Szörnyű betegségek leselkednek Liptai Claudiára és második gyerekére

A cikk olvasási ideje kb. 5 perc

Megszületett Liptai Claudia népszerű műsorvezető második gyermeke, a gyönyörű anyukát a sors ezúttal egy kisfiúval ajándékozta meg! Ám számos veszély, betegség leselkedik rájuk!

Október 28-án megszült Liptai, akit terhesen láthattunk a nemrégen indult Extrém Activity-ben. A színész-műsorvezető első leánygyermeke után most egy fiúnak adott életet, aki a Pataki Marcell Ádám nevet kapta szüleitől. A baba ötvenhét centiméterrel és háromezer-hatszázkilencven grammal született. Tehát a kis vasgyúró készen áll a trónöröklésre! Lesz is mit örökölnie, hiszen az apuka egy negyven éves történetre visszatekintő cukrászda tulajdonosa. Az örökségért azonban három testvérével kell majd megküzdenie.

Claudia Facebookon jelentette be a hírt | Fotó: facebook.com
Claudia Facebookon jelentette be a hírt | Fotó: facebook.com

 

Egy nagy szerelem kezdete!

Claudia 2015 tavaszán úgy érezte, valami újat szeretne átélni, ezért beiratkozott egy cukrásztanfolyamra. Tavaly júliusban pedig érkezett a nagy bejelentés, hogy egymásba szerettek a gyakorlati helyet biztosító cukrászda nagyfőnökével… A harmincöt éves férfinak előző házasságából már van három gyermeke. Claudiának pedig egy édes kislánya, Panka, akinek Gesztesi Károly színész az apukája.

Gesztesi Károlytól van Panka | Fotó: blikk.hu
Gesztesi Károlytól van Panka | Fotó: blikk.hu

Pataki Ádám még házasságban élt, amikor Claudia bekerült mellé dolgozni. A férfi első látásra szerelmes lett a nála hét évvel idősebb nőbe. Ő viszont eleinte elutasította a közeledést, hiszen nem akarta még csak a látszatát sem kelteni annak, hogy egy házas apukával bonyolódik kapcsolatba… Ádám emiatt gyorsan pontot tett addigi kapcsolata végére, hogy Claudiával lehessen. Úgy nyilatkozott a Blikknek, ez könnyen ment, hiszen a házassága már akkor sem működött túl jól, de ő mégis az egyenes utat választotta és mielőtt Claudiával bármibe is belefogtak volna, megmondta akkori feleségének: már mást szeret!

Ennek a döntésnek a meghozatalában erősítette a férfit az is, hogy édesapja egy évvel ezelőtti hirtelen halála rádöbbentette: a jelenben, a pillanatnyi boldogságnak kell élni, hiszen senki sem tudja, meddig tart az élet!

Claudia az elején vonakodott a kapcsolattól, hiszen ő is sok mindent átélt már, de még így negyvenen túl is képes és bátor volt belevágni egy új szerelembe, azzal sem törődve, az emberek megszólhatják, amiért egy majd’ tíz évvel fiatalabb házas férfit szeret! A szépséges anyuka és apuka korkülönbsége egyébként megegyezik a most megszületett Ádámka és Claudia első gyermeke, Panka korkülönbségével, hiszen a lány már tíz éves!

Panka tehát kapott három testvért, a férfi előző házasságából. Idén pedig megérkezett az újabb lurkó, akit a lány a nagy korkülönbség miatt sok mindenre megtaníthat majd.

Claudia az új párjával, Pataki Ádámmal | Fotó: blikk.hu
Claudia az új párjával, Pataki Ádámmal | Fotó: blikk.hu

 

Számos veszély leselkedik egy anyukára és a babára is, ha negyven felett szül

Csodálatra méltó, hogy Claudia be merte vállalni még így negyvenharmadik életévét betöltve is azt, hogy kihord még egy gyermeket, hiszen számos veszélye van annak, ha egy ilyen korú nő esik teherbe. Claunak és Ádámnak valószínűleg rengeteg időt kellett a hitvesi ágyban tölteniük, hiszen a fogantatás hosszabb időt vehet igénybe, ha valamelyik szülő már nem húsz-harminc éves. Emellett a nagy eséllyel fejlődhet ki terhességi cukorbetegség.

Különböző kromoszóma-rendellenességek veszélye is jelentősen megnő, a baba nagy eséllyel szenvedhet a későbbiekben Down-szindrómában vagy Edwards-kórban.

A Down-szindróma értelmi fogyatékossággal és testi rendellenességekkel jár. A Down-szindrómás gyermek külső jegyei közé tartozik a lapos arc, az elálló fülek, rövid végtagok vagy alacsony növés. Továbbá pajzsmirigy-rendellenességek is felléphetnek.

Down-szindrómás gyerekeknél számos testi elváltozás léphet fel | Fotó: Internet
Down-szindrómás gyerekeknél számos testi elváltozás léphet fel | Fotó: Internet

Az Edwards-kór  még több testi elváltozást okoz. Ilyen például a fej és arc abnormalitásai: az orr gyakran felfelé áll, a fülek kicsik és lejjebb csúszottak lesznek. Valamint az ebben a kórban szenvedő csecsemők csak korlátozott módon képesek mozgatni a csípőjüket. Továbbá – amire Claudiának különösen figyelnie kell -, a fiú csecsemőknél jellemző a rejtettheréjűség (a herék ilyenkor nem szállnak le a herezacskóba, hanem a hasüregben maradnak).

Az anyára nézve is veszélyes lehet, ha negyven felett szül. A szövetek nem olyan rugalmasak, mint fiatalabb társaiknál, a méhizomzat is sokkal nehezebben húzódik össze ebben a korban szülés után és rengeteg vérzéses szövődmény is felléphet!

Claudia átlag feletti anyagi helyzete miatt szerencsére egészen biztosan elejét tudta venni megfelelő szűrésekkel az effajta szörnyű betegségeknek.

 

Források:

Edwards-kór

Down-szindróma

40 feletti terhesség veszélyei

About Nagy Zsolt

Check Also

Jelentés a könyvfesztiválról

Szerzőként megjelenni a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon talán minden író álma. Hatalmas élmény találkozni az olvasókkal, …