Ezt nézned kell!

A cikk olvasási ideje kb. 7 perc

A napokban vetítették le a TV2-n a Szeretned kell! című sorozat 100. epizódját. A Mexikóban 137 részt megélt telenovella tehát itthon is a vége felé közelít. Ebben a cikkben kitérek a történetre, ugyanúgy ahogy a sorozat erősségeire és gyengeségeire is.

Az eddig látott novelláktól merőben eltérő alkotás nagyon sikeresnek mondható volt minden országban, ahol megvásárolták és leadta a tévé. De miről is szól a történet?

sz2Az egész koncepció két ellenséges családról szól, a Monetegro és a Gómez Luna család szembenállásáról. Mindkét családfő üzletember, ráadásul ugyanolyan üzletek megszerzéséért harcolnak, így elkerülhetetlen, hogy keresztezzék egymás utjait. Az üzleten túlmenően van egy másik dolog is, ami miatt örök ellenségek: a szerelem. Arturo Montenegro és Eladio Gómez Luna ugyanabba a nőbe szerelmesek. Sok évvel ezelőtt Arturo menyasszonya volt Julia, szakításuk után azonban Eladióhoz ment feleségül. Mindkét férfi dúsgazdagságban él családjukkal együtt. Eladiónak és Julianak egy közös gyermekük született, David, valamint otthonukban nevelik Eladio keresztfiát, Franco-t is… róla azonban kiderül, hogy valójában Eladio vérszerinti fia, aki abból a románcból született, aminek hibájába még akkor esett Eladio amikor rossz volt a házasságuk Juliával. A kezdeti nehézségek után viszont kezdett széppé válni Eladio és Julia házassága, aminek viszont most végleg véget vetett az, hogy kitudódott a nagy titok, az eltitkolt fiú, és az, hogy ő is ott élt velük egy házban.

Arturo Juliával való szakítása után feleségül vette Nina-t, akit gőgös természete miatt egyre nehezebben visel el, pedig három közös gyermekük és Arturo előző viszonyából született fiával nagycsaládot alkotnak, ami a boldogság kulcsa lehetne. De amikor Arturo és Julia újból találkoznak egy jótékonysági rendezvényen, az érzelmeik felszínre törnek egymás iránt.

A telenovella rengeteg szálon fut, ezért nehéz minden részletét leírni a történetnek, csak azzal oldalakat lehetne kitölteni, főleg a századik epizód után… erre a sorozatra nem igaz az, ami a műfaja többi példányára valóban elmondható; unalmas és vontatott. Ez az alkotás pörgős, minden részben új és új dolgok történnek, ha kihagyunk néhány részt, már azt sem tudjuk, ki kivel van. És épp ez a bizonyíték az újabb tényre, ami távolabb viszi a Szeretned kell!-et a többi novellától: a karakterek nem feketék vagy fehérek, nem csak jók vagy nem csak gonoszak. Minden szereplőnek megvan a kezdetkor a természete, ami beskatulyázásra ad okot, de amikor a cselekmény előre halad, követik a karakterek is, az írók vigyáztak arra, hogy egy minden ízben modern és sokkal-sokkal átgondoltabb telenovellát adjanak a nézőknek. Izgalmas ízt ad a sorozatnak, hogy a novellákban megszokhatott jó és gonosz karakterek megváltoznak, a kezdetben jóságos, erkölcsös és tisztességes Arturo mostanra már nem riad vissza semmitől annak érdekében, hogy visszaszerezze Juliát, továbbá lefizeti a szemtanúkat is, hogy Eric fia rendőrségi ügyében hazudjanak… míg ezt az első epizódokban közelről sem néztük volna ki belőle. Épp ellenkező változáson meg át Eladio, a keménykezű, gátlástalan üzletember egyre tisztességesebb üzletekre törekszik. Még a magánéletében is változik, eleinte erőszakkal otthon tartott Julia ma már szabad és Eladio sem próbálja korlátozni. Julia az a karakter, aki viszonylag tartja magát a régi önmagához, kisebb ingadozások nála is megfigyelhetőek, de azok inkább csak a történésekre reflektálnak és nem az alaptermészete változik. Eleinte rettegett és szabadulni akart Eladio mellől, mivel azzal zaklatta, David nem is az ő fia, hanem Artorotól vagy, mivel rémképei szerint megcsalta, aztán mikor Eladio változni kezd, Julia újra felismeri benne azt az embert, akihez hozzáment feleségül, és újra beleszeret. De amikor kiderül, hogy Franco Elado édesfia, és nem róla, hanem éppen Eladioról mondható el a házasságtörés, végleg elveszti bizalmát a férje iránt és válni akar.

A sorozat másik szálán futó, fő szerelmi szálnak nevezhető fiatalok viszonya: az ellenséges üzletemberek gyermekei egymásba szeretnek: David és Regina között olthatatlannak tűnő szerelem lobban, de sokat szenvednek apáik viszálya miatt. Mindez abban tetőzik, amikor napvilágra kerül, hogy Arturo vissza akarja szerezni Juliát, és, amikor Regina meglátja őket csókolózni szakít David-al, hiszen nem akar olyasvalakivel járni, akinek az anyja az apja szeretője és ők ketten nagy fájdalmat okoznak az anyjának, mert Nina továbbra is igaz szerelmet érez Arturo iránt. Ezzel el is értünk Nina változásához is. A kezdetben nehéz természetű, önző, a felső tízezerben páváskodó nőszemély képét mutató Nina mostanra megmutatta szenvedő arcát, aki valóban szerelmes férjébe és mindent meg akart tenni, hogy ne veszítse el, de amikor Arturo több és több fájdalmat okoz neki azzal, hogy mindig tudtára adja, már nem szereti és Juliával akar lenni, a nő sem akar tovább megalázkodni és méltóságból azt mondja, már ő is el akar válni. A háttérben azonban láthatjuk a sok szenvedést, amit átél. Marlene Favela remekül alakítja Nina szerepét.

Azt a csókot, aminek hatására Regina szakít David-al csak Arturo akarta, Julia – látva azt, hogy a fiatalok miattuk sz1nem lehetnek boldogok – semmit sem akar Arturotól, a férfit viszont ez sem hatja meg, pénzével, hatalmával mindent elkövet, hogy Juliát teljesen elválassza Eladiotól. Ebben partnere Julia idős és beteg, de ugyanakkor kapzsi és mindenre képes apja, Humberto. Tőle tudta meg egyébként Arturo azt az információt, amivel rá tudták venni Juliát a válásra: Franco a vérszerinti fia Eladiónak. Humberto csak érdekből segít Arturónak, nem azért, hogy lánya azzal lehessen, akit szeret, őt ez nem érdekli, az viszont sokkal inkább, hogy Arturo felajánlotta neki, hogy ha segít neki abban, hogy visszakapja Juliát, akkor valóra váltja az öregember régi vágyát, hogy legyen egy saját kaszinója. Ennek érdekében Humberto a saját lányát is képes manipulálni.

A történet gazdagságát mutatja, hogy Eric (Arturo fia) és a feleségének gyermeke születik, akit a mostani részekben a saját apja raboltat el, hogy így higgye azt a bíróság, hogy Consuelo alkalmatlan anyának és elvegyék tőle, így állna rajta bosszút, azért mert a nő el akar válni tőle. Az elképesztően pökhendi Eric férfiúi büszkeségét ez elviselhetetlenül sérti.

A történet tehát végeláthatatlan, megannyi történés, szál fut még a telenovellában, amit terjedelmi korlátok miatt nem írhatok le, de mindeneképpen elég érdekesek ahhoz, hogy adj neki egy esélyt, főleg, mivel a fináléhoz közeledve még inkább be fog indulni a cselekmény, még izgalmasabb és meghökkentőbb fordulatok várhatóak abban az igencsak újító novellában, amit a Televisa gyártó cég a telenovellák mai válsága miatt eszközölt. Az eddigieknél több kültéri jelenet, magasabb képminőség, profibb operatőri munka, kevésbé vontatott jelenetek a vágásoknak köszönhetően, a Szeretned kell!-ben alig lehet kitartott jelenetekkel találkozni, amik a megdöbbent arcokat mutatnák hosszú másodpercekig. A felesleges és idegesítő sallangoktól megtakarított novella elnyerheti azok tetszését is, akik eddig nem szerették ezt a műfajt.

 

About Nagy Zsolt

Check Also

Kondorosi iskolások filmterve vált valóra

Közel húsz általános iskolai osztály diákjai pályáztak filmtervekkel az EAThink2015 Európai Uniós projekt nemzetközi pályázata …