Film utca 13.: A szomszéd

A cikk olvasási ideje kb. 3 perc

Régóta nem jelentkeztem. Elnézést, igyekszem behozni a lemaradást, ezért ma valami nagyon izgis van a tarsolyomban a Film utca lelkes gyalogosainak.

A szomszéd. Micsoda rejtélyes cím. Mit várhatunk egy ilyen filmtől? A mellettünk lakónak fura dolgai vannak, ami gyanússá válik. Pontosan azt kapjuk, ami a címe. A dolog persze nem ennyire egyszerű, azért is írok erről az 1999-es thrillerről.

arlington-road-50546d7ae2755

Az özvegy Michael (Jeff Bridges) egy nap hazafelé tart, mikor meglátja a szomszéd gyereket az utca közepén véresen sétálgatni. Elviszi a kórházba, a gyerek túléli, közben megismerkedik a hálás szülőkkel, akikkel soha egyetlen szót sem beszélt, pedig a szemben lévő házban laknak. Michael és a szomszédok (Tim Robbins és Joan Cusack) barátságot kötnek, ám Michael furcsa dolgokat vél felfedezni mind magában a szomszédban, mind annak lakásában. A film innentől egy rögeszmés hajsza a rejtélyes dolgok mögött álló igazi ok felderítésére.

A film rettentő jól játszik a rejtély körüli feszültség növelésével. A jelenetsorok, a kameramozgás, a finom utalgatások, még a fényekkel is játszik a film. Ha a tévében futok bele, biztosan nem kapcsoltam volna el. Magával ragadnak az események, mert hát a néző is tudni szeretné, hogy ez csak paranoia vagy jogos kétkedés. Persze mindezt jól leplezik, hogy esélyünk se legyen kitalálni mi is lesz a katarzis. Tippelgethetünk folyamatosan, de mégis bizonyos jelenetek eltérítenek, amit nagyon imádtam benne.

Arlington_Road_16262_Medium

De hát hogyan is lehetne gyanakodni Tim Robbinsra és az ő gyerekarcára. Vagy Joan Cusackre, aki pont olyan, mint egy aranyos rajzfilmfigura. DE ha egyszer ez a két ember eszelős arcot akar vágni… akkor sikerül! Ez a másik kettősség benne, hogy most megint találgatunk, hogy miért e arckifejezés premier plánban? Nem lankad a figyelem, várjuk a végét és sodródunk az árral. Igazi rejtélyes és izgalmas thriller a ’90-es évekből.

A két furcsa szomszédon kívül persze, aki nagyot alakít az a nyomozóvá avanzsáló Jeff Bridges. Őt is be lehet dobni bármilyen szerepbe. Lehet ő a mindenre tevő Töki, vagy a félszemű anti-westernhős, a Tron legjobbja vagy milliárdos féltékeny fegyvergyáros (a Vasemberből, akinek nem esett volna le). Ebben a filmben ő volt a megállíthatatlan és rögeszmés tanár, akinek agyára ment az élet. Minden percét imádtam a játékának. Sőt, még Dennis, a komisz is feltűnik benne (a Dennis, a komisz című filmből, akinek nem esett volna le).

A szomszéd egy hamisítatlan izgulós thriller nyomozással, szívfacsaró jelenetekkel, felejthetetlen karakterekkel. Aki szereti a műfajt, annak kihagyhatatlan. Aki nem szereti, annak is, hátha megszereti.

About ElSaiko

Nappal diplomás "filmestészta", éjjel szuperhős vagyok. Általában filmekről és a világ bajairól szeretek értekezni a magam pikírt és csípős módján. Célom sokkal inkább a szórakoztatás és arcokra való mosoly felnyalása, mintsem a megbotránkoztatás és az utálkozás magasfokon. Szeretem a thrillereket, Natalie Portmant és a töltött káposztát. Béke, szeretet, padlógáz, ablaktörlő!

Check Also

Kondorosi iskolások filmterve vált valóra

Közel húsz általános iskolai osztály diákjai pályáztak filmtervekkel az EAThink2015 Európai Uniós projekt nemzetközi pályázata …