Gyilkos tej

A cikk olvasási ideje kb. 6 perc


Bár nem teljesen tartozik a blog profiljába az élelmiszerekkel kapcsolatos tévhitek boncolgatása, van, ami mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Újabban egyre többet hallani, hogy a tehéntej ártalmas: allergiát okoz, autizmushoz, cukorbetegséghez vezet fogyasztása – és még sorolhatnánk a tejnek tulajdonított, de bizonyítatlan vagy tudományosan cáfolt állításokat. Ma már evidenciának számít, hogy a csecsemők táplálására az anyatej a legalkalmasabb, és az is általánosan elfogadott, hogy a kalciumbevitel egyik legfontosabb forrása a tej – még ha jelentőségét egyesek vitatják is. Ezzel együtt olyan hír(esztelés)eket is hallani/olvasni, hogy más állatok teje viszont kifejezetten egészséges: a kecsketejet némelyek az allergia egyetlen ellenszerének tekintik. A tejfogyasztás előnyeiről és hátrányairól szóló vita lefolytatására nem ez a blog a megfelelő színtér, kérjük, ezt a felületességet ne is kérjék számon rajtunk. A tejjel kapcsolatos nyilvánvaló hazugságok, félrevezető állítások megcáfolása ugyanakkor nem csak a táplálkozástudomány feladata.

Mostani bejegyzésünkben ilyen aprómunka elvégzésére vállalkozunk.

A pasztőrözött tej 150-szer több vért, gennyet és székletet tartalmaz mint a friss házi tej

– olvashatjuk ezt egy magyar nyelvű egészségportálon. Nocsak, kemény kezdés (forrásmegjelölés, konkrét adatok nélkül), de ne lepődjünk meg, hiszen a stáblistán sokat próbált akcióhősökre lelhetünk. De olvassunk tovább:

A pasztőrözött tejtermékek előállítása az elképzelhető legmocskosabb tejüzemekben történik, ahol a vér, genny, E. coli és egyéb valóban veszélyes kórokozóktól való rutinszerű megszabadulás csak pasztörizálás útján képzelhető el.

Végül is ez a lényege a pasztőrözésnek, hogy megöljön mindent, ami életben lehet az ultra-piszkos tejben. Az igazi célja a pasztőrözésnek nem egyszerűen az, “, hogy a tej biztonságos” legyen, hanem hogy a tejipar működése koszos is lehessen. Ez így sokkal könnyebb, csak kifőzni a “szart” a tejből (igen, van fekália benne), minthogy megtisztítsák a gépeket.

Hála a pasztőrözésnek, nem kell, hogy alaposan kimossák a fejőgépeket, nem kell sterilizálni a tejes konténereket, nem kell, hogy kezet mossanak, és nem kell tiszta fejési környezetet fenntartani.

A tejelő tehenek szennyben élnek.

Természetesen a tejipar sokkal inkább pasztörizál, minthogy steril környezetet biztosítson a tehenészetekben.

Szóval a pasztörizált, homogenizált tej vásárlása egy mocskos, fertőzött és koszos tejet forgalmazó iparágat támogat.

Vér, genny, baktériumok és ürülék – egy pohár tej, tiszta fej!

Csak úgy röpködnek a merész kijelentések, féligazságok alaptalan vádaskodással spékelve. Féligazság az, amit a pasztőrözésről ír: annak célja valóban a kórokozók elpusztítása, de nem igaz az, hogy azért pasztőröznek, hogy a szándékosan vagy gondtalanságból szennyvíz minőségűvé tett tejet újra fogyaszthatóvá tegyék. A tej még a legnagyobb gondosságú állattartási, fejési és feldolgozási technológia mellett is tartalmaz kórokozókat, amelyek megbetegíthetik az embert (pl. TBC-t okozhatnak), vagy a tej “elromlásához” vezethetnek. Lehet kárhoztatni a házi tejhez képest sovány (“kiveszik” a tejből a tejszínt – vaj lesz belőle), íztelen (a hőkezelés hatására változik az íz) tejet előállító tejipart, de azzal vádaskodni, hogy a tejben ürülék, szenny van, egy kicsit meredek.

Ezen túlmenően a hagyományos tejelő tehenek a következőket kapják:

• Antibiotikumok

• Rovarirtó szerek (DDT, dioxin, atrazin stb.), amit a tehén a takarmánnyal elfogyaszt, a tejzsírban választódik ki, és továbbadódik az emberbe.

Ugyan miért és hogyan kezelnék a teheneket egy Európában jó 40 éve betiltott rovarölőszerrel, a mezőgazdaságban soha nem használt méreggel? Vagy arról lehet szó, hogy a szerző szerint ezeket az állatok a lelegelt szénával együtt fogyasztják el? Az antibiotikumok ügye más tészta: ha nem tartják be a várakozási időt kezelés után, elméletileg valóban lehet a tejben antibiotikum. A Magyar Élelmiszerkönyv szabványának megfelelő tej nem tartalmazhat egészségre veszélyes mennyiségű antibiotikumot – ha ezt betartatják, indokolatlan a rémhírkeltés.

A legtisztább tej a világon? A tiszta gazdaságból származó friss tej!

Ez a legtisztább, legérintetlenebb tej a világon. És miért? Mert az kell, hogy legyen. Ha azt szeretnénk, hogy tiszta, friss tejterméket kapjunk pasztőrözés nélkül, akkor egy szuper tiszta létesítményben egészséges teheneket kell tartanunk, szigorú tisztaság gyakorlata mellett.

Ezt nem értem pontosan. Ezek szerint ezek a tehenek egy olyan bolygón legelnek, ahol nincs DDT, dioxin és atrazin? És hogyan garantálható a székletmentes tej? Tartsuk be az elvárható tisztasági szabályokat? De vajon miért feltételezi a szerző, hogy a tejipar nem így jár el? És ha a tejipar nem, akkor ki?

A pasztőrözött tejben az emésztőenzimek a hő hatására megsemmisülnek, így az allergiás reakciókat okozhat. A pasztőrözött, homogenizált tej elősegíti a szívbetegség, elhízás, autoimmun rendellenességek, székrekedés, arcüreggyulladás és sok egyéb krónikus egészségi állapot kialakulását.

Ez már tisztább beszéd. Tehát a pasztőrözéssel van a baj: a hőkezelés hatására bekövetkező változások hatására a tej veszélyes, mérgező folyadékká válik. Mindez természetesen nem igaz: bár a fehérje-összetétel némileg változik, egyes vitaminok szintje csökken, a tej ettől még ugyanaz a fontos kalcium- és fehérjeforrás marad, mint hőkezelés előtt. Meglepő, hogy ez a “vita” még zajlik: jó 70 évvel ezelőtt, a hőkezelés elterjedése idején lehetett hasonlókat olvasni. A pasztőrözés előnyei azóta nyilvánvalóak (fertőzések megszűntek), a felsorolt veszélyeket tudományos bizonyítékok nem támasztják alá. Lehet a házi nyers tejet szeretni (e sorok szerzője is a forralt házi tejet favorizálók közé tartozik), ezzel együtt felelőtlenség egy értékes és alapvető élelmiszerrel kapcsolatos rémhírekkel sokkolni az jámbor olvasókat.

forrás: https://kodpiszkalo.blog.hu/2012/09/28/a_tej_halal_gyengeseg_betegseg

GD Star Rating
loading...

About Garuda

Check Also

Kezdődik a számolgatás a magyar válogatottnál

Jelen állás szerint még mindig van esélye kijutni a magyar labdarúgó-válogatottnak a 2020-as Európa Bajnokságra, …