Emlékezni fogsz rá? – Remember Me Teszt

A cikk olvasási ideje kb. 6 perc

Ú

Új név írta be magát a játéktörténelembe a francia Dontnod Entertainmentnek köszönhetően. Remember Me címre hallgat ez a teljesen új futurisztikus game. De vajon a sok nagy név közt megállja e, a helyét és emlékezni fogunk e rá?

2084-ben járunk Párizsban, pontosabban Neo-Párizsban, ahol az emlékek birtoklása lett a legfontosabb érték. Egy Memorize nevű társaság tartja uralma alatt a jövőbeli francia fővárost és így lakosainak emlékeit. Természetesen főhősünk Nilin próbálja a Memorize-ot megbuktatni az Errorist nevű ellen lovasok egyikeként. Nilin egyébként profi memóriarabló volt, akinek szintén törölték az emlékeit.

2292969-a6f265c4b721638115584ec712b35314

A jövőben játszódó memória zavarral küzdő játékok, filmek mindig is népszerű témák és mindig elő lehet rukkolni valami új ötlettel ezen belül. A Remember Me-ben ennek lehetünk tanúi, egy egészen magával ragadó világot hoztak létre a készítők. Neo-Párizs igazán egyedire sikerült, semmihez se lehet hasonlítani és teljesen magába szippantja az embert az első pillanattól kezdve. Leírhatatlan a látvány, ami a városon uralkodik, távoli jövőbe mutató ultra modern épületek a klasszikus párizsi épületek mellett. Elektronizálva minden, az utcákat robotok lepték el, ők takarítanak, szolgálják ki az embereket, stb. Mindez egészen egyedi stílusban van számunkra tálalva. A városról elmondhatjuk, hogy a Dontnodnak sikerült azzal valami újat alkotni a játékiparon belül. Neo-Párizs által teremtett fantasztikus világérzetet tovább növeli, kiegészíti a zenei aláfestés, mindez segít még jobban megérteni, milyen hangulat is uralkodik 2084-ben. De természetesen nem csak fényűző része van ennek a fejlett citynek, hanem gettósodott negyedei is és ugyanúgy kalandozhatunk itt, mint a látványos, modern városrészekben.

VideoGameArt_RememberMe_NeoParis01_PaulChadeisson

De a játékmenetről is érdemes szót ejteni a varázslatos Neo-Párizs mellett. Meghatározott útvonalon kell barangolnunk, tehát nincs open world adta lehetőség. Ettől eltekintve igen változatos, dinamikus a játék. Kiváló ütemben váltakoznak a helyszínek és feladataink (vagy mászkálni, ugrálni kell sikátorokban, vagy épp katonák ellen harcolni, stb.). Továbbá ahogy egyre jobban haladunk célunk felé egyre több fajta ellenséggel találjuk szembe magunkat. Különféle katonák, robotok. Ezek kiváló ütemben tűnnek fel a játékban, egy percre se fogunk unatkozni, mindig találkozunk valami újfajta ellenséggel. Időnként egy-egy főellenséggel is meg kell küzdenünk, akik szintén igazi egyéniségek, egyedi képességekkel. Tovább növeli az izgalmakat, hogy időről időre, új képességekre tehetünk szert, ezek általában váratlan helyzetekben lesznek elérhetőek. A képességek, S-Pressen-ek nagy segítséget nyújtanak a harcban. De a játékmenet a történettől is igazán dinamikussá válik, nincs egy perc üres járat se, folyamatosan bontakozik ki sztori, ami nagyon élvezetes. Persze nem egy eget rengető sci-fi történetről van szó, de attól még szórakoztató.

 

A játék talán leglehengerlőbb része azok, mikor Nilinnel egy-egy emléket módosítanunk kell. Ilyenkor egy emléket végig nézünk egy videó formájában, aztán azt tekergethetjük oda vissza, mint egy magnó szalagot. Eközben bizonyos tárgyak helyét, helyzetét meg kell változtatnunk ezzel előidézve eseményeket (pl. ártatlanból gyilkos lesz), melyek az emlékek megváltozásához fog vezetni. Sajnos kevés ilyen rész van a játékban, de azok nagyon élvezetesek és feltördelik a játékmenetet így az még változatosabb lesz.

Remember-Me-3D-Games-HD

A Remember Me egyébként egy verekedős játék. Rengeteg fajta, ütés és rúgás közül választhatunk a játékban és ezeket kombókként egymáshoz pászíthatjuk és használhatjuk harc közben. Egyes rúgások és ütések sebzenek, vagy éppen életerőnket növelik, de van, amivel időt nyerhetünk, hogy az S-Pressen-ek visszatöltődjenek minél hamarabb. Ezek a kombók folyamatosan lesznek elérhetőek hasonlóan az S-Pressen-ekhez. Ha már a harcnál tartunk, akkor érdemes még megemlíteni azt is, hogy Nilinnek van egy kézi ágyúja, amivel tárgyakat mozgathatunk, semmisíthetünk meg, vagy ellenfeleinket zavarhatjuk össze. Lőfegyverek nincsenek a Remember Me-ben, ez nem egy lövöldözős FPS.

 

A látvány magával ragadó, ahogy már említettem, ehhez a grafika is társul. De hiába a szép grafika és a lehengerlő Neo-Párizs, mégse lesz egy kiemelkedő játék a Remember Me. A harcrendszer és úgy alapjában véve a játékmenet átlagos. Nilin mindig futva mozog általunk egy külső kameraállásból tekintve, ami a lopakodós részeknél roppant idegesítő. Ezek miatt a középmezőnybe húz inkább ez a game. Továbbá játék közben olyan érzése támad az embernek, hogy nagyon jó, szép, ez a játék, de valami még is hiányzik belőle.

Tehát a Remember Me egy nem mindennapi világot tár elénk, mellyel akár egy kiemelkedő alkotás is lehetne, de az átlagos játékstruktúrának, harcnak köszönhetően nem lesz az. Ezért joggal tehetjük fel a kérdést: emlékezni fogunk rá? Szerintem igen, bár távolról elkerüli az év játéka címet. De mindenképp megéri kipróbálni. Mindenki fog számára valami érdekeset találni Neo-Párizsban. Számomra nagyon tetszett, hogy a játék során egyre több artwork vált elérhetővé Neo-Párizsról, melyből még jobban megértheti a játékos ennek a világnak a miben létét. Igazán elgondolkodtatóak ezek az artworkök. A gyengeségek ellenére én azt a véleményt osztom, hogy mivel egy újszülöttről van szó, e játék esetében, ezért még tartogat magában további részeket ez a futurisztikus game, amelyekben talán majd kiteljesedik és igazán erős névvé válik.

 

GD Star Rating
loading...
Emlékezni fogsz rá? - Remember Me Teszt, 5.0 out of 5 based on 2 ratings

About E.T.

A Debreceni Egyetem Szabad Bölcsészet szakának Filmtörténet és filmelmélet szakirányán végeztem. Továbbá a Debreceni Református Hittudományi Egyetemen szereztem Sajtótechnikus végzettségemet. Tanulmányaimból fakadóan a filmek világa és a filmkritika írás különösen érdekel. A filmek területén kiváltságos érdeklődési területem nincs, minden érdekel, ami filmmel kapcsolatos.

Check Also

A Google elől nincs menekvés

A Google fiókokban található egy olyan beállítás, ami percre pontosan rögzíti minden lépésünket. Bármiféle, az …