Kevert almás és diós sütemények

A cikk olvasási ideje kb. 3 perc

Itt az ősz és érik az alma, potyog a dió. A hűvösebb napokban nem rossz dolog a meleg konyhában tevékenykedni. Hoztam is pár sütemény receptet!

Almás szelet 

1 evőkanál zsírt 2 egész tojással, 40 dkg cukorral habosra keverünk. 40 dkg reszelt almát, 10 dkg darált diót, 1 csomag sütőport, 1 vaníliás cukrot, végül 40 dkg lisztet teszünk bele. Zsírozott, lisztezett tepsiben sütjük. (Megj.: az almát finomra kell reszelni, mert úgy ad annyi levet, hogy jól kikeverhető legyen a tészta.)

Kavart almás sütemény (hasonlatos az előző bejegyzésemben lévő hamar finom süteményhez)

A tepsit fóliával kibéleljük, sűrűn lerakjuk hámozott almaszeletekkel, és a következő masszát öntjük rá: 25 dkg cukrot 3 egész tojással, 2 kávéskanál fahéjjal habosra keverünk. 25 dkg lisztet, 1 sütőport és 30 dkg reszelt almát adunk hozzá. Ezt a masszát ráöntjük az almára, amikor félig megsült vágott dióval megszórjuk, majd készre sütjük.

Diós lepény

15 dkg vajat 15 dkg cukorral kikavarunk, majd 15 dkg darált diót és 15 dkg lisztet keverünk hozzá. Vaníliás cukrot, 1 citrom reszelt héját, 4 evőkanál tejet és 3 tojás habját keverjük még hozzá. A tésztát kivajazott, lisztezett kisebb formába tesszük, közepes tűzön megsütjük.

Tetejére: 20 dkg cukrot 3 tojássárgájával kikeverünk, végül 1 citrom levével ízesítjük. A tészta tetejére simítjuk, és visszatesszük a sütőbe száradni.

Kavart diós

1 bögre (2 dl-es) liszt, 1 bögre cukor, 1 bögre tej, 1 bögre tisztított dió (mérés után daráljuk csak le), 1 evőkanál zsír (kb. 3 dkg), 1 sütőpor, 1 tojás kell az elkészítéséhez. Mindezeket keverőtálban simára keverjük. Zsírozott, lisztezett tepsiben (24×48-as) sütjük.

Püspökkenyér

1 egész tojást 20 dkg cukorral, 5 dkg vajjal habosra keverünk, hozzáadunk 25 dkg lisztet, 1 csomag sütőport és 2 dl tejfölt. beleszórunk 10 dkg mazsolát, egy marék összevagdalt dióbelet. Vajjal kikent őzgerincformába öntjük és lassú lángon sütjük. (Könnyen csomagolható és sokáig eláll.)

Egyensúlysütemény

20 dkg vajat habosra kavarunk 20 dkg cukorral és 4 tojássárgájával. Majd hozzákeverjük a tojások felvert habját, lassan belecsurgatunk 20 dkg lisztet. Kevés fahéjas vagy vaníliás cukorral ízesítjük. Zsírozott, lisztezett tepsibe öntjük és megszórjuk gorombára vágott mandulával vagy dióval, majd megsütjük.

Jó étvágyat!

Legközelebb szintén almás, de más típusú süteményekkel jelentkezek!

About Sylvia89

Check Also

Mélyen a zsebébe nyúl a magyar szülő nyáron

Tábor, zsebpénz, nyaralás és játékok Budapest, 2017. június 22. – A nyári szezonban gyerekjáték bolti …