Ilyen egy jó dél-koreai sci-fi: Snowpiercer Kritika

A cikk olvasási ideje kb. 5 perc

Sokszor próbáltam már felhívni a figyelmet arra a tényre, hogy nem csak amerikai filmekből áll a világ, még annak ellenére sem, hogy hazánkban javarészt ezek kapnak nagy hangsúlyt, és ezekből jut el ide a legtöbb. Az amerikai produkciók mellett rengeteg európai és távol keleti film is igazán szórakoztató, sőt gyakran ezek a filmek jobbak, mint sok amerikai alkotás. A 2013-as dél-koreai Snowpiercer című sci-fi is ebbe a kategóriába tartozik, ezért érdemes szót ejteni róla.

A történet igazán egyedi és magával ragadó. Az emberiségnek egy véletlen esemény folytán sikerült lefagyasztania az egész földet és csaknem kihalasztania minden élőlényt bolygólyukról, köztük magukat is. Az egész Földön alig maradt néhány kis csoport ember. Ezek az emberek egy szuper vonatban laknak, ami folyamatosan járja a világot. Mondani sem kell, hogy ebben a jelentős méretű vonatban nehéz a túlélés, hiszen a Földön minden elpusztult, de az emberek nem adják fel. Persze azt kitalálhatja mindenki, hogy nem olyan békés az élet eme száguldó „cirkuszon”…

snowpiercer

Tulajdonképpen a film e momentumától érdekes az egész, ez adja meg az alap hangulatot, az alap filozófiát, mondanivalót ennek az alkotásnak. Egyfajta elnyomás uralkodik a vonat lakóinak egy részén. Ennek következtében pedig lázadás tör ki és fény derül, hogy a vonaton nem mindenki nyomorban él, van, aki fényűző életet él, sőt sok egyéb érdekes dolog kiderül még, mint például, hogy a gyerekeket teljesen agymosottá nevelik a vonaton kialakított eszme szerint. Mindez arra utal, az emberiség menyire kegyetlen, gonosz és menyire kihasználja másokat, és elnyom bizonyos csoportokat. A film ennek súlyosságát azzal érzékelteti, hogy ezt egy apokalipszis utáni világba ülteti bele, vagyis, hogy a világvégén, az emberiség pusztulásánál is az emberek nem hogy összefognak, inkább uralkodni akarnak a másikon. De már mozi elején is van némi utalás az emberi kegyetlenségre, hülyeségre, az hogy az emberiség saját maga okozza bolygójának pusztulását.

snowpiercer (1)

Persze a Snowpiercer eme mondanivalója mellett más miatt is élvezetes. Például az atmoszféra, amit megteremt. A díszletek, jelmezek, a szín használat, a beállítások egy fajta szocialista hangulatot idéznek. Ez azért is furcsa, mert jóval 2014 után járunk a történet szerint és az apokalipszis sem a szocializmus idején történt és nem azért állt meg az idő a divatban, hanem 2014-ben történt az ominózus katasztrófa. De ez a tudatos fura hangulatteremtés teljesen jól elvan találva. Abszolút kifejezi az előzőekben említett filozófiát.

Tilda-Swinton-as-Mason-in-Snowpiercer

De a film dinamikussága is figyelemre méltó. Szép fokozatosan bontakoznak ki a fejlemények, ezzel fenntartva az érdeklődést. Egy percig sem lehet unatkozni a film nézése során. Továbbá ami még szintén sokat dob a Snowpierceren az a színészi játék. Chris Evans a főhős szerepében, akivel most is teljesen meglehetünk elégedve. Kang-ho Song a másik főszerepben, akire szintén nem lehet panasz. De még Ed Harris is feltűnik a film végén, aki igazán lenyűgözően alakítja a nagy hős/gonosz szerepét.

rsz_2013_-_snowpiercer_chris_evans_1-thumb-630xauto-37800

Végezetül a látványról is szólnék néhány szót. A vonat belsejében játszódó akció jelenetek teljesen jók. Néhol még szokatlan megoldásokat is láthatunk, amik egészen érdekesre sikerültek. A vonaton kívül játszódó képsorok viszont egy az egyben CGI, ami már kevésbé látványos. Szerencsére azért nem az a fajta film ez, hogy a nem CGI-s részek teljesen profik a számítógépesek, pedig teljesen gagyik. Nem mondom, hogy nem lehetne szebb egy kicsit a számítógépes grafika, de azért így se rosszak és végül is passzolnak a film atmoszférájához.

snowpiercer_2

Tehát a Snowpiercer című akció-sci-fi egy különleges darabja a filmművészetnek. Szokatlan alkotás és pont ettől olyan élvezetes. Bátran ajánlom mindenkinek, főleg azoknak, akik unják már az amerikai tömegfilmeket. Egyébként Joon-ho Bong rendezte azt a művet, aki már A gazdatesttel alkotott egyszer valami említésre méltót.

About E.T.

A Debreceni Egyetem Szabad Bölcsészet szakának Filmtörténet és filmelmélet szakirányán végeztem. Továbbá a Debreceni Református Hittudományi Egyetemen szereztem Sajtótechnikus végzettségemet. Tanulmányaimból fakadóan a filmek világa és a filmkritika írás különösen érdekel. A filmek területén kiváltságos érdeklődési területem nincs, minden érdekel, ami filmmel kapcsolatos.

Check Also

Nyári olvasmányok 1000 forint alatt

Öt szórakoztató történet magyar íróktól, amit a kütyüdre töltve bármikor magaddal vihetsz a nyaralásra, és …