. Annyi ilyen film van, mikor a társadalomtól idegen embert okítják, de ez a film hoz a műfajba egy üdítő változatosságot. Az emberek eszetlen véresre püfölése közben van benne egy igazán szerethető és kedves vonal, hogy el se hiszi az ember, mennyire el tud változni egy film.

Azt próbálom itt bugyborékolni, hogy a film legnagyobb erénye, hogy mennyire kétoldalú. A fejlődéstörténet, amit bemutat az páratlan. Hogy lesz egy… hát gyakorlatilag „kutyából” egy szeretetreméltó, normális emberi lény. Hogy mennyire meg tudja változtatni az embert a törődés, a szeretet és a zene (aminek nagy jelentősége van a filmben).

87791647_o

De mielőtt azt hinnénk, hogy ez valami nyúlós nyálas családi lekvár, ott van a férfiak által jobban preferált oldal, a bunyó. A bunyó, amire nem akármilyen harcművészeket toboroztak. A franciák ebben tényleg jók. Az a jelenet, ahol a kopasz fehérruhás, Danny helyett beugró ember és a főhős egymás életét próbálják puszta kézzel kiontani, az a Bud Spencer-féle verekedések ellentéte. Többek közt ezért sem dobnak már fel a Bud Spencer – Terrence Hill-féle butaságok.

Jet Li habár kiváló harcművész, azért nem egy Shakespeare-színész, azért ez látszik. Nem ripacskodik vagy ilyesmi, de azért ne várjon az ember tőle sokat, az nem az ő része. Helyette ott van benne Bob Hoskins és Morgan Freeman, akiknek jól kell alakítani. Ha túllépünk ezen, akkor tetszeni fog a film. Kit érdekel, hogy Jet Li mit alakít, amíg mindenkit péppé tud verni?

A nyakörv egy igazi kevert műfajú, vérbeli Luc Besson agyszülemény. Habár nem ő rendezte, ez nem válik a film kárára. Férfi társaimnak mindenképp ajánlom, a nők legyenek türelemmel, jó lesz az! És ahogy mondani szoktam: Jet Li fanok is nézzék meg, de ők már úgyis látták.

GD Star Rating
loading...

About ElSaiko

Nappal diplomás "filmestészta", éjjel szuperhős vagyok. Általában filmekről és a világ bajairól szeretek értekezni a magam pikírt és csípős módján. Célom sokkal inkább a szórakoztatás és arcokra való mosoly felnyalása, mintsem a megbotránkoztatás és az utálkozás magasfokon. Szeretem a thrillereket, Natalie Portmant és a töltött káposztát. Béke, szeretet, padlógáz, ablaktörlő!

Check Also

Kondorosi iskolások filmterve vált valóra

Közel húsz általános iskolai osztály diákjai pályáztak filmtervekkel az EAThink2015 Európai Uniós projekt nemzetközi pályázata …