Vízilabda Európa Bajnokság

A cikk olvasási ideje kb. 3 perc

Kezdetét vette Budapesten a Vízilabda Európa Bajnokság. Az elvárások a magyar válogatott felé nagyok, mind női, mind pedig férfi oldalon. Női csapatunk bronz- míg férfi csapatunk aranyéremmel távozott a tavalyi VB-ről, így nem csoda, hogy itt is dobogót vár a közönség, ha nem is a legfényesebb érmet.

Benedek Tibor ezen a tornán is biztos szívesen végezné a vízben
Benedek Tibor ezen a tornán is biztos szívesen végezné a vízben

A férfi válogatott már le is játszotta első meccsét Spanyolország ellen. Nehezen indult a mérkőzés, nehezen indult be a szekér, sokáig döcögött, illetve szerencséje sem volt a csapatnak. Az első negyed végén 2-2 állt a táblán, majd jött a második negyed, ahol feljavult játékkal elhúztunk 6-3-ra is, a félidőre végül 6-4-el vonulhattak a csapatok. A harmadik játékrészben tovább növelte előnyét a magyar csapat, végül a mérkőzést is három gólos különbséggel, 12-9-re nyerte meg Magyarország válogatottja.

Meglepetés a többi mérkőzésen sem született, nyertek a szerbek, a horvátok, illetve a másik csoportból az olaszok és a montenegróiak is. Ami azért ad okot némi aggodalomra, mert bár talán a felsorolt csapatok közül Magyarország kapta a legnehezebb ellenfelet, a többi válogatott nagyobb különbséggel tudott győzni, magabiztosabbnak tűnnek.

Mert sajnos a mieinken látszott az idegesség. Nagy a teher természetesen, és mindenképp pozitívum, hogy gyakorlatilag az első negyed után ezt levetkőzték… reméljük, hogy a teljes torna idejére. A játék képe furcsán alakult, igaz, hogy irányította a magyar csapat a mérkőzést, és végig kézben tartotta a győzelmet, de voltak momentumok, amikor ötlettelennek tűnt a produkció. Sok támadást úgy intéztek el, hogy rövid labdajáratás után bedobták a centernek, akiről végül szinte mindig kiállítottak egy spanyolt. Ez önmagában dicséretes, de kérdés, hogy működni fog-e mondjuk a sokkal erőszakosabb szerb védelem ellen. Sajnos az emberelőnyök megjátszása is úgy tűnt néha, hogy csak amolyan “hátha lesz valami” adogatás, és ami talán még rosszabb, hogy lassú volt. A szláv csapatoktól lehetne tanulni ebben a kérdésben sokat, a horvátok ennek mesterei, illetve a “mumus” szerbek is nagyon lendületesen tudják járatni a labdát.

Viszont véletlenül sem akarok vészmadár lenni. Az első mérkőzést megnyertük, és bár kiemeltem néhány hibát, azok szerencsére nem voltak meghatározóak. Kiemelendő még a pozitív oldalon Varga Dániel játéka, illetve Madaras Norbert is megrázta magát a harmadik negyedben. Jól működött a center játék is, illetve a védekezés is egyben volt. Nagy Viktor pedig újra mutatott egy pár nagy védést, reméljük, hogy csakúgy, mint a 2013-as VB-n, itt is előveszi a kőműveskesztyűt, maltert, téglát, és falat húz a kapuja elé.

Női válogatottunk július 16-án kezdi meg szereplését, Hollandia válogatottja ellen. Bízunk benne, hogy hasonlóan sikeres lesz a kezdésük, mint a férfiaknak.

Hajrá magyarok!

About Török Bence

Check Also

Kezdődik a számolgatás a magyar válogatottnál

Jelen állás szerint még mindig van esélye kijutni a magyar labdarúgó-válogatottnak a 2020-as Európa Bajnokságra, …