(Photo by Bill Pugliano/Getty Images)

Donald Trumpnak hívják az USA új elnökét

A cikk olvasási ideje kb. 3 perc

Majd’ egy éven át tartó, heves kampány végén november 8-án tartották az Amerikai Egyesült Államokban az elnökválasztást. Donald Trump győzött.

A Demokrata Párt képviseletében Hillary Clinton indult az elnökválasztáson, a Republikánus Pártot pedig Donald Trump képviselte.

Éjszaka kiderült az eredményszámlálásokat követően, hogy huszonkilenc államban Trump győzött, ezzel kétszáznyolcvankilenc elektort szerzett, a győzelemhez kétszázhetven szükséges, így aztán egyértelmű, sőt fölényesnek mondható győzelmet aratott a hetven éves üzletember a hatvankilenc éves politikus(feleség) felett.

Clinton egyébként volt már first lady, szenátor és külügyminiszter is az USA-ban, idei elnökjelöltségével pedig ő volt a történelem első női elnökjelöltje az Egyesült Államoknak. Ha nyert volna, ő is beállt volna a leköszönő Obama elnök mögé, abban a tekintetben, hogy Obama is magáénak tudhat egy elsőséget, ugyanis ő volt az első színesbőrű elnöke az USA-nak.

Trump számos botrányos kijelentést tett az elmúlt időszakban, ilyen volt például, amikor San Bernardinóban történt lövöldözést követően azt mondta, megtiltaná az összes muszlimnak a beutazást, amíg ki nem vizsgálják, “mi folyik ebben az országban”.

A lövöldözésben tizennégyen meghaltak, több mint húszan megsebesültek. Később kiderült, az elkövetők mind muszlim vallású terroristák voltak és az Iszlám Állam utasítását hajtották végre.

Ameddig nem tudjuk megtalálni és megérteni a probléma forrását, addig nem lehet az országunkat kitenni a kizárólag a dzsihádban hívő, mások életét semmibe vevő emberek támadásainak

– mondta akkor Trump.

Kampányígéretei között az is szerepelt, hogy szigorítani fogja a bevándorlási törvényeket, valamint, hogy falat építtet az Egyesül Államok-Mexikó határra, hogy ezzel is csökkentse a déli szomszédból érkező rengeteg illegális bevándorló létszámát. Mindezt a mexikóiak által hazautalt pénz megadóztatásából kívánja fedezni.

Mexikói politikusok jelezték, nem ajánlják Trumpnak, hogy ujjat húzzon velük, hiszen Amerika is sokat veszthet, ha megromlik a két ország kapcsolata.

Az USA-ban egyébként rengetek mexikói vállalat működik, sorozatgyártók közül a két legnagyobb például a Telemundo és az Univisión. Adójuk által hatalmas összegekkel járulnak hozzá az USA költségvetéséhez, aminek kiesése nagy kárt okozhat a Fehér Háznak.

Felszólítjuk az amerikai népet, hogy utasítsák el ezt a (Trump által képviselt) stratégiát és akadályozzák meg, hogy Donald Trump legyen a világ leghatalmasabb országának elnöke, aki fenyegetést jelenthet a bolygó stabilitására és békéjére

– mondta Miguel Barbosa a mexikói Demokratikus Forradalom Pártjának frakcióvezetője.

 

About Nagy Zsolt

Check Also

Terrortámadás történt Szentpéterváron

Hétfő kora délután két nagy robbanás rázta meg az orosz nagyváros, Szentpétervár metróhálózatát. Egyik detonáció …