Öt módszer a szebb arcbőrért

A cikk olvasási ideje kb. 5 perc

Talán akkor kezdünk el először foglalkozni a bőrünkkel, amikor tini korunkban megjelennek az első pattanásaink. Később mindannyian rájövünk, hogy nem is olyan egyszerű fenntartani a sima és szép arcbőrt. Van néhány dolog, amit rendszeresen be kell tartanunk és figyelnünk kell a helyes étrendre és életmódra is. De végső soron megéri a sok fáradozás, egy szép arcbőr az egész embert megszépíti. Itt van öt módszer, ami segíthet.

Face

1. Hagyjuk el a rossz szokásokat

A dohányzás és a sok alkohol kiszárítja a bőrünket és nagyságrendekkel öregíti az arcot. Ha nagyivók vagy láncdohányosok vagyunk, akkor legalább próbáljuk meg ezt egy egészséges étrenddel kompenzálni. Ezzel segíthetünk a bőrünknek átvészelni az ital és a cigaretta rossz hatását. A túl erős napfény is sértheti a bőrünket. A gyakori leégés és az erős UV sugárzás akár bőrrákot is okozhatnak. Amikor csak lehetséges használjunk naptejet, főként a nyári hónapokban.

2. Az egészséges étrend

Az egészséges táplálkozás minden szempontból hasznos lehet, de a sok egyéb között a bőrünket is szebbé teszi. Van néhány étel, amik kifejezetten jók erre a célra. A teljes kiőrlésű gabonákból készült termékek finomak és egészségesek egyszerre. A mogyorófélék is hasznosak lehetnek, hiszen tele vannak egészséges zsírokkal. Elengedhetetlen, hogy elég folyadékot igyunk, mert ez segíti az anyagcsere megfelelő működését. A testünkben lévő salakanyag egy része a bőrünkön át távozik pattanásokon, izzadságon keresztül és a bőrünkön lévő zsírral. Ha sok vizet iszunk, az segít a testünknek gyorsabban kimosni a salakanyagot, így abból kevesebb kerül a bőrünkre. Ezenkívül hidratálja is a bőrt. A sok gyümölcs és zöldség biztosíthatja a test számára szükséges vitaminokat. Próbáljunk nedvdús gyümölcsöket választani, ezzel is növelve a folyadékbevitelünket.

3. Aludjunk eleget

Ezt sokszor és sok embertől hallottuk már. Ennek oka, hogy tényleg jót tesz. Egy embernek nagyjából 7-9 óra alvásra van szüksége naponta. Ha túl sokat vagy túl keveset alszunk az levertté tehet minket és emiatt a bőrünk is pont olyan rosszul fogja érezni magát, mint mi. Mindig próbáljuk megteremteni a megfelelő körülményeket egy pihentető alváshoz. Ha megmossuk az arcunkat lefekvés előtt, azzal segíthetünk, hogy a bőrünk elég oxigént kapjon az éjszaka folyamán. A törülközőinket és a párnahuzatokat mindig tartsuk tisztán. Mossuk ki őket minden héten, vagy legalább kéthetente.

4. A napfény a barátunk

A bőrünknek sokfajta vitaminra van szüksége, és az egyik legfontosabb ezek közül a D-vitamin. Ez főként a testünkben termelődik, amikor a napon vagyunk. Ezért elengedhetetlen, hogy hetente többször eltöltsünk 10-15 percet a napon. Ha nem maradunk kint túl sokáig, akkor nem muszáj naptejet használnunk, de sohasem árthat.
Megfigyelhetjük, hogy a lebarnult vagy alapból sötétebb bőrű embereknek sokkal kevesebb pattanásuk van. Szóval hasznos lehet egy kis napozás és a néhány árnyalattal sötétebb bőr. Ez begyógyítja a meglévő pattanásokat és megelőzi, hogy újabbak alakuljanak ki. De vigyázzunk, mert a túl sok napozástól leéghetünk és ezzel a pattanások is beleégnek a bőrbe, maradandó sebeket hagyva maguk után. Jó alternatíva lehet a szolárium, hiszen azzal is hasonló hatást érhetünk el. A jobb szoláriumokban pedig kifejezetten figyelnek arra, hogy ne tegyük tönkre a bőrünket.

5. A megfelelő bőrápolás

Amíg nem tartjuk tisztán az arcbőrünket, addig a fenti módszerek mindegyike csak időpocsékolás. Zuhanyozzunk minden nap és legalább napi kétszer mossuk meg az arcunkat, egyszer reggel, egyszer pedig lefekvés előtt. Előkészíthetünk egy tisztító rutint reggelre. A meleg víz és a különböző bőrápolási termékek csodákra képesek. Ha száraz a bőrünk, akkor ne használjunk alkoholos arclemosókat, mert azok tovább szárítják a bőrt. Miután megmosakodtunk csak paskoljuk meg az arcunkat egy tiszta törülközővel. Szintén mossuk meg az arcunkat, miután megcsináltuk a hajunkat, ha különböző hajlakkokat vagy hasonló termékeket használunk, amikből kerülhet az arcbőrre is. Az elhalt hámsejtek eltávolítása is elengedhetetlen. Használjunk egy krémet vagy lemosót, amit direkt erre a célra találtak ki vagy csak keverjünk össze némi cukrot olívaolajjal vagy babaolajjal és azzal mossuk le az arcunkat. Ez utóbbit csak óvatosan használjuk, ha többnyire zsíros a bőrünk. És végül, de nem utolsósorban a lehető legkevesebbszer nyúlkáljunk az arcunkhoz és próbáljuk elkerülni a koszos dolgokat.

Ha követjük a fenti módszerek valamelyikét, akkor néhány héten belül látható változásokat érhetünk el. A saját tapasztalatink alapján választhatjuk ki, hogy nekünk melyik módszerek felelnek meg a legjobban. 

About Lebegő Csiga

Check Also

Mélyen a zsebébe nyúl a magyar szülő nyáron

Tábor, zsebpénz, nyaralás és játékok Budapest, 2017. június 22. – A nyári szezonban gyerekjáték bolti …