Hisztizik a gyermek – természetes vagy természetellenes

A cikk olvasási ideje kb. 4 perc

Tudományos és laikus körökben is úgy beszélnek a hisztiről, mint a gyermeki akarat egyik természetes megnyilvánulása. A hiszti kezelésével kapcsolatban általában egyszerűen úgy nyilatkoznak, hogy vagy nem különösebben kell foglalkozni vele, vagy a gyermeki hisztivel szemben a szülői retorzió alkalmazása (szidalmazás, verés, büntetés) normális dolog.

hiszti_szerk

Mint végzett diplomás mediátor és mint háromgyermekes anya, szakmailag és tapasztalatból is teljesen más véleményen vagyok.

Mert mi a gyermeki hiszti valójában ? Nem feltétlenül akaratnyilvánítás, 50 %-ban biztosan mondhatom, hogy információhiány következménye.

Ok: a gyermeki akarat valójában nagyon egyszerű dolgokra, és bőven megengedhető teendőkre irányul. Pld: kérek egy csokit, cukrot, poharat, játékot, tányért, ruhaneműt, ételt, italt, stb. Szeretnék játszani, hintázni, sétálni, felmászni ide-oda, játszál velem, amit én szeretnék, vegyél fel, tanulj velem, stb. Mivel a gyermeknek még igen korlátozottan van tudomása a világ dolgairól, szokásokról, magatartási formákról, ezért nagyon sok esetben információhiánnyal küszködik, melyet csak a körülötte lévő felnőttek tudnak feloldani.

Mit tesz az a felnőtt, aki nem foglalkozik a gyermeki hisztivel?

Egyértelműen kimondható, hogy a saját gyermekének szellemi. és lelki fejlődésével nem foglalkozik. Ha a gyermek nem kapja meg a kellő odafigyelést és magyarázatot a kérdéseire, mondhatom, hogy abszolút jogosan hisztizik, mert ugyan kitől várhatna válaszokat, mint a felnőttektől. Amennyiben a szülő / felnőtt nem foglalkozik a gyermeke kérdéseivel, akaratának érvényesülésével, úgy egy súlyosan negatív társadalmi mintát is felállít a gyermeke előtt, melyet a gyermek tovább fog mindig adni az adott közösségében. Ebből a korai fejlődési időben kapott negatív mintából alakul ki azután már fiatal korra a “leszarom” szindróma, vagy az abszolut egoizmus.

Ha a retorzió oldaláról közelítjük meg a kérdést, akkor még súlyosabb sebeket okozunk a gyermeknek. Nem kapott a kérdéseire választ, nem tudja, hogy éppen miért nem valósulhat meg az, amit szeretne, ugyanakkor a szülő / felnőtt részéről az elvárható válaszok helyett számára érthetetlen további sérelmeket kap. Tehát a retorzió alkalmazása mélyen elítélendő, hacsak nem az a cél, hogy a gyermekkel megutáltassuk magunkat, elidegenítsük magunkat tőle, vagy a minden logika nélküli agresszivitásra neveljük.

Amikor-a-gyerek-sir

Mi a gyermek szükséglete az egészséges fejlődéshez?

Érzelmi-, lelki fejlődéséhez a mindennapi szeretet megnyilvánulása, ölelés- és puszihegyek, teljes gondoskodás és odafigyelés minden időben. Szellemi és fizikai fejlődéséhez a folyamatos odafigyelés, kedves, nyugodt magyarázatok, válaszok adása, hiszti- és egyéb sérelem (elesés..) esetén elsődlegesen a gyermek megnyugtatása, ölbevétele, vígasztalása. Fizikai fejlődéséhez elengedhetetlen a napi megfelelő mozgásigény kielégítése, a közös játékokban való aktív részvétel.

Alapvető elvárás, hogy aki gyermeket vállal, akinek gyermeke van, minden nap szánjon megfelelő időt a gyermekére. Alapvető elvárás az is, hogy amennyiben a felnőtt ugyan szülő, de nem tanulta meg, hogyan is kell bánni egy gyermekkel vagy kezelni a gyermeki reakciókat, tartson önvizsgálatot és tanulja meg akár tréningeken, oktatások útján, szakmai könyvek elolvasásával, hogyan is felelhet meg a szülői pozíciónak, mint társadalmi szerepnek.

A fentiek alapján tehát kijelenthető, hogy a gyermeki hiszti természetes velejárója a gyermek fejlődési folyamatának, kezelése is csak természetes módon valósulhat meg kielégítően.

Természetellenesnek az mondható, amikor a szülő tudása híján, tehetetlensége folytán nem képes a természetes gyermeki hiszti kezelésére.

GD Star Rating
loading...
Hisztizik a gyermek - természetes vagy természetellenes, 4.7 out of 5 based on 3 ratings

About Krisztina Várnay

Privát végzettségem jogász és igazságügyi medátor, emberi jogok tanár. Újságíró-kommunikációs technológiák képzésen részt vettem. Jelenleg a KRE BTK szociológia szakán tanulok, miközben az University UNESCO hallgatójaként célom a nemzetközi globális fejlődés és a katasztrófavédelem területén történő segítségnyújtás.

Check Also

Jelentés a könyvfesztiválról

Szerzőként megjelenni a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon talán minden író álma. Hatalmas élmény találkozni az olvasókkal, …