Pénztárgép mizéria (ahogy egy vállalkozó látja)

A cikk olvasási ideje kb. 4 perc

A 1059/2013. (II. 13.) Korm. határozattal kezdődött az egész, amikor is kitalálták, hogy 2013. május 31-ig a használatban levő pénztárgépek online kapcsolatba kerüljenek a NAV-val. A határozat előírta, hogy melyik típusú pénztárgépeknél (átállás hiányában) mikor szankcionál.

Hivatalosan szeptember 1-ig át kell állni az új pénztárgépek használatára. Mivel a követelményeknek megfelelő pénztárgép még nem terem minden fán, sőt ami létezik, nem kis költséget ró a vállalkozókra, a NAV nem fog bírságolni, ha a kötelezett vállalkozó igazolni tudja, hogy megrendelte a pénztárgépet. Arról már nem szól senki, hogy meddig nem lesz bírság, meddig húzhatja el a vállalkozó a kasszacserét?! Fontos az is, hogy csak megrendelésről lehet szó, merthogy megfelelő mennyiségű pénztárgép nem lesz az előírt határidőre, ezt maga a kormány is elismerte. A gyártókat a kormány állami hitellel támogatja (Magyar Fejlesztési Bank), de ezért cserébe elvárja, hogy a legkedvezőbb áron kínálják a pénztárgépeket.

134495

A kormány azt is tanácsolja, hogy stabil hátterű, megfelelő szervizhálózattal rendelkező forgalmazótól rendeljenek pénztárgépet. Jelenleg pénztárgépenként a cseréhez 50 ezer forintos támogatást nyújt az állam. A támogatást a PTGREG elnevezésű nyomtatvány benyújtásával, elektronikus úton lehet igényelni. Nagyon jó , hogy van 50 ezer forintnyi támogatás, de az új pénztárgép ennél jóval többe kerül. Nem kevés kisvállalkozás van a piacon, akik napi szinten küzdenek az életben maradásért. Valószínűleg többen lesznek olyanok is, akik képtelenek lesznek kifizetni az új pénztárgép beszerzését, annak üzembe helyezését, még ha meg is kapják a támogatást.

Az első engedéllyel rendelkező pénztárgép egy lengyel gyártó fejlesztése, akik próbaüzemet tartanak a legyártott pénztárgépeken. A próbaüzem, után indulhat meg a gyártás Lengyelországban. Vagyis még el sem indult  agyártás, és alig 1 hónap van hátra a határidő betartására.

Nos még egy érdekes kérdés merült fel, a szerzői jogdíj kérdése. A vevők minden újraírható adathordozó vásárlásakor megfizetik az árba épített szerzői jogdíjat. Az Artisjus szerint a pénztárgépekbe épített SD kártyák mentesülnek a szerzői jogdíj alól. A csavar abban van, hogy a jelenlegi szabályozás szerint ez a mentesség nem automatikus, minden egyes kártya esetén kérelmezni kell azt. Ki kell tölteni egy három oldalas nyilatkozatot, melyben fel kell tüntetni a végfelhasználó adatait, a kereskedelmi láncban résztvevők adatait, valamint darabonként a kártyák adatait. A folyamat minden lépését szerződésekkel kell igazolni, és minden iratot 2 példányban kell megküldeni az Artisjusnak.

Végezetül egy napi történet az egyik kisvállalkozótól, aki a mai nap próbálta elindítani az új pénztárgép megvásárlásának folyamatát, a NAV-os nyomtatvány kitöltését. Vállalkozónk bement egy neves pénztárgépeket forgalmazó és szervizelő céghez, útmutatást kért, hogy mit és mikor cselekedjen. A forgalmazó cég közölte vele, hogy még semmit sem tud csinálni (július 22-e van!), mert nincs forgalomban még egyetlen olyan pénztárgép sem, amit meg tudna rendelni. Még abban sem tudnak neki segíteni, hogy a meglévő pénztárgépeit (2 db-ról van szó) át tudják állítani a szükséges követelményeknek megfelelően, vagy mind a két gépet le kell cserélnie. Azt hiszem, hogy ez sem lenne mindegy, hisz a költségek nem ugyanazok egyik vagy másik esetben. A NAV-os nyomtatványt sem lehet kitölteni, hisz olyan adatokat kell szolgáltatni, amiről jelen időpontban és jelen helyzetben a vállalkozónak halvány lila fogalma sincs!

Kis hazánkban igen csak nagy fejetlenség uralkodik, és ezt kormányunk egyre többször bizonyítja.

About Goldaccountant

Pósa Lívia vagyok, a Gold Accountant Könyvelő- és Bérszámfejtő Iroda vezetője. 1994. óta foglalkozom könyveléssel és bérszámfejtéssel, az irodám 1998-ban, tehát több, mint 15 éve alapítottam. Ez a mai gyorsan változó gazdasági környezetben, úgy vélem, kiemelkedő teljesítménynek számít. Ügyfeleink kis- és középvállalkozók, illetve egyéni vállalkozók. Büszke vagyok hűséges ügyfeleinkre, közülük többen is már a kezdetektől minket választottak és azóta is ragaszkodnak hozzánk. Könyvelő Irodánk a Vállalkozói Szemléletű Könyvelő Iroda licencével rendelkezik. Fontosnak tartjuk a vállalkozás küldetésének elősegítését, mindig készen állunk, hogy szaktudásunkkal és információval segítsünk a döntéselőkészítésben. Gondot fordítunk arra, hogy naprakész szakmai információkkal rendelkezzünk, lépést tartsunk a változásokkal, ismerjük az alkalmazható adózási, jogi megoldásokat. Érdemes a Könyvelési Kisokos Vállalkozóknak blogot nyomon követni, illetve, a legbennfentesebb infókért hírlevelünkre feliratkozni. Könyvelő irodánk felhívja a cégvezetés figyelmét a kedvező és takarékos adózási megoldásokra. Szolgáltatásainkat szakszerűen és gondosan, a jogszabályoknak megfelelően teljesítjük, saját eljárásunkkal nem tesszük ki az Ügyfelet jogsértések és határidő mulasztások következményeinek. Kellő diszkrécióval kezeljük a vállalkozás ügyeit.

Check Also

Ipari beruházások húzzák az építőipart és a turizmust

A kritikus munkaerőhiány miatt akadoznak a lakásépítések Budapest, 2017. április 18. – Még mindig az …