Mit kell tenni a külföldön munkát vállaló magyar állampolgároknak?

A cikk olvasási ideje kb. 3 perc

A külföldön tartósan – legalább 3 hónapot meghaladóan munkát vállalóknak – ki kell jelentkezniük a magyarországi hivataloknál, abból a célból, hogy az Európai Unióban a szabad mozgás elvével összhangban a hivatalok tudomást szerezzenek arról, hogy az adott személy már nem a magyar szabályok alá tartozik a tartós külföldre költözés és/vagy munkavállalás miatt.

Több hivatalnál kell megtenni a szükséges lépéseket, így ezeket nézzük végig részletesen.

3

1. Lakcím megváltozása

A lakcím megváltozását az okmányirodában a lakcím kártya leadásával vagy a külföldi ország magyar konzulátusán lehet megtenni. Felmerül ilyenkor a kérdés, hogy mi lesz az igazolló okmány ez estben, ugyanis az gyakran előfordul, hogy egy személy már Magyarországot elhagyta, de még a másik országban nem talált állandó szállást. Ebben az esetben is érdemes ezt a lépést megtenni, ugyanis ilyen esetben az útlevél és/vagy személyi igazolvány elegendő igazoló okmánynak fog minősülni.

2. Országos Egészség Pénztár (OEP)

Az Országos Egészségpénztárnál való kijelentkezés azért fontos, mivel az úgynevezett egészségügyi szolgáltatási járulék fizetése alól mentesít (6810 Ft/hó, 227 Ft/nap, bejelentkezés és kijelentkezés: T1011), melyet azon személyeknek kell fizetniük, akik nem biztosítottak az adott hónapban, azaz nagyon sok esetben előfordul, hogy egy külföldre költözött magyar magánszemély külföldön munkát vállal, azaz biztosítással járó jogviszonya van és ezen kijelentkezés elmulasztása miatt két tagállamban fizet például járulékot, melyre semmi szükség nem lenne feltétlen, hiszen az Európai Egészségbiztosítási Kártya kiváltásával és egy tagállamban való biztosítási jogviszonnyal jogosult lenne egészségügyi ellátásra.

Erről az OEP-nek van egy részletesebb tájékoztatója az alábbi linken: https://www.oep.hu/pls/portal/docs/PAGE/LAKOSSAG/OEPHULAK_EBELLAT/EUELLATASOK/GYIK_20130301.PDF

Nyomtatványok pedig itt találhatóak: https://www.oep.hu/portal/page?_pageid=34,26645934&_dad=portal&_schema=PORTAL&tmodule=1

A fenti szabályoknál arra kell figyelemmel lenni, hogy a tartósan külföldre költözött és ott munkát vállaló magánszemély fogalmát nem szabad összekeverni a külföldi kiküldöttek fogalmával, ugyanis ez eltér ettől és a szabályok is, de előfordul a gyakorlat során, hogy egy külföldi kiküldött magánszemélyből, külföldre költözött munkavállaló lesz és akkor viszont már érdemes a fenti szabályokat is figyelembe venni.

3. Adóhivatal

A másik sarkalatos kérdés mindig az adóhivatalnál történő „kijelentkezés”. Itt a magánszemély személyi jövedelem adó bevallásának leadásáról nem szabad elfeledkezni, ugyanis az ha tört évben megy el a magánszemély még ugyanúgy a kötelezettsége a következő év május 20-áig. Lakcímváltozást az adózás rendjéről szóló törvény szerint nem kell jelentenie az adóhivatal felé.

Erről is találunk egy remek összefoglalót itt: (https://nav.gov.hu/nav/regiok/kozep_dunantul/kozepdunantul/ugyfelszolgalatok/segitadatvaltozas.html)

About Lea Kneitner

Részletes önéletrajzi információk a www.kneitnerlea.com-on találhatóak.

Check Also

Ipari beruházások húzzák az építőipart és a turizmust

A kritikus munkaerőhiány miatt akadoznak a lakásépítések Budapest, 2017. április 18. – Még mindig az …