A munka hősei (Workaholics)

A cikk olvasási ideje kb. 5 perc

Mára már egyre nehezebb befuttatni egy sorozatot. Nagyon sok kerül egy évad, vagy egy rész után a süllyesztőbe. A legnehezebb műfaj a vígjáték, szokták mondani, így az ilyen sorozatok különösen nagy kihívást jelentenek. Nagyon sok közülük ugyanarra épít: család, szinglik, fiatalok, szingli fiatalok. Nincs ez másként a Munka hősei (Workaholics) című sorozatnál sem, ami három szingli huszonéves srácról szól. De valamiért mégis megért már három évadot. Elmondom miért.

Workaholics_ONLINE_PROMO_large.mp4

A Munka hősei három srácról szól, akik együtt laknak, nincs barátnőjük és egy nagy cég call-centereiseként tengetik mindennapjaikat. Mindhárom külön jellem, akik nem vetik meg a nagy bulikat, a nőket, az alkoholt és a drogokat sem. Valami véletlen során azonban mindig elképesztő, de mindamellett abszolút életszerű helyzetekbe kerülnek, amiből megpróbálnak több-kevesebb sikerrel kimászni.

Annak idején kezdte el sugározni ezt a Comedy Central, de a reklámjai nem győztek meg. Úgy voltam vele, hogy ez megint csak valami középszerű nem is olyan vicces valami, ami benne van a legjobb tízmillióban. Míg nem… belefutottam egy részbe, amiben beköltöznek rovarirtás miatt az irodájukba, majd az ott ügyködő technikusokat rablónak nézve Drágán add az életed-helyzet kezd kialakulni. Amikor elénekelték benne a „Cathrine Zeta Jones átbújik a lézer alatt” kezdetű dalt, ott már tudtam, hogy ezt a sorozatot nézni fogom.

Természetesen mit sem érne a sorozat, ha ugyanolyan karakterek tarkítanák. Ott van példádul Ders, aki a csapat józan esze, aki mindig próbálja féken tartani a másik kettőt. De hiába, általában ő is nyakig ül egy idő után abban a bizonyosban. Aztán ott van az ellenpólusa Adam, aki miatt legtöbbször bajba kerülnek. Igazi unszimpatikus műmacsó figura (persze csak a szerepe, amúgy imádni való), aki próbál mindig a legerősebb, a legjóképűbb, a legügyesebb és a legokosabb lenni. Aki látta a Tökéletes hang című filmet, annak üzenem, hogy ő játszotta a nagy rivális fiúbanda tahó frontemberét. Na, ebben is pontosan ilyen, valószínűleg emiatt találták meg arra a szerepre is.

workaholics

És persze harmadik kerékként ott van mindenki kedvence, Blake. Ő egy igazi karakter. Nem is nagyon volt korábban hasonló vígjátékokban. Már eleve az a külső: bozontos hosszú göndör haj, kis bajusz, álmos szemek. Ő a csapatban a mérleg nyelve, aki mindig lelkes, csupa szív, próbál mindent pozitívan felfogni, de sajnos ő is nagyban követi Adam marhaságait. A legtöbbet rajta lehet nevetni. De rengeteg különc mellékszereplőt vonultat fel a sorozat. Például az örök szárnysegéd haverinájukat, Jilliant, a rettentő antiszociális, de csinos főnökasszonyukat, Alice-t vagy a szemtengelyferdüléses dílerüket, Karlt.

A sorozat azon kívül hogy vicces, rendkívül jól kritizálja az amerikaiakat. Az amcsikról tudni kell, hogy ők nem szeretik magukat kinevettetni, illetve gúnyt űzni saját népükből. Nem úgy, mint nyelvrokonaik, az angolok. Gondoljunk például a Monthy Pythonra. Ennek ellenére a srácok kíméletlenül görbe tükröt tartanak a képmutató amcsiknak. Néha ezt úgy érik el, hogy olyan dolgokat kedvelnek a sorozatban, ami abszolút nem illik rájuk, például nagy Justin Bieber-fanok. Ordít, hogy eredetiben nem azok. Ráadásul szerepük szerint nem is túl műveltek vagy intelligensek – mint ahogy… hát az amerikaiak sem.

Mindamellett szinte minden epizód csurig van filmes idézetekkel, utalásokkal vagy jó értelemben véve „ellopott jelenetekkel”. Beszédtémáik is főleg filmből vett dolgok, vagy olyan blődségek hogy képtelenség rajta nem nevetni.

Workaholics-S02-720p-BluRay-DD5.1-x264-Chotab

De mégis a sava borsa abban rejlik, hogy olyan élethelyzetekbe kerülnek, amik abszolút megtörténhetnek. Ritkán, de tényleg van valóságalapja, és szerintem ebben emelkedik ki a sorozat a többi fiatalokról szóló komédiasorozatok tengeréből. Elsőre (sőt másodjára és harmadjára is) talán bunkóságnak és visszataszítónak tűnhet a sorozat, de ha „mögé nézünk” és nem csak a  bárdolatlanságot látjuk, akkor észrevesszük miről is szól igazán.

Ráadásul ezek az ismeretlen vadhajtások saját maguk kreálták a sorozatot. Sőt, ők is írták, amire anno ráharapott a Comedy Central és saját sorozataként kezdte vetíteni. Sajnos mára már nem játsszák itthon, mert kellett a hely a Jim szerint a világ vagy az Életem értelmei sorozat sokadik ismétlésének. Valahol biztos még fel lehet lelni és tényleg tegyük meg, mert megéri. Aki szereti a fekete, néha már abszurd humort, és úgy egyáltalán szeret jókat nevetni, az mindenképp nézzen bele.

About ElSaiko

Nappal diplomás "filmestészta", éjjel szuperhős vagyok. Általában filmekről és a világ bajairól szeretek értekezni a magam pikírt és csípős módján. Célom sokkal inkább a szórakoztatás és arcokra való mosoly felnyalása, mintsem a megbotránkoztatás és az utálkozás magasfokon. Szeretem a thrillereket, Natalie Portmant és a töltött káposztát. Béke, szeretet, padlógáz, ablaktörlő!

Check Also

Kondorosi iskolások filmterve vált valóra

Közel húsz általános iskolai osztály diákjai pályáztak filmtervekkel az EAThink2015 Európai Uniós projekt nemzetközi pályázata …