Nagy pénz, nincs foci…

A cikk olvasási ideje kb. 3 perc

Nos igen, napjainkban valószínű fővesztés jár egy ilyen cikkért. Most, amikor a stadionépítés aranykorát éljük, és elképesztően nagy pénzeket kap a labdarúgás a TAO-ból is, szerintem nem túlzok, ha azt mondom: annyit, amennyit a többi látványsport összesen. Mondják, hogy kell, mert “kis pénz, kis foci”, meg a sikeres labdarúgónemzetek is jóval többet költenek a focira… Igen, ez így van, de nem mindegy a sorrend. Ha még a sikerek előtt telepénzelünk valamit, akkor mi a búbánatért várjuk, hogy javuljon? Elvégre nézzük meg, ki van kész hamarabb a munkával? Akit órabérben fizetünk, vagy akit X darab legyártása után?

Elnézve az U19-es csapatunk bűnrossz teljesítményét a hazai Európa Bajnokságon, édesapámmal váltottunk pár szót. A lényeg ennyi volt: nem lenne itt semmi baj, ha azt látnánk, hogy szívvel-lélekkel küzdenek, de mégis kikapnak. Ehelyett teljesen színtelen, szürke játékkal kaptunk ki. Jelentem, csupán vélemény, de szerintem a sikertelenség egyik legfőbb oka a kimeríthetetlen pénz amit beleöntünk ebbe a feneketlen kútba.

1

Elvégre legyen akadémia, és ott legyen jó pálya, jó labdák, és edzőfelszerelés a fejlődéshez. Legyen, mert ezek nélkül a mai sportban nem lehet haladni. Igen ám, de – itt újra jelezném, csupán személyes vélemény – a fejlődés elsődleges és legfontosabb összetevője az alázat. A hit a munkában, és maga az edzésmunka, amit száz százalékkal koncentrálva, teljes összpontosítással kell elvégezni. Nagy probléma, hogy a fiatalok a sztárokról a botrányhajhász médiában csak azt látják, hogy milyen új tetoválást csináltattak, milyen a hajuk, hogy buliztak, avagy hogy már megint rendőrségi ügyük van. Azt sajnos nem mutatja meg a média, hogy vért izzadva, küszködve edzenek. Mert ha edzés van, akkor edzés van. Akkor nincs más. Régi kézilabdaedzőm mondta mindig, hogy ezért szeretik a balkáni játékosokat annyira, mert ők ha edzésen voltak, akkor úgy dolgoztak, mintha az életükért mennének. Ha buli volt, szétverték a diszkót, és kiitták még a raktárat is. De edzésen edzés volt, és a mester szava szentírás volt nekik.

Nemrég volt egy cikk, ami azt fejtegette, hogy egy hasonló korosztályú labdarúgócsapatunk tetoválásban, séróban, balhéban világelső, csak a foci nem megy. Nekik ez jelenti a sikert, hogy ők is úgy néznek ki, mint csodáltjaik. Ez is azt támasztja alá, amit fentebb írtam, hogy milyen példát látnak a sztároktól. Nem győzöm újra jelezni, hogy ez csak magánvélemény, de ha talán nem lennének kiskirályként kezelve kevesebb támogatást kapnának, ha meg kéne dolgozni a sikerért, legyen az a fentebbi, vagy rendes, valós siker, akkor máshogy állnának a munkához.

Utolsó megjegyzésként még annyit, hogy gyomorforgató tud lenni az a felfogás, miszerint a siker egyenlő a pénzzel. Nem azzal van baj, hogy valaki pénzt kap a sikeréért, hanem ha azt tekinti sikernek, hogy minél több pénze van. Valamiért ez is hibásan él a magyar labdarúgásban. Egy kis lecke alázatból: a japán Judo válogatott minden világversenyen, a gyúrótól elkezdve a világbajnokon át, az edzőig, összeszedi a szemetet a bemelegítő tatamiról és környékéről. Sport iránti TISZTELET, nagy betűvel. Hol van ettől a magyar labdarúgás, bármelyik szinten?

Persze ez csak egy magánvélemény…

About Török Bence

Check Also

Kezdődik a számolgatás a magyar válogatottnál

Jelen állás szerint még mindig van esélye kijutni a magyar labdarúgó-válogatottnak a 2020-as Európa Bajnokságra, …