Egy nap, három terrorakció

A cikk olvasási ideje kb. 5 perc

Nem úgy tűnik, hogy nyugodt ünnepek elé nézünk, mivel karácsony előtt öt nappal három terrorakció is történt, csupán egy nagy leforgása alatt. Teherautó száguldott a tömegbe a német fővárosban, lövöldöztek Svájcban, nagykövetet lőttek agyon Ankarában. – Ez mind tegnap történt. Csak remélhetjük, a világ őrülete ezek után alább hagy és megengedi, hogy békességben teljen el a kereszténység legnagyobb ünnepe a következő napokban. Mivel a fenti támadások nemrég történtek, kevés információ elérhetőek róluk, de megpróbáltuk összeszedni, hogy eddig mit tudunk.

Többen megsebesültek a svájci városban | Fotó: Index.hu - Arnd Wiegmann / Reuters
Többen megsebesültek a svájci városban | Fotó: Index.hu – Arnd Wiegmann / Reuters

Lövöldözés Zürichben

Egy iszlám imahelyen kezdett el lövöldözni egy férfi, azt egyelőre még nem erősítették meg, hogy vallási okok állnak a támadás hátterében. – írja az Index.

A támadó este fél hatkor lépett be az imaterembe, ahol lövöldözni kezdett, három embert sebesített meg, egy harminc, ötvenhat és egy harmincöt éves férfit. Előbbi kettő súlyos, utóbbi közepesen súlyos sérülést szenvedett el.

Az imaterembe nagyjából nyolcvan hívő járt rendszeresen, de a támadás idejében nem voltak ott mindannyian.

A támadó elmenekült tette elkövetése után, kutyás rendőrök keresték. Azt, hogy pontosan hányan voltak a helyszínen a bűncselekmény elkövetése idejében, nem lehet tudni, ahogyan az indíték sem világos.

A támadás után, közel, mindössze háromszáz méterre az imateremtől találtak egy férfi holttestet, egy fegyverrel a közelében. A rendőrség még vizsgálja, hogy a lövöldöző holtestét találták-e meg.

lelottek-az-orosz-nagykovetet
Lelőtték az orosz nagykövetet | Fotó: hirtv.hu

Agyonlőtték az orosz nagykövetet Ankarában

Andrej Gennagyijevics Karlov, ankarai orosz nagykövet egy fotókiállítást nyitott meg a török fővárosban, amikor a mikrofonnál állva egyszer csak hatalmas dördülés rázta meg a kiállítótermet és a nagykövet összeesett. Egy huszonkét éves török rendőr hátba lőtte. – számolt be a HírTV.

Ezután arabul és törökül is kiabált, többek között, hogy “Allah a leghatalmasabb”, “Mi meghaltunk Aleppóban, ti meghaltok itt!”, “Ne feledjétek Aleppót”. – A támadó ezzel arra utalhatott, hogy azért követte el a gyilkosságot az orosz nagykövet ellen, mert orosz harci repülőgépek bombázták Aleppó szír várost.

Putyin és Erdogan viszont provokációról beszél. Az orosz elnök és török kollégája is megerősítette a tragédia után, hogy nem fog sikerülni a támadó valódi célja: nem romlik meg a két ország kapcsolata. Ennek egyébként fenn állt a veszélye, ugyanis a török haderő 2015 végén lelőtt egy orosz vadászgépet Szíria légterében, mert az – ahogy mondták – veszélyeztette Törökország légterét is. Oroszország felháborodott az eset után, heves szóváltás is történt orosz és török politikusok között, de azóta rendeződni látszott a két ország viszonya, ami mindenkinek az érdeke, hiszen két igazán nagy hadseregről van szó, beláthatatlan következményekkel járna egy orosz-török katonai konfliktus.

A gyilkos török rendőrt saját kollégái a helyszínen lelőtték.

berlini-terror
Terror Berlinben | Fotó: MNO.hu – Odd Andersen / AFP

Kamion hajtott a tömegbe Berlinben

Talán mindhárom eset közül ez váltotta ki a legnagyobb visszhangot a sajtóban. Németország fővárosában egy pakisztáni menekült leszúrta egy lengyel kamion sofőrjét és átvette az uralmat a jármű felett, majd körülbelül hatvan kilométer/órás sebességgel belehajtott a tömegbe egy karácsonyi váráson.

Tizenkét ember azonnali halálát okozta, további negyvennyolc ember sérült meg, ebből tizennyolcnak nagyon súlyos az állapota. – írja az MNO.

Az elkövető mindössze huszonhárom éves, és a menekülthullámmal érkezett vagy 2015 végén vagy 2016 elején. A vizsgálatok alapján több útlevéllel is rendelkezett, tehát egészen biztosnak látszik, hogy már azért jött Európába, hogy terrorakciót hathasson végre.

Angela Merkel, német kancellár kiábrándítónak és elgondolkodtatónak nevezte, hogy ilyen embereknek nyújtott védelmet Németország. Döbbenetesnek nevezte, hogy terroristák is bejutottak Európába a menekültekkel együtt.

About Nagy Zsolt

Check Also

Sikeresen zárult az útdíj-visszajelző készülék új funkciójának tesztelése

Nullára csökkent a hibás tengelyszámokból adódó e-útdíj bírságok száma a bevezetés óta A tengelyszám-állítás jelentési …