A borotválkozás és a sármos arcbőr

A cikk olvasási ideje kb. 6 perc

Ha első alkalommal készülsz megborotválkozni vagy már évek óta csupaszra borotválod az arcodat, de soha nem éred el a kívánt eredményt ez a cikk mindkét esetben a hasznodra lesz.  Szót ejtünk a borotválkozás módszereiről és a megfelelő eszközökről is.

Eszközök

Mindenek előtt jól meg kell választanod a különböző kellékeket. Ismerned kell a bőrödet és a pénztárcádat is. Szükséged lesz egy borotvára, valamilyen borotvazselére vagy habra, egy tükörre és még néhány hasznos holmira.

Különböző borotvákkal találkozhatunk a piacon. A modern többpengés borotvák a legnépszerűbbek, hiszen könnyű őket használni és minden árkategóriában megtalálhatóak. Legtöbbször a penge vagy akár az egész borotva eldobható.
A használhatóságuk, a hatékonyságuk és az élettartamuk nagyon különböző lehet. Egy high-end borotvával soha nem hozhatsz rossz döntést, de érdemes kipróbálni több félét akár az olcsóbbak közül is, hogy megtalálhassuk a számunkra legmegfelelőbbet.

barbeador
Az úgynevezett biztonsági borotva egy régebbi szerszám. Szükséged lesz némi gyakorlásra, hogy megfelelően tudd használni, de hosszútávon bőven megéri az erőfeszítést. Ezekkel a borotvákkal nem csak az arcbőröd lesz simább és szebb, de a pénztárcádat is boldoggá teheted velük.

Egy elektromos borotva jó választás lehet ha nem jössz ki jól a hagyományos borotvákkal. Könnyű őket használni, de koránt sem biztosítanak olyan szép eredményt, mint régebbi társaik.  Viszont ha egy kis borostát szeretnél az arcodra akkor egy ilyen szerszám hasznos lehet.  Akár szárazon is használhatóak, szóval nem mindig lesz szükséged borotvahabra. De ne feledd, hogy ez egy érzékenyebb bőrnél problémákat is okozhat.
A kihajtható biztonsági borotvák a legrégebbi madarak mind közül, és ezekkel a borotválkozás egy valóságos rituálévá változik. Ezek a borotvák mindennél szebb eredménnyel kecsegtetnek, de a megfelelő használatukhoz rengeteg gyakorlásra lesz szükséged.

Valamilyen zselé vagy hab mindenképpen ajánlott, mert ha szárazon borotválkozol az kifejezetten szomorúvá teszi a bőrödet. Ezekkel is megéri kísérletezgetni, amíg megtalálod a számodra legjobb megoldást. Ha zsírosabb bőröd van, akkor érdemes néhányszor natúr szappannal borotválkoznod. Ez azonban nagyon kiszáríthatja a bőrt ha túl sűrűn csinálod, szóval csak óvatosan vele.

Egy borotválkozó pamacs könnyebbé teheti a hab felvitelét és sokkal puhábbá teheti az arcszőrzetet. A legtöbb pamacs vaddisznó vagy borz szőréből készül. Az utóbbi sokkal jobb. Az aftershave balzsamok használata is segíthet elérni a kívánt hatást, de figyeljünk, hogy lehetőleg olyat válasszunk, amiben nincs alkohol.

A megfelelő borotválkozás

Kezdésnek mossuk meg az arcunkat. A legjobb ha közvetlenül zuhanyzás után borotválkozunk, mert a meleg vízgőz segít megpuhítani a szőrszálakat. Egy egyszerű arcmosó szappan és a meleg víz csodákra képes. Nem csak a baktériumokat távolíthatjuk el így az arcról, de segít megszabadulni az elhalt bőrdaraboktól, ezzel könnyebbé téve a pengék útját az arcunkon.
Ezek után felkerülhet a hab vagy zselé a bőrre. Mint már korábban említettem soha ne borotválkozzunk szárazon. Hagyni kell egy kis időt a szőrszálaknak, hogy megpuhuljanak. Egy perc bőven elég lesz. A borotválkozást mindig azokon a részeken kezdjük, ahol kevésbé sűrű a szőrzet, így a nehezebb részeken több ideje van felpuhulni a szőrszálaknak.

Helyezzük a borotvapengét az arcbőrre és a nyelet ne emeljük meg 30-40 foknál jobban, mert úgy könnyen megvághatjuk magunkat. Egyszerre csak egy kisebb területen húzzuk végig a pengét, majd emeljük fel. Borotválkozhatunk a szőrszálakkal szemben vagy a növésükkel megegyező irányban. Az előbbi simább arcot eredményez, de jobban irritálja a bőrt, szóval ezt csak akkor használjuk ha nem túl érzékeny a bőrünk.

Nem kell túl nagy erőt kifejteni. Ha túlságosan le kell nyomnod a borotvát az azt jelenti, hogy nem elég éles a penge és nem elvágja a szőrszálakat, hanem kitépi azokat. Lehet, hogy simább eredményt kapunk ha nagyobb erőt fejtünk ki, de ez irritálja a bőr belső rétegeit, ezzel benőtt szőrszálakat és vörös hegeket hagyva maga mögött. Fontos még, hogy egy területen ne menj át kettőnél többször. Ha hosszabbra nőtt a szőr az arcodon, először borotválkozz meg a szőrszálakkal megegyező irányba, hogy egy apró borostát kapj, ezután a másik irányba borotválkozva fejezzük be. A kettő között vigyünk fel újra habot.
Ha egy kicsit kifeszítjük a bőrünket az ujjainkkal, akkor sokkal közelebb tudjuk elvágni a szőrszálakat a bőrhöz. Érdemes minden vágás után lemosni a pengét folyó meleg víz alatt.

Amikor végeztél, fuss végig az ujjaiddal az arcodon, hogy ellenőrizd, nem maradt e még valahol néhány szőrszál. Főleg a nyakra és az állkapocs oldalára érdemes figyelni, ahol a szőrszálak különböző irányokba nőhetnek.
Ha valóban készen vagy, akkor most meg az arcodat hideg vízzel, hogy bezárd a pórusokat és eltávolítsd az összes borotvahabot. Ne töröld meg az arcodat, inkább csak itasd fel róla a nedvességet egy tiszta törülközővel.
Bekenheted az arcodat aftershave balzsammal vagy babaolajjal, hogy még simább arcbőrt kapj. Érezhető lesz a különbség. És ne felejtsd el letisztítani a borotvát miután végeztél. Mosd le a pengét és hagyd megszáradni, így tovább használható marad.

Ha úgy érzed, hogy már mindent tudsz, próbáld ki a kihajtható biztonsági borotvákat. Nincs annál jobb érzés, mint amikor a barátnőd arra meg ki reggel a fürdőbe, hogy egy ilyen régi szépséggel borotválkozol. Talán csak a tükörsima arcbőr, amit így elérhetsz.

About Lebegő Csiga

Check Also

Mélyen a zsebébe nyúl a magyar szülő nyáron

Tábor, zsebpénz, nyaralás és játékok Budapest, 2017. június 22. – A nyári szezonban gyerekjáték bolti …