Lelki problémáink kezelésének alternatívái

A cikk olvasási ideje kb. 7 perc

depression-post-partum-9732_origin

Újabban nagyon népszerűek a „megroggyant” lelkünket megfelelő módon kezelő alternatív gyógymódok és eljárások, technikák.

Természetesen nem minden lelki sérelem átmeneti-, időszakos, vannak olyan sérelmek is, melyeket hosszú idő óta nem tudunk feldolgozni, vagy állandó lelki frusztrációban élünk, melynek oka megmagyarázhatatlan számunkra.

Több kezelési mód is lehetséges. Pszichiáterhez fordulhatunk, részt vehetünk hipnózisban, elkezdhetünk jógázni, agykontroll tréninget végezhetünk el, vagy igénybe vehetjük a családfelállítás módszerét.

Fontos tudni, hogy a lelki problémáinkkal, zavarainkkal egyedül mi vagyunk tisztában. A lélek kezelése nagyonis kényes kérdés minden ember számára.

Pszichiáterhez egyáltalán nem ajánlatos fordulni, hacsak egyéb tünetek nem állnak fenn, mint pld. depresszió, sűrű hangulatingadozás, öngyilkossági gondolatok, teljes magunkbafordulás, elszigetelődés, stb. Ezeket a jeleket ugyan a családtagoknak is észre kell venni, ám igen kevés esetben történik ez meg. Általában krízishelyzet bekövetkezésekor figyel fel a közvetlen környezet a beteg személyre.

A hipnózisban való részvételt eléggé sokan kipróbálják, többen érdekességből is. Bár sokan úgy gondolják, hogy a módszer arra való, hogy elvileg előző, megélt életeinket tárja fel, ezzel szemben azért kicsit szkeptikus vagyok. Nem mondom, hogy nem létezhet ilyen jellegű élmény megélése, azonban erre szerintem senki sincs felkészülve, a következmények kiszámíthatatlanok.

A hipnózisban való gyógyítás elsősorban arra koncentrál, hogy a beteg saját maga próbálja feltárni a frusztrációt okozó életeseményeit úgy, hogy egészen a kisgyermekkorhoz vezeti vissza a szakember. A hipnózisból felébredve a betegnek lehetősége van akár átértékelni egy vagy több megtörtént eseményt, feldolgozhat feldolgozatan sérelmet, illetve megbocsájthat magának-másnak a történtekért. Természetesen olyan lehetőség is van, hogy a frusztrált helyzet igazolása és az abban való megbékélés történik meg.

A jóga mint tudjuk, a testi, lelki- és szellemi egyensúly létrehozásának, fenntartásának kezelésére szolgál. Mivel az elmélkedés és a gyakorlatok is teljes nyugalomban, csöndben zajlanak, lehetőség van a lélek és az elme teljes elcsöndesítésére is. A lelkileg frusztrált egyén nemcsak képes logikusan, tényszerűen átgondolni, átértékelni, fejben megoldani történéseket, eseményeket, hanem  a teljes lelki megnyugvás elérése mellett a személyisége is fejlődik: összeszedett, stabil, önálló személyiség alakul ki a rendszeres jógázás folytán.

Az agykontroll tréningek nagyon népszerűek. Az agykontroll tréning lényege, hogy az oktatók megtanítanak arra, hogy agyunk teljesítményének minél magasabb százalékát legyünk képesek használni. Nagyon érdekes szinteket lehet elérni egy ilyen tréning alatt és után, el lehet jutni komoly spirituális érzékelések megtapasztalásához is. Mindenki tudja, hogy a megszületett kisbabák első kettő évükben még az előző életüket élik, eszerint gondolkoznak és beszélnek, azaz nyitva van a harmadik szemük, közvetlen kapcsolatban állnak a szellemvilággal. Amelyik kisgyermeknél a harmadik szem nem záródik be maximum 3 éves korig, az  a gyermek képes később is bármilyen spirituális élmény megtapasztalására vagy cselekedet véghezvitelére (események pontos előre látása, bioenergiával történő gyógyítás, szellemvilággal való folyamatos érintkezés, stb.). Mindazonáltal az agykontroll tréning személyiségfejlődésre sarkall, arra, hogy megismerjük önmagunkat a lehető legmélyebben, rávilágítson a működésünkre, reakcióinkra, reakciózavarainkra. Tudományos alapokon nyugvó stresszkezelő, maximális elmefejlesztő módszer, céltudatos problémakezelés, relaxáció, akár komoly egészségügyi problémákat is megoldhatunk vele.

 A családfelállítás módszerét Bert Hellinger dolgozta ki kb. 20 éve. Munkássága során a családot, mint élő szervezetet állította fel csoportdinamikai eszközökkel. Az utóbbi 5 évében a „minimum munka – a lélek rezdülése” vette át a csoportdinamika helyét, nem megoldást keres, hanem egyre jobban a páciensét bízza rá saját lelkére. A családfelállítás lényege, hogy a páciens – családállító elmondja a szakembernek milyen képzelt vagy valós betegsége-, párkapcsolati-,  családi-, vagy szakmai problémája van. Megoldatlan gond lehet pld. az is, ha valaki úgy érzi, valamilyen blokk van az életében, amiért nem tud továbblépni valamiben. A családfelállítás szakember-gárdával zajlik, olyan személyekkel, akik képesek önmaguk is felállítani pozitív és negatív energiamezőt, majd ebbe az energiamezőbe bevonják a pácienst is. Az eljárás elején a családállító elmondja, hogy milyen megoldatlan problémája van (lehet akár generációs is), majd a szakemberek közül személyesen kiválasztja a családfelállításban részt vevő szakember-személyeket, akik a páciens konfliktusában részt vevő személyek lesznek (pld. az egyik lesz az apa, másik az anya, harmadik a testvér, negyedik a nagyszülő…stb, de lehet akár idegen személy, bárki, aki a konfliktusba a páciens szerint belépett, beléphet). Már a kiválasztás is nagyon érdekes folyamat, hogy a páciens miért ezt vagy azt a szakembert választja apának, anyának, stb. A páciens problémái mögött mindig észrevétlenül meghúzódó lelki dinamika áll. Már sokszor bebizonyosodott, hogy vadidegen emberek képesek pontosan bemutatni a családállítónak, mit érez egy-egy ember a lelke mélyén. Az eljárás megkezdéséhez szükséges bevezetést a családállító elmondja, majd ezután beszélgetni kezd a szükséges személyekkel, azaz ugyanazt a konfliktushelyzetet mégegyszer átéli, át kell élnie. be fog kerülni, melynek kimenetele lesz a megoldás. A konfliktus újbóli megélése, vagy a valódi konfliktushelyet felfedése és megértése, értelmezése során jut el oda a szakemberekkel együtt a családállító, hogy megérti a történések miértjét, a konfliktusban részt vevő személyek viselkedésének motivációit, sok esetben maga találja meg a választ a kérdéseire. Az eljárás kimenetele, a megoldási alternatívák száma előre megjósolhatatlan. A családfelállítás mindazonáltal veszélyes is lehet, mert akár generációs titkok is felszínre kerülhetnek. Előfordult pld. olyan eset is, hogy egy ilyen eljárás után a családállító öngyilkosságot követett el.

A családállításra annak érdemes jelentkeznie, aki őszintén tudja vállalni érzéseit, elmondani a véleményét, bármiről is van szó. Képesnek kell lennie újra átélni egy vagy több konfliktushelyzetet. A családfelállításnak az az értelme, hogy valaki úgy akar megoldani egy vagy több magában rendezetlen és feldolgozatlan konfliktust, hogy nem a konfliktusban eredtileg részt vett személyekkel beszéli meg a helyzetet.

A szakembereknek egyetlen felelőssége van, meg kell látniuk azt, ha a páciens  – családállító személyiségzavarban, pánikbetegségben, súlyos depresszióban, stb., szenved, ez esetben az eljárás lefolytatása mindenképpen tilos.

Még egy gondolat a végére…. lelki problémáinkkal nem ajánlatos jósnő felkeresése, hacsak nem akarunk valójában szembenézni lelki problémáinkkal.

 002I050W3xe

 

About Krisztina Várnay

Privát végzettségem jogász és igazságügyi medátor, emberi jogok tanár. Újságíró-kommunikációs technológiák képzésen részt vettem. Jelenleg a KRE BTK szociológia szakán tanulok, miközben az University UNESCO hallgatójaként célom a nemzetközi globális fejlődés és a katasztrófavédelem területén történő segítségnyújtás.

Check Also

Jelentés a könyvfesztiválról

Szerzőként megjelenni a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon talán minden író álma. Hatalmas élmény találkozni az olvasókkal, …