Disney klasszikusa, a Hófehérke új köntösbe bújt – Hófehér és a vadász KRITIKA

A cikk olvasási ideje kb. 4 perc

Ki ne ismerné a Hófehérke és a hét törpe Disney-filmet. Valószínűleg mindenki látta már gyerekkorában és még most is kívülről fújja a történetet. Idén egy kalandfilm formájában került feldolgozásra ez a történet, mely teljesen újra értelmezi a mesét.

hofeher_es_a_vadasz

A Hófehér és a vadász című film bizonyos szempontból egy nagyszerű alkotás, de másfelől gyenge is. Mindenképp pozitívum, hogy nem a komplett mesét akarták filmre vinni a készítők, hanem az alapsztorit kívánták a saját értelmezésükbe átültetni. Ennek köszönhetően egy stílusos filmet sikerült létrehoznia a rendezőnek, Rupert Sanders-nek. Viszont ha a történetet teljes részletességében vizsgáljuk, akkor az mondható el, hogy roppant egyszerű, egysíkú és talán unalmas is. Legalábbis sokan így gondolják, hiszen elég sűrűn előfordul, hogy kevésbé mozgalmas a film. Véleményem szerint ez nem feltétlen baj e mű esetében. Hiszen egy roppant egyszerű, nem komplikált „gyermekmese” ez. Ennél fogva nem is kell, hogy mindig izgalmas cselekménnyel kecsegtessen a film, a történet jellegénél fogva. Gyakran elég, ha csak a semmitmondó vándorlást látja a néző, a szimpla menekülést. Ennek a történetnek ilyennek kell lennie. Persze biztos akad olyan, aki ettől eltekintve állandóan izgalmakkal teli képsorokat vár el ettől a filmtől.

Ha már gyakran kevésbé cselekmény dús a történet, akkor viszont a látvány veszi át a szerepet a filmben. Fantasztikus CGI effektekkel és mindenfajta látványelemmel kecsegtet a film. Elképesztő színvilág tanúja lehet a néző. Szerencsére nem esik túlzásba a film és ez még a kellő határon belül nyilvánul meg. Továbbá a kevésbé látványos jeleneteknél is olyan helyszíneken játszódik a történet, ami szintén magával ragadó. És ha már néha átveszi a látvány a szerepet, akkor azt kell hogy mondjam, hogy ez az egyensúly jól el van találva. Vagyis ha a történet kibontakozása a lényeges, akkor az izgalmaknak lehetünk a tanúi, és ha unalmasabb rész jön, hogy ne aludjunk el, akkor ámulhatunk. Mindez jó ritmusban váltakozik.

20120531-hofeher-es-a-vadasz7

A színészi felhozatal és az ő munkájuk is igazán megfelelő. Kristen Stewart alakítja Hófehért, ami igazán jó választás volt, hiszen tényleg elbűvölő szépségként van jelen a filmben, mint ahogy a történet mondja. Bár a film hófehér bőrűnek jellemzi, ennek ellenére mégse teljesen falfehér a színésznő a műben, de ettől eltekintve még abszolút passzol rá a szerep. Valószínűleg Chris Hemsworth-ot sem kell bemutatnom. Őrá esett a Vadász szerepe, ami szintén jó választás. Charlize Theron a gonosz boszorka, Ravenna. Rá se lehet panasz.

20120531-hofeher-es-a-vadasz6

Még érdemes pár szót ejteni a zenei aláfestésről, ami nem rossz, de semmi extra vagy magával ragadó nem fedezhető fel benne. Viszont az operatőrök nagyszerű munkát végeztek. Igazán látványos beállítások részesei lehetünk a film nézése során.

Tehát a Hófehér és a vadász című kalandfilm egy egész jól sikerült feldolgozása a klasszikus Hófehérke történetének. Nem túl bonyolult történetvezetéssel, de ennek a filmnek nem is kell annak lennie, én úgy gondolom. És hogy ennek ellenére élvezhető legyen a film, a színészi játék és a látványelemek szórakoztatnak minket a történet mellett.

About E.T.

A Debreceni Egyetem Szabad Bölcsészet szakának Filmtörténet és filmelmélet szakirányán végeztem. Továbbá a Debreceni Református Hittudományi Egyetemen szereztem Sajtótechnikus végzettségemet. Tanulmányaimból fakadóan a filmek világa és a filmkritika írás különösen érdekel. A filmek területén kiváltságos érdeklődési területem nincs, minden érdekel, ami filmmel kapcsolatos.

Check Also

Nyári olvasmányok 1000 forint alatt

Öt szórakoztató történet magyar íróktól, amit a kütyüdre töltve bármikor magaddal vihetsz a nyaralásra, és …